Een gesprek over mijnbouw in Latijns-Amerika met EU President Van Rompuy

Written by  Broederlijk Delen

10 March 2012

Op 9 Maart heeft Herman van Rompuy, voorzitter van de Raad van de Europese Unie, de negatieve gevolgen van mijnbouwbedrijven in Latijns-Amerika met een delegatie van Broederlijk Delen en CIDSE besproken. (read here in EN)

Zanger Axl Peleman en Broederlijk Delen Directeur Lieve Herijgers stelden hem de Broederlijk Delen campagne ‘Laat ze hun plan trekken. Wij trekken mee!’ voor. Die campagne richt de aandacht op onrechtvaardige praktijken van mijnbouwbedrijven in Latijns-Amerika en loopt nog tot en met 8 april.

Al Peleman reisde als ambassadeur zelf naar Guatemala en kon aan de Raadsvoorzitter uit eerste hand zijn bevindingen vertellen: ‘De mijn vergiftigt er het water van de lokale bevolking en zorgt voor gezondheidsproblemen. Ook sociaal gezien richt de mijnbouw een ravage aan: alcoholisme is schering en inslag. Protest tegen mijnbouw wordt gecriminaliseerd’, aldus Axl Peleman. Hij toonde ook een clip met beelden uit Guatemala, gemonteerd op zijn campagnesong ‘Tenemos nuestros planes’.

Jean Saldanha van het CIDSE-netwerk waar Broederlijk Delen lid van is, schetste enkele domeinen waarop de Europese Unie in de toekomst belangrijk wetgevend werk kan verrichten betreffende mijnbouwbedrijven en respect voor milieu en mensenrechten. Voorzitter Van Rompuy erkende het probleem en wees op de inspanningen die de Europese Unie al in die richting doet en nog wil doen: ‘Ik weet dat het een reëel probleem is dat zich voordoet in verschillende landen in de wereld. Vanuit de Europese instellingen zijn wij een nieuwe wetgeving aan het opstellen om dat probleem aan het publiek en de overheden duidelijk te maken. En ook aan mensen die hun geld in dat soort bedrijven geïnvesteerd hebben maar niet weten wat voor activiteiten daar plaatsvinden. Door de zaken transparant te maken openen we de weg naar correcties in het beleid en een betere toekomst voor lokale gemeenschappen, want hun leven wordt op dit ogenblik kapot gemaakt. Met die wetgeving stellen we een goede daad in het kader van ontwikkelingssamenwerking,’ aldus Van Rompuy.

Aan het einde van het bezoek hielden (copyright Council of the European Union)Axl Peleman en Raadsvoorzitter Van Rompuy samen een Koffiestop. Daarmee toonden ze zich solidair met lokale gemeenschappen in Latijns-Amerika die het slachtoffer zijn van onrechtvaardige mijnbouw. ‘Als ik daar financieel aan kan bijdragen, dan is dat graag gedaan.’ En als voorzitter van de Raad van de Europese Unie voegde hij eraan toe: ‘Langs onze kant is wetgeving belangrijker, en die zijn we in Europa volop aan het opstellen.’

De ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen is zeer tevreden over het bezoek en hoopt dat Europa de daad bij het woord zal voegen.


Foto’s van het bezoek kunt u downloaden op de website van het Consilium.

Download de aanbevelingen aan de Europese Unie op het gebied van mijnbouwbedrijven.


Last modified on Wednesday, 30 January 2013 12:03

This website uses cookies. They store information about navigation (dates, pages, hours), as well as any data entered by users during their visit (search, login, email, password).
These cookies are stored on the user's computer for a variable duration of up to 1 year and can be read and used by the system during a subsequent visit of the user on this website.