De kloof dichten - CIDSE

De kloof dichten

De kloof dichten: onevenwichtigheden in de mondiale financiën aanpakken, een CIDSE-beleidsdocument, november 2008 (beschikbaar in EN - ES - FR - GE - IT)

In het afgelopen decennium heeft zich een netto overdracht van financiële middelen van arme naar rijke landen ontwikkeld en gestaag verhoogd. Redenen achter deze wereldwijde trend zijn dat noch hulpstromen, directe buitenlandse investeringen noch overmakingen compenseren voor massale aflossingen, handelsonevenwichtigheden, kapitaalvlucht en de accumulatie van buitenlandse activa, met name deviezenreserves zoals in China. In vergelijking met schulden, handel, hulp en investeringen heeft belastingheffing weinig aandacht van de internationale ontwikkelingsgemeenschap gehad. In dit artikel zet CIDSE gedetailleerde argumenten uiteen om kwesties als kapitaalvlucht, belastingconcurrentie en belastingstelsels centraal te stellen op de ontwikkelingsagenda. Aanbevelingen over hoe dit kan worden gedaan, volgen de argumenten.

Contact: Jean Saldanha (saldanha (at) cidse.org)

NL-De kloof dichten: onevenwichtigheden in de wereldwijde financiering aanpakken
ES-Colmar la brecha: la fiscalidad en una economía mundializada
FR-Un vide à combler: quelle fiscalité dans une économie mondialisée?
GE-Steuer herumreissen - Lücken schliessen: Globalisierte Steuerpolitik tegen Ungleichgewichte der Globalisierung
IT-Riempire un vuoto: una nuova fiscalità per l'economia global

Deel deze inhoud op sociale media