Geen vrijhandel ten koste van de mensen in Latijns-Amerika - CIDSE

Geen vrijhandel ten koste van de bevolking van Latijns-Amerika

Op de 22nd Europese parlementsleden hebben in maart een debat gehouden over natuurlijke hulpbronnen en komende handelsovereenkomsten met Colombia, Peru en Midden-Amerika, die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de mensenrechten, het milieu, sociale conflicten en de uitroeiing van armoede.

Catherine Bearder Europarlementariër opende het debat, mede gesponsord door CIDSE, en merkte op dat dit een tijdige en noodzakelijke discussie was, aangezien het Europees Parlement binnenkort zal worden gevraagd zijn toestemming te geven voor de vrijhandelsovereenkomst met Colombia en Peru. Tot dusverre waren de debatten gericht op de reputatie van Colombia op het gebied van de mensenrechten, maar mensen vergeten vaak het verband tussen het recht op natuurlijke hulpbronnen en de mensenrechten van mensen, zoals toegang tot water, geld verdienen en een redelijk deel van de winst behalen. Jurgen Klute, lid van het Europees Parlement, voegde eraan toe dat Europese parlementsleden veel communicatie hebben ontvangen waarin ze worden aangespoord om de vrijhandelsovereenkomst met Colombia en Peru niet te steunen.

De vergadering hoorde input van drie vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld uit Latijns-Amerika. Tatiana Rodriguez uit Colombia sprak over mijnbouw en vrijhandelsovereenkomsten; Carlos Zepeda de mogelijke gevolgen van de vrijhandelsovereenkomsten van de EU voor het recht op water en Alberto Alonso uit Guatemala sprak over de uitbreiding van biobrandstoffen en EU-vrijhandelsovereenkomsten. Alle drie maken ze zich zorgen dat deze overeenkomsten zeer ernstige gevolgen zullen hebben voor gemeenschappen in Latijns-Amerika; ze zullen een negatief effect hebben op het milieu, op het recht op water en land en zullen bijdragen aan een groter sociaal conflict. Tatiana Rodriguez benadrukte dat de EU het voortouw moet nemen bij het teweegbrengen van positieve veranderingen en dat het beschamend is dat de EU niet meer een leidende rol speelt bij het aanpakken van deze zorgen.

Patrick Ravillard van het DG Milieu van de Europese Commissie antwoordde dat bescherming en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen een fundamenteel principe is van alle EU-maatregelen, inclusief handelsbeleid. Hij benadrukte dat de Trade Sustainability Impact Assessments (TSIA's) - onafhankelijke studies die worden uitgevoerd voor zowel de overeenkomsten tussen Colombia / Peru als Midden-Amerika - onderhandelaars informeren over mogelijke gevolgen en dat er verschillende belanghebbenden bij zijn betrokken, waaronder organisaties uit het maatschappelijk middenveld. Hij benadrukte ook dat de monitoring van de uitvoering van de overeenkomst ook het maatschappelijk middenveld omvat.

Antwoorden van de vloer voerden aan dat het niet duidelijk was hoe de inbreng van het maatschappelijk middenveld was opgenomen in de TSIA's, dat deze overeenkomsten niet hetzelfde niveau van bescherming van de mensenrechten garanderen als het huidige mechanisme, en dat de mate waarin civiele de samenleving zal beter worden bewapend met de vrijhandelsovereenkomsten blijft onduidelijk. In het algemeen werd ook opgemerkt dat het nuttig zou zijn om te werken aan mechanismen om ervoor te zorgen dat producten die in de EU worden geïmporteerd niet worden besmet met mensenrechtenschendingen.

Maatschappelijke organisaties, vakbonden en sociale bewegingen hebben tijdens deze bijeenkomst en elders ernstige zorgen geuit dat deze overeenkomsten bijdragen aan een verschuiving van prioriteiten in de EU-ontwikkelingssamenwerking, weg van kwesties als democratie, mensenrechten en armoedebestrijding, in de richting van een verhoogde focus op groei , handel en investeringen, zonder ervoor te zorgen dat dit echt bijdraagt ​​aan de uitroeiing van armoede. In plaats van bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, riskeren ze het tegenovergestelde.

Verschillende organisaties zijn daarom samengekomen om burgers uit te nodigen om een online petitie erop aandringen dat de vrijhandelsovereenkomsten niet worden geratificeerd. Het is van het grootste belang dat zowel het Europees Parlement als de nationale parlementen van de lidstaten rekening houden met de naar voren gebrachte zorgen bij de beslissing om de overeenkomsten al dan niet te ratificeren.

Deel deze inhoud op sociale media