Nieuwe EU-transparantiewetten kunnen de vloek van natuurlijke hulpbronnen in een zegen veranderen - CIDSE

Nieuwe EU-transparantiewetten kunnen de vloek van natuurlijke hulpbronnen tot zegen maken

De aanstaande herziening van de EU-richtlijnen inzake transparantie en boekhouding kan goed nieuws opleveren voor de armste mensen in landen die rijk zijn aan hulpbronnen.

De VS zetten de trend naar verplichte transparantie voor bedrijven die in het buitenland actief zijn in 2010 met de Dodd-Franck Act. In november 2011 publiceerde de Europese Commissie een wetsontwerp (dat de bestaande richtlijnen voor boekhouding en transparantie zal vervangen), waaronder een vereiste voor beursgenoteerde en grote niet-genoteerde winnings- en bosbouwbedrijven in de Europese Unie om de betalingen die ze doen aan overheden wereldwijd openbaar te maken, ook wel Country genoemd door landenrapportage (CBCR). Als deze wordt goedgekeurd, zou deze historische EU-wetgeving miljarden mensen helpen die in armoede leven, maar in landen die rijk zijn aan hulpbronnen en die olie, gas, hout en mineralen veranderen van een vloek in een zegen.

De recente Mopani Copper Mine (MCM) schandaal in Zambia benadrukt de noodzaak van verplichte verspreiding van alle gegevens over betalingen aan buitenlandse regeringen. EEN gelekte audit onthulde hoe MCM, een consortium dat koper en kobalt in Zambia ontgint, zijn winsten uit Zambia heeft overgeheveld om belasting te voorkomen. Het heeft zijn winst verplaatst naar zijn moederbedrijf, de grondstoffenhandelaar Glencore AG, gevestigd in het fiscaal aantrekkelijke kanton Zug, Zwitserland.

De omvang van de hulpbronnenvloek wordt duidelijk als we kijken naar de negatieve correlatie tussen de olie-, gas- en mineralexport uit Afrika (ter waarde van 393.9 miljard dollar in 2008) en de Human Development Index (HDI) van veel Afrikaanse landen. Zambia bijvoorbeeld bezette in 164 de 187e rang van 2011 landen in de HDI, ondanks aanzienlijke afzettingen van koper - een zeer gewaardeerd metaal. De totale jaarlijkse koperproductie van Zambia voor 2009 bedroeg 698,000 ton en zal naar verwachting tegen 2015 bijna een miljoen ton bedragen.

CIDSE verwelkomt de voorstellen om de bestaande EU-richtlijnen inzake transparantie en boekhouding te herzien. Dit zou burgers, investeerders en het maatschappelijk middenveld nauwkeurige informatie verstrekken over de inkomstenstroom naar overheden uit olie, gas, mijnbouw en houtkap. Het zou effectief helpen bij de bestrijding van corruptie en belastingontduiking en zou een belangrijk precedent zijn voor verplichte bedrijfsverantwoordelijkheid in de sector van de winningsindustrie.

Het concept van openbaarmaking van betalingen bestaat al onder de Extractive Industry Transparency. Het vrijwillige karakter van dit initiatief kan echter niet voorkomen dat malafide bedrijven de verantwoordelijkheid ontlopen om hun financiële transacties met overheden te onthullen.

Sectie 1504 van de Dodd-Franck Act bepaalt dat alle beursgenoteerde bedrijven in de VS alles per land en project voor project bekendmaken aan alle regeringen die zij betalen. Vandaag moet de Security and Exchange Commission (SEC), het federale agentschap dat verantwoordelijk is voor de regulering van en het toezicht op de financiële markten, nog de laatste hand leggen aan de regels die de wet voorschrijft. Maar lobbygroepen in de winningsindustrie bestrijden de regelgeving. Bewerend dat de kosten-batenbedragen van de SEC onjuist zijn, dreigen ze te vervolgen. Hun claims lijken nogal twijfelachtig te zijn bij het vergelijken van de brutowinst van een bedrijf als Shell (US $ 55.660 miljoen in 2011) en de 0.05% van de bruto jaarinkomsten die het zou kosten om te voldoen aan de vereisten van de nieuwe wetgeving volgens EU-schattingen (voorspelde kosten in latere jaren geleidelijk te verminderen). Als we denken aan de 1.5 miljard mensen die van minder dan $ 2 per dag in ontwikkelingslanden leven, dan lijkt het erg onfatsoenlijk om te beweren dat de rapportagekosten te hoog zijn.

Deze wetgevingsinitiatieven zijn waardevolle stappen in de richting van volledige transparantie van alle multinationale ondernemingen en het is van cruciaal belang dat de lobby van de winningsindustrie er niet in slaagt de echte doelstellingen van de nieuwe wetgeving af te zwakken: meer transparantie. Voor dit doel roepen CIDSE en haar aangesloten organisaties EU-wetgevers op om:

 • In beide richtlijnen een 3-evaluatieclausule opnemen waarmee het toepassingsgebied kan worden uitgebreid tot sectoren buiten de winnings- en bosbouwsector en een breder scala aan financiële informatie.
 • Houd bedrijven aansprakelijk voor de gegevens die ze publiceren om te voldoen aan rapportagevereisten. Dit zou het best kunnen worden gewaarborgd door de eis op te nemen dat CBCR moet worden gecontroleerd en deel moet uitmaken van hun jaarlijkse financiële verslagen. Bovendien moeten de gegevens ook openbaar en in een toegankelijk formaat beschikbaar zijn.
 • Zorgen voor rapportagevereisten voor een zo breed scala aan activiteiten:
  • Verruiming van de projectdefinitie tot alle activiteiten die voortvloeien uit een breed scala aan overeenkomsten met de ontvangende overheid die aanleiding geven tot inkomstenverplichtingen;
  • Het op een redelijk aantal te rapporteren afsluitingsbedrag handhaven zodat zelfs kleine projecten worden gedekt;
  • Verder gaan dan olie- en minerale winningssectoren om bosbouw te dekken
  • Ervoor zorgen dat activiteiten binnen de EU ook onder de CBCR-rapportagevereisten vallen
 • Houd bedrijven aansprakelijk voor de gegevens die ze publiceren om te voldoen aan rapportagevereisten. Dit zou het best kunnen worden gewaarborgd door de eis op te nemen dat CBCR moet worden gecontroleerd en deel moet uitmaken van hun jaarlijkse financiële verslagen. Bovendien moeten de gegevens ook openbaar en in een toegankelijk formaat beschikbaar zijn.

Denemarken, dat tot juni 2012 het voorzitterschap van de Europese Raad bekleedt, wil voor het einde van zijn mandaat overeenstemming hebben bereikt over de inhoud van de transparantie- en boekhoudrichtlijnen. Dit zou de tijdige afronding van de onderhandelingen van het Europees Parlement en de Europese Raad over beide richtlijnen vereisen.

Deel deze inhoud op sociale media