Taaie transparantiewetten van de EU kunnen levens veranderen in het hulpbronnenrijke Congo - CIDSE

Harde EU-transparantiewetten kunnen levens veranderen in het rijk aan hulpbronnen in Congo

Mijn land, de Democratische Republiek Congo (DRC), is rijk aan olie, gas, mineralen en hout, maar de meesten van ons, vooral mijn broers en zussen die in armoede leven, hebben geen idee van onze natuurlijke rijkdom. We weten niet hoeveel geld onze regering van bedrijven krijgt voor het recht om onze natuurlijke hulpbronnen te exploiteren. We hebben geen idee hoeveel geld er in de zakken van overheidsfunctionarissen terechtkomt.

We weten echter één ding: geld dat wordt verdiend door onze natuurlijke hulpbronnen te exploiteren, belandt in het buitenland en in de zakken van onverantwoordelijke politieke elites. De nieuwe Europese wetgeving zou kunnen helpen om dit te veranderen en daarom is het zo belangrijk voor ons.

de EU doorzichtigheid (pdf) en boekhoudkundige (pdf) richtlijnen die tegen juni moeten worden aangenomen, kunnen alleen het verschil maken als ze niet worden afgezwakt. Onze vrienden in de EU moeten hun betrokkenheid tonen Afrikaontwikkeling en het keren van armoede en onrecht door de passage van deze twee richtlijnen niet te belemmeren.

Financiële transacties

Ten eerste moeten bedrijven verplicht worden om niet alleen over geaggregeerde betalingen te rapporteren, land basis maar ook voor elke financiële omgang met officiële instanties, met betrekking tot alle projecten: huurcontracten, licenties of andere ondernemingen - ook kleine. Zelfs een "klein" project van € 10,000 ($ 13,257) zou enorme gevolgen kunnen hebben voor omliggende gemeenschappen. Naast de impact op het milieu diverse kleine mijnbouwprojecten kinderen in dienst nemen, die op school zou moeten zijn, in zeer slechte arbeidsomstandigheden.

bosbeheer

Ten tweede, onze bossen zijn net zo waardevol als onze olie, gas en mineralen. Bossen in de DRC worden met een alarmerende snelheid en zonder enige controle gekapt. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN gingen 706,000-hectaren (1,744,000 acres) verloren in het Congobekken tussen 2000 en 2010. Deze groene longen van ons land en onze planeet zijn een vitaal wereldwijd publiek goed en verdienen het om als zodanig zorgvuldig te worden beheerd. De eis dat houtbedrijven transparant moeten zijn over al hun financiële transacties met officiële instanties, is een eerste stap in de goede richting.

Publieke aansprakelijkheid

Ten derde moet de informatie die de bedrijven verstrekken nauwkeurig zijn en bestand zijn tegen toetsing. Dit wordt het best gewaarborgd door bedrijven aansprakelijk te stellen voor de informatie die zij publiceren om aan de rapportagevereisten te voldoen. Deze informatie moet worden gecontroleerd en in hun jaarlijkse financiële verslagen worden opgenomen. De gegevens moeten openbaar en in een toegankelijk formaat beschikbaar zijn, dat nodig is om adequaat toezicht door Afrikaanse burgers mogelijk te maken.

Dit zijn cruciale zorgen. Toch zijn ze slechts een startpunt. Als mijn broers en zussen die in armoede leven in de DRC en over de hele wereld ten volle willen genieten van de rijkdom van hun land en willen profiteren van commerciële investeringen, zullen bedrijven veel transparanter moeten worden. Bedrijven die in alle sectoren actief zijn, zullen nauwkeurige en openbaar toegankelijke informatie moeten verstrekken over al hun financiële rekeningen (niet alleen over betalingen aan overheden), informatie over hun dochterondernemingen, het aantal mensen dat ze in dienst hebben, hun jaarlijkse omzet en winst, en dit over een land. en projectbasis.

Wat voor sommigen een zeer technische kwestie lijkt, bepaalt de kans op een betere toekomst voor velen. Het is tijd om licht te werpen op ondoorzichtige zaken.

Dit artikel is gepubliceerd door The Guardian op 30 april 2012.

 

Deel deze inhoud op sociale media