Zaden zijn de bron van leven (Imagining Sustainability - 3) - CIDSE

Zaden zijn de echte bron van leven (Duurzaamheid voorstellen - 3)

Het Nederlandse CIDSE-lid Cordaid en Both ENDS verzamelden de visies en inzichten van zeven zuidelijke visionairen, elk met een unieke benadering om zijn of haar droom om te zetten in concrete, lokale initiatieven. In de aanloop naar de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling 'Rio + 20' (20-22 juni 2012) presenteren wij u hun visie op duurzaamheid op basis van ecologische waarden en mensenrechten. Vandaag Farida Akhter, vrouwenrechtenactiviste uit Bangladesh.

"Zaden zijn de bron van het leven en vrouwen zijn degenen die die bron beheren"

"Meer en meer mensen, met name degenen die in hoge gebouwen wonen en werken, denken dat ze de natuur kunnen domineren." Farida Akhter gelooft dat dit een typisch mannelijk begrip is. Volgens Akhter, een vrouwenrechtenactivist uit Bangladesh, zijn vrouwen traditioneel dichter bij de bron van het leven geweest. Ze zijn ook de spil waarop kleinschalige landbouw draait. Grootschalige agribusiness daarentegen sluit vrouwen uit en bedreigt tegelijkertijd de natuur. “Op gemeenschap gebaseerde biologische landbouw is de enige weg naar een gezonde en rijke toekomst. Zowel voor ons als voor de planeet. "

Toen Farida Akhter materiaal verzamelde voor het boek dat ze al lang had overwogen te schrijven - over de speciale band tussen vrouwen en de natuur - interviewde ze een oude vrouw op het platteland van Bangladesh. Op de vraag of ze op haar zoon zou kunnen rekenen wanneer ze niet meer kon werken, was het antwoord “Nee.” “Het zijn de bomen, die betrouwbaarder zijn dan de zonen. Als je een boom hebt, weet je dat zeker op het moment van nidan kal (het tijdstip van overlijden), zullen de begrafeniskosten worden betaald door de boom. "

Vrouwen en bomen, het boek dat Akhter over haar bevindingen schreef, probeert een populaire mythe te verdrijven, namelijk dat vrouwen de plunderaars zijn van het bos, dat gebaseerd is op het reguliere beeld van vrouwen in arme gebieden die stapels brandhout verzamelen. Niets is minder waar, stelt Akhter in haar boek. Vrouwen hebben vaak een veel intiemere relatie met hun omgeving dan mannen. Ze behandelen de natuur voorzichtig en zuinig. Op het platteland van Azië houden mannen meestal de daden van het land, hoewel het de vrouwen zijn die - naast huishoudelijk werk - zorgen voor de moestuin en het kleinere vee. Ze verzamelen ook de zaden, die ze voeden tot ze (fruit) bomen worden, en zorgen voor hun hele leven. Bomen leveren brandstof in de vorm van bladeren en gebroken takken. En omdat een gekapte boom geld waard is, worden bomen ook beschouwd als een vorm van levensverzekering.

Naast boomzaden verzamelen vrouwen in Bangladesh traditioneel ook de zaden van groenten, granen en rijst. Zoals Akhter opmerkt, beheren ze dus 'de bron van het leven', een essentiële en gewaardeerde rol in de traditionele agrarische cultuur. Maar deze rol staat onder grote druk. De grootste boosdoener: de grootschalige, vaak in buitenlandse handen zijnde, agrarische bedrijven die hun (genetisch gemodificeerde) zaden aan de boeren opdringen. Wanneer de boeren overstappen op de hightech zaden, hebben de vrouwen niet langer de taak om zaden te verzamelen en te beheren en verliezen ze daardoor snel hun economische macht. Hun rollen zijn gemarginaliseerd; en ze blijven achter met alleen huishoudelijk werk en kinderopvang.

Akhter vecht tegen deze evolutie door haar boerenbeweging en via internationale netwerken. “De Monsantos van deze wereld willen ons ervan overtuigen dat we hun zaden nodig hebben voor het verhogen van de productie en ze nemen octrooien op die zaden. Alsof je misschien een patent kunt krijgen op de bron van het leven! ”Monsanto is tenslotte de grootste producent van GM-zaden ter wereld.

De inwoners van Bangladesh (en elders in Azië) hebben veel weerstand geboden tegen grootschalige agrarische druk. "Door monocrops te laten groeien, verliezen onze bodems hun vruchtbaarheid", merkt Akhter op. “We hebben een bijencrisis, een klimaatcrisis en een watercrisis. Bovendien is in de afgelopen 25-jaren tweederde van onze diversiteit aan gewassen verloren gegaan. Met pesticiden vernietigd, vernietigd door de zaden van de grote bedrijven. Bedrijven zoals Monsanto verkopen zowel de genetisch gemodificeerde zaden als de pesticiden, dus ze verdienen twee keer geld. Ondertussen worden onze boeren steeds afhankelijker. ” 

De tegenaanval

De weerstand tegen deze ontwikkeling groeit. Op steeds meer plaatsen in Azië richten boerenactivisten zaadbanken op waar de zaden van traditionele gewassen worden opgeslagen voor toekomstige generaties. Akhter was een van de pioniers van een boerenbeweging in Bangladesh die het gebruik van vergeten groente- en graansoorten aanmoedigt. Dit wordt gecombineerd met biologische landbouwpraktijken en afzien van het gebruik van pesticiden en kunstmest. “Uiteindelijk moeten de boeren besluiten om te stoppen. Wij bieden de alternatieven. En we laten zien dat je andere planten beschermt door niet te sproeien. Wat we onkruid noemen, zijn in feite niet-gecultiveerde soorten, die traditioneel worden gebruikt voor verschillende doeleinden: als voer, voor medicinaal gebruik en vele andere soortgelijke dingen. Ze maken deel uit van onze biodiversiteit. En dit mag niet verloren gaan. '

Het netwerk van vrouwen en biodiversiteit maakt deel uit van de New Agriculture Movement, die actief is in tweederde van de districten van het land. In ontmoetingen met de bevolking worden discussies gevoerd over de rol die mensen daadwerkelijk spelen. Akhter: “Mensen hebben de neiging problemen de schuld te geven van dingen die ze niet kunnen bevatten, zoals klimaatverandering. Maar u moet zich realiseren dat u zelf bijdraagt ​​aan het vergiftigen van de aarde wanneer u chemicaliën spuit of verstrooit. Dat is onze boodschap. "

De boerenorganisatie heeft zijn eigen centra op het platteland, waar geïnteresseerde dorpsbewoners cursussen kunnen volgen die meerdere dagen duren en waarmee men veel meer onderwerpen kan behandelen dan alleen biologische landbouw. Akhter: “Er komen veel jonge mensen op af. Mannen en vrouwen zitten bij elkaar, ze doen alles samen. De mannen doen de afwas, de vrouwen werken op het land. Zo doorbreken we vooroordelen. We respecteren sociale wetten en religie, maar tegelijkertijd vechten we tegen traditionele concepten van wat mannen kunnen doen en wat vrouwen kunnen doen. "

De opmerkelijke conclusie van Akhter is dat het op het platteland gemakkelijker is om sociale patronen te doorbreken dan in de stad. Ze gelooft dat dit komt doordat op het platteland de productieve rollen van vrouwen duidelijker zijn. “Iedereen kent hun betekenis: in de landbouw, binnen de gezinnen en in de gemeenschap. Hun kennis en vaardigheden worden erkend. Terwijl vrouwen in de steden veel tijd doorbrengen in winkelcentra, of thuis voor de televisie. Onproductieve beroepen. Daarom ziet de samenleving ze eerder als een last dan als een meerwaarde. ”

Akhter zegt dat plattelandsvrouwen open staan ​​voor nieuwe ideeën. “Zolang dit op een respectvolle manier gebeurt. Rekening houdend met ieders gevoelens, terwijl het toch lukt om het systeem te veranderen. In onze centra springen jonge vrouwelijke boeren het podium op om op te treden. Ze kleden zich in herenkleding. Ze bekritiseren het systeem. Dingen die ze nog nooit eerder hebben gedaan, maar mensen accepteren dit. "

Waar mogelijk voegt Akhter zich ook bij hen. “Ik hou niet van de stad, ook al moet ik daar regelmatig tijd doorbrengen. Maar ik voel me altijd moe in de stad. En nooit als ik op het platteland ben, waar we opstaan ​​wanneer de zon opkomt, waar we werken met de boeren, waar ze van ons leren en we van hen leren. We bespreken gewassen en de oogst; we onderscheiden de types die het meest geschikt zijn voor de verschillende seizoenen. En tijdens de lunch in het veld proberen we de geluiden van de vogels te onderscheiden. Ik geniet hier altijd enorm van. ”

Een Arcadisch ideaal?

Farida Akhter is ervan overtuigd dat de toekomst ligt bij kleinschalige biologische landbouw. Het onbeperkte vertrouwen in de Groene Revolutie, de geïntensiveerde en grootschalige operaties die zo slecht zijn voor mens en milieu, zullen eindigen. Zelfs internationale instellingen zoals de Wereldbank beginnen de essentiële rol te erkennen die kleine boeren spelen. “In mijn land werkt 70 procent van de boeren op kleine schaal. Als ze zich organiseren en goede landbouwvoorlichtingsdiensten ontvangen, hebben we uiteindelijk deze extreem grootschalige sector niet langer nodig. ”

Voor sceptische westerlingen klinkt dit misschien allemaal iets te Arcadisch of overdreven romantisch. Alsof alle oude dingen altijd beter zijn geweest. Trouwens, kan de kleinschalige boer van Akhter de snelgroeiende bevolking in een land als Bangladesh eigenlijk voeden? "Maar natuurlijk," reageert ze. “Landbouw met een focus op de natuur, die de seizoenen volgt en voornamelijk lokale gewassen produceert, produceert inderdaad meer in vergelijking met grootschalige landbouw. De weinige hoogrenderende gewassen die deze produceert, zijn extreem gevoelig voor ziekten en plagen en zitten daarom vol met chemische rommel. Onze landbouw is daarentegen gebaseerd op oude kennis. Onze zaden hebben geen chemicaliën nodig omdat ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. ”

Wat nodig is, is een goede overheid, die stevig achter haar eigen boeren staat, in plaats van te dansen op de toon van de grote internationale bedrijven. Ze hebben een regering nodig, voegt Akhter eraan toe, die niet langer de import van GM-zaden toestaat en geen waardevol bouwland voor monocropping verkoopt. Deze regering moet ook veel betere plannen maken voor de voedselvoorziening van de bevolking. Het moet kunnen berekenen waar en wanneer mogelijk tekorten kunnen optreden en dienovereenkomstig reageren. Agrarisch onderzoek moet niet langer gericht zijn op intensieve landbouw, maar op het volledige scala van inheemse soorten en variëteiten. "Dit vraagt ​​om een ​​andere manier van denken, die de grote bedrijven willen belemmeren."

Als het ervoor kiest om dit pad te volgen, wordt Bangladesh een agrarisch exportland, gelooft Akhter. “Vergeet niet dat we hier ooit 15,000 rijstvariëteiten hadden. Elke regio had zijn eigen variëteiten: aromatisch, zeer productief, met een intense smaak, geschikt voor bepaalde gerechten, enzovoort. Met onze boerenbeweging hebben we nu enkele 3,000-types kunnen herstellen en verzamelen. In Nederland eet je ook basmatirijst, hoor ik. Als ik je zou vertellen dat er nog veel meer variëteiten zijn, elk met zijn eigen smaak en aroma, dan zouden mensen zeker geïnteresseerd zijn, toch? En wat voor rijst geldt, geldt ook voor onze linzen. ”

Vrouwen zijn degenen die het meest te winnen hebben bij een herwaardering van kleinschalige landbouw. Bedrijfsteelt, benadrukt Akhter, is iets mannelijks. “Mannen domineren de markten en het kapitaal, beslissen over de ontwikkeling van zaden en voeren het onderzoek uit. Vrouwen tellen niet meer mee. Dit moet stoppen. Beleidsmakers moeten naar de vrouwen luisteren en hun essentiële rol in de landbouw erkennen en ondersteunen. Dit zal ook een belangrijke verbetering van de opbrengsten betekenen. ”

Geluk is de droom van iedereen

In de ideale toekomst, zegt Akhter, zal ons dagelijkse bord voedsel veel verschillende soorten groenten bevatten. Niet alleen bloemkool of aubergine bijvoorbeeld. Trouwens, elke groente heeft veel variëteiten. Ze hebben allemaal hun eigen unieke smaak. Naast de grotere diversiteit die wordt geboden, ziet het eten er kleurrijk uit en smaakt het beter dan wat de meeste mensen tegenwoordig eten. Het is vrij van chemicaliën en wordt gekweekt uit lokaal verzamelde zaden. Bovendien eten de mensen alleen seizoensgroenten. De seizoenen zijn er om een ​​reden, merkt Akhter op, je moet je eraan aanpassen. “Dat is wat je lichaam wil, producten van het seizoen. Dus vermijd het eten van winterproducten in het voorjaar. "

Akhter geeft inderdaad toe dat dit traditionele kennis is op basis van wat onze grootmoeders al wisten: de soorten groenten en fruit die je tijdens bepaalde periodes van het jaar moet eten. Bijvoorbeeld omdat ze mensen helpen hun immuniteit voor bepaalde ziekten te vergroten. Dit soort waardevolle kennis dreigt verloren te gaan. Ze is ook van mening dat wetenschappers steeds meer erkennen dat dit een negatieve ontwikkeling is.

Het uiteindelijke doel van haar inspanningen is eenvoudig, zegt ze: “Voor mensen om een ​​goed leven te hebben. Zoals onze boeren zeggen: gelukkig zijn, dat is wat we willen. Ze hebben geen grote auto of veel geld op de bank nodig. Veilig en goed eten, gezondheid voor zichzelf en hun kinderen, de natuur in balans. Dat is wat gewone mensen willen. '

-

Farida Akhter, een activiste voor vrouwenrechten
De erkenning van vrouwenrechten en het behoud van biodiversiteit zijn de onderwerpen waar Farida Akhter (1953) al tientallen jaren bij betrokken is, zowel in Bangladesh als in de internationale sfeer. Ze is directeur van UBINIG, een activistisch onderzoeksinstituut in Bangladesh, dat studies over de positie van de plattelandsbevolking combineert met politieke belangenbehartiging. Akhter leidt ook de enige feministische uitgeverij in Bangladesh. En zij is een van de oprichters van Nayakrishi Andolon (New Agriculture Movement), een boerenorganisatie die biologische landbouw aanmoedigt. Het doet dit door educatief materiaal te verspreiden en trainingen te organiseren voor de inwoners van landelijke en stedelijke gebieden.

Farida Akhter is een actief lid in tal van regionale netwerken die de oppositie tegen genetische modificatie, huiselijk geweld tegen vrouwen en dwang bij gezinsplanning organiseren. Ze heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Women and Trees en Seeds of Movement: On Women's Issues in Bangladesh.

Deel deze inhoud op sociale media