De EU moet optreden tegen schendingen van rechten in verband met mijnbouw in Latijns-Amerika - CIDSE

De EU moet optreden tegen schendingen van rechten in verband met mijnbouw in Latijns-Amerika

Terwijl president Humala van Peru in Europa is om EU-president Van Rompuy (diue12 juni) en leden van het Europees Parlement (wo 13 juni) te ontmoeten, spreekt Geraldine McDonald van CIDSE zijn bezorgdheid uit over recente afleveringen van misbruik van rechten in Peru.

In Peru is de afgelopen weken en maanden een alarmerende toename opgetreden in de gewelddadige repressie en criminalisering van gemeenschappen die zich verzetten tegen grootschalige mijnbouwactiviteiten.

Het nieuwste exemplaar komt uit Espinar, waar eind mei gewelddadige botsingen uitbraken toen speciale politiecommando's die waren getraind in tegenopstand en anti-terrorisme werden gestuurd om demonstranten te verspreiden die toegangswegen blokkeerden naar de mijnsite van Tintaya Marquiri, eigendom van de Anglo- Zwitsers bedrijf Xstrata. Twee mensen werden gedood en meer dan honderd gewond, waaronder veel politieagenten. Er werd een noodtoestand afgekondigd en de regering machtigde het leger om de politie te helpen bij het herstellen van de orde. Tweeëntwintig werden vastgehouden in een politiepost in het mijnkamp van Xstrata, waaronder drie vrouwen, een minderjarige en twee personeelsleden van onze partnerorganisatie Vicaria de Solidaridad de Sicuani.

De medewerkers werden naar verluidt vastgehouden omdat ze een gemeenschapsleider vergezelden. Vervolgens beweert de politie 10 kogels te hebben gevonden van een vuurwapen in hun auto. Deze beschuldiging wordt heftig ontkend en de Vicaria de Sicuani gelooft dat het deel uitmaakt van een lasterstrategie. In de daaropvolgende dagen werden de 22 vrijgelaten, maar de burgemeester van Espinar, Oscar Mollohuanca, blijft in politiehechtenis. Volgens rapporten van mensenrechtenorganisaties werd bij zijn arrestatie geen eerlijk proces gevolgd en zijn er ernstige zorgen over lopende gerechtelijke procedures. De heer Mollohuanca is bijvoorbeeld verplaatst naar een regio op 800km afstand, een beweging die in strijd is met de bepalingen van de grondwet van Peru.

President Humala werd vorig jaar gekozen nadat hij beloften had gedaan om op een constructieve manier met sociale milieuconflicten om te gaan, maar dit is niet gebeurd. Het gebruik van noodtoestanden, zoals de afgelopen maanden herhaaldelijk in Peru is gebeurd, is zeer zorgwekkend, omdat het de grondwettelijke rechten en burgerlijke vrijheden opschort en de 'noodsituaties' normaliseert. Het gebruik van politie en strijdkrachten, soms door middel van speciale contracten, om de privébelangen van transnationale bedrijven te beschermen en hun veiligheid boven die van burgers te stellen, is een andere zeer ernstige zorg. Vreedzaam protest kan niet worden tegengegaan met geweld en mensenrechtenschendingen.

Hoe kan de EU ingrijpen? Europese lidstaten en de EU, met name ambassades en delegaties in Latijns-Amerikaanse landen, moeten concrete ondersteuning bieden aan mensenrechtenverdedigers wier rechten worden geschonden door een grondige implementatie van de EU-richtlijnen voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers. De politieke dialoog kan ook worden gebruikt om bezorgdheid te uiten over de repressie, stigmatisering en criminalisering van sociaal protest en mensenrechtenverdedigers, waarbij beledigende staten worden aangemoedigd om wetgeving die de criminalisering mogelijk maakt in te trekken, in te trekken of te wijzigen en die in strijd is met internationale en regionale verplichtingen. beschouwen. Bovendien moet, waar Europese bedrijven betrokken zijn, bindende wetgeving op grond van zowel civiel als strafrecht worden gebruikt om schendingen door bedrijven te onderzoeken en te bestraffen, zodat slachtoffers toegang hebben tot effectieve verhaalmogelijkheden.

Geraldine McDonald is Extractives and Poverty in Latin America Coordinator bij de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsagentschappen CIDSE.

Meer informatie:

In april organiseerde 2011 CIDSE een workshop over de criminalisering van sociaal protest met input van partners uit Peru, Colombia, Ecuador en Guatemala. In juli 2011 publiceerde CIDSE haar eigen analyse van het probleem (beschikbaar in EN en ES) en in juni publiceerde 2012 CIDSE een gezamenlijk standpunt (beschikbaar in EN en ES) met andere betrokken organisaties.

 

Deel deze inhoud op sociale media