De geleidelijke en verwoestende impact van klimaatverandering - CIDSE
(© Trocaire)

De geleidelijke en verwoestende impact van klimaatverandering

(© Trocaire)

Justin Kilcullen, directeur van CIDSE's Ierse lid Trócaire, schrijft over de Rio + 20-conferentie en het nieuwe klimaatonderzoek van Trocaire.

Het lijkt passend dat wereldleiders deze week in Rio de Janeiro samenkomen om de toekomst van onze planeet te bespreken, inclusief de onopgeloste kwestie van klimaatverandering, kort na het markeren van de 100e verjaardag van het zinken van de Titanic.

Er zijn veel overeenkomsten tussen onze benadering van het veranderende klimaat en de noodlottige trans-Atlantische reis honderd jaar geleden. Beide hebben betrekking op de onnodige drift naar een te voorkomen ramp. Evenzo hebben beide betrekking op de uiterst vermijdbare sterfgevallen van heel veel mensen.

Misschien is de meest passende overeenkomst echter het lot van de armste passagiers op beide reizen. De Titanic passagiers in het stuur, velen van hen Iers, vormden de meerderheid van de mensen aan boord van het gedoemde schip. Toen het ijskoude water de Titanic doorbrak, waren het deze passagiers die er als eerste tegenover stonden. Driekwart van de mensen in het bestuur stierf.

Naarmate de wereld dichter bij onomkeerbare klimaatrampen komt, worden we geconfronteerd met een soortgelijk scenario: de armste mensen achtergelaten aan de frontlinie worden geconfronteerd met de fatale gevolgen van een ramp die niet van hen is.

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika worstelen honderden miljoenen mensen zich aan te passen aan hun veranderende klimaat. In de afgelopen drie jaar hebben we 10 miljoen mensen door overstromingen in Pakistan ontheemd gezien, 13 miljoen mensen worden geconfronteerd met honger in Oost-Afrika en meer dan 10 miljoen in de Sahel in Afrika wordt geconfronteerd met uithongering.

Zelfs die figuren, grimmig als ze zijn, schrapen alleen het oppervlak. Volgens het Global Humanitarian Forum dat werd geleid door voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan, is klimaatverandering verantwoordelijk voor 300,000-sterfgevallen per jaar en treft 300m-mensen jaarlijks. Economische verliezen als gevolg van klimaatverandering bedragen elk jaar meer dan $ 125bn. Tegen 2030 zal het jaarlijkse dodental met betrekking tot klimaatverandering naar verwachting stijgen tot 500,000, terwijl de jaarlijkse economische kosten naar verwachting zullen oplopen tot $ 600bn.

De geleidelijke en verwoestende impact van klimaatverandering is te zien in de miljoenen vergeten dorpen verspreid over de ontwikkelingslanden.

Trócaire heeft deze week de resultaten gelanceerd van een tweejarig onderzoeksproject naar de effecten van klimaatverandering op plattelandsgemeenschappen in de ontwikkelingslanden. Het onderzoek schetst een beeld van gemeenschappen die te kampen hebben met voedselonzekerheid en geplaagd worden door migratie, conflicten en gezondheidsproblemen, allemaal als gevolg van klimaatverandering.

In het Tharaka-district in centraal Kenia bijvoorbeeld is de jaarlijkse regenval sinds de 15s met meer dan 1970 procent afgenomen en ligt deze nu tussen 500-800mm. Regen is ook grilliger en minder voorspelbaar geworden. Gedurende dezelfde tijd is de gemiddelde temperatuur met één graad Celsius gestegen.

Het resultaat hiervan is deprimerend. Zonder gestage en voorspelbare regenval blijven velden onvruchtbaar. Gewassen falen, dieren sterven en mensen verhongeren.

Vijftig jaar geleden bezat het gemiddelde huishouden in Tharaka twintig runderen en vijftig geiten. Vandaag is dat teruggebracht tot twee runderen en vijf geiten. Vijfenzestig procent van Tharaka's 130,098-mensen zijn nu geclassificeerd als in absolute armoede leven.

Mensen in Tharaka proberen zich aan te passen, maar het is niet eenvoudig. Om droogtebestendige zaden en irrigatie-apparatuur te kopen, hebben ze geld nodig. Maar als gewassen falen en dieren sterven, worden ze steeds armer. Ze zitten vast in een neerwaartse cyclus en maken zich terecht zorgen over waar dit naartoe leidt.

Zoals een boer in Tharaka me vorig jaar vertelde: “we wisten altijd wanneer de regen zou komen, maar nu is het zo onvoorspelbaar. Meestal komt het helemaal niet. Wanneer we regen zouden moeten hebben, hebben we in plaats daarvan een heldere blauwe lucht. Hoe kunnen we voedsel verbouwen? Hoe kunnen we leven? '

Dat is een vraag die wordt gesteld in dorpen in de ontwikkelingslanden. Alleen al in Afrika wordt voorspeld dat met 2020 tussen 75 en 250 miljoen mensen te maken zullen krijgen met verhoogde waterstress als gevolg van klimaatverandering en in sommige landen kunnen de landbouwopbrengsten tot 50 procent dalen.

Helaas zijn internationale conferenties, waaronder discussies over klimaatverandering, synoniem geworden met fudges en langdurige sleutelkwesties. Op de laatste conferentie over klimaatverandering in Durban afgelopen december, hebben 's werelds top drie vervuilers - de Verenigde Staten, China en India - bezwaar gemaakt tegen het bescheiden voorstel dat 2015 een nieuw klimaatverdrag zou moeten sluiten. Zelfs de omvang van de langdurige vingerzetting kan niet worden besloten.

De conferentie van Rio de Janeiro zal vele kwesties behandelen, maar op zijn minst moet het dringend momentum geven aan de aanpak van klimaatverandering. Ierland, als een van 's werelds hoogste vervuilers per hoofd van de bevolking, heeft de plicht om deze charade te beëindigen. Onze regering blijft zich inzetten voor de invoering van een wet op de binnenlandse klimaatverandering en zou dit zo snel mogelijk moeten doen. Terwijl we proberen onze internationale reputatie opnieuw op te bouwen, krijgt Ierland de kans om nieuw leiderschap en integriteit te tonen in een kwestie die een zeer reële bedreiging vormt voor de toekomst van onze planeet.

We gaan naar een wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging van ongeveer 3.5 graden Celsius met 2100 vergeleken met 1990-niveaus. Dit zal ons allemaal treffen, hoewel de impact afhangt van het reactievermogen van mensen. Gemeenschappen zoals die in Tharaka kunnen eenvoudigweg niet zonder significante hulp van buitenaf.

De ontwikkelde wereld is beter geplaatst om te reageren op klimaatverandering, maar blijft kwetsbaar. Stormen, branden, overstromingen, hittegolven en orkanen zullen in frequentie blijven toenemen, waardoor land wordt vernietigd, mensen worden gedood en miljarden economieën worden gekost. Niet handelen komt met een prijs en die prijs is vernietiging en dood over de hele wereld.

Omdat dat het ding is om op de Titanic te zijn - het maakt niet uit of je in de steerage bent of in de eerste klas, wanneer de ijsberg toeslaat, gaan we allemaal naar beneden.

door Justin Kilcullen, directeur van CIDSE's Ierse lidorganisatie Trócaire. Dit artikel is op 20 juni 2012 gepubliceerd in The Irish Times.

Download het Trócaire-rapport: 'Shaping Strategies: factors and actor in adaptation aan klimaatverandering'

Deel deze inhoud op sociale media