Gebrek aan toegang tot land een van de structurele oorzaken van armoede - CIDSE

Gebrek aan toegang tot land een van de structurele oorzaken van armoede

Tijdens een nevenevenement op de Rio + 20-conferentie over duurzame ontwikkeling, riep Gisele Henriques van CIDSE regeringen op om landroof te doen en de door de VN goedgekeurde vrijwillige richtlijnen voor land te implementeren

Allereerst bedankt voor de gelegenheid om vandaag met u te spreken over de rol van de landbouw in duurzame samenlevingen, een kwestie waar ik zeer enthousiast over ben. Ik zal mijn interventie concentreren op land, omdat het gebrek aan adequate en veilige toegang tot land en natuurlijke hulpbronnen een van de belangrijkste structurele oorzaken van honger en armoede in de wereld is.

Er is een wereldwijd proces gaande waarbij machtige particuliere en openbare investeerders grote stukken land in bezit nemen; deze overeenkomsten, algemeen bekend als "landroof", hebben een ernstige impact op de mensenrechten van de armsten, met name op hun recht op voldoende voedsel.

Als katholieke ontwikkelingsorganisaties maken we ons grote zorgen over dit fenomeen en horen we regelmatig verhalen uit de eerste hand van de gemeenschappen waarmee we werken aan het schreeuwen om bescherming. Hoewel land een vitale economische hulpbron is, is het voor de mensheid veel meer dan een productief goed: het heeft ook een sociale, culturele, spirituele en ecologische functie.

"Landroof" wordt gedefinieerd als de verwerving van grote stukken land tussen 10,000 en maximaal 500,000 hectare via lease, concessie of rechtstreekse aankoop. Hoewel de aantallen sterk variëren, wordt geschat dat sinds 2001 maar liefst 227 miljoen hectare land - een oppervlakte zo groot als West-Europa - is verkocht of verhuurd in ontwikkelingslanden, het merendeel in de afgelopen 2 en een half jaar.  

Landroof leidt tot onteigening, brengt het levensonderhoud van mensen, hun vermogen om zichzelf te voeden in gevaar en intensiveert de achteruitgang van hulpbronnen verder. In essentie maakt het de armsten nog kwetsbaarder en sluit ze verder uit als ze hun recht verliezen.

De drijvende krachten achter landroof zijn onder meer voedselproductie voor rijkere landen, productie van biobrandstoffen om onze onverzadigbare honger naar energie te stillen, grootschalige infrastructuurprojecten, koolstofkredieten en andere marktgebaseerde mechanismen, evenals pure speculatie op deze steeds schaarser wordende hulpbron door banken, pensioenen fondsen en andere financiële actoren. Door de stijgende prijzen van landbouwgrondstoffen lijkt het verwerven van grond een steeds aantrekkelijkere investeringsoptie. Kortom, de kern van dit fenomeen ligt in ons op groei gerichte economische model.

De meeste producten die worden geproduceerd via landroof, of het nu gaat om voedsel, veevoeder of brandstof, worden geëxporteerd volgens de logica van dit op groei gerichte model dat wordt ondersteund door een vrijhandelsbeleid. Transnationale bedrijven en hun binnenlandse partners behoren tot degenen die de vruchten plukken ten koste van de armsten, wier bestaan ​​intrinsiek verbonden is met het land waarop ze werken, oogsten en waar ze de rentmeesters van zijn.
Landroof is ook hulpbronnenroof - of het nu water, bodem of biodiversiteit is. Er is een verkeerde veronderstelling dat landroof gebeurt op 'inactief', 'marginaal' of 'onbewoond' land, maar dit is fundamenteel gebrekkig en wordt niet bevestigd door de gemeenschappen waarmee we samenwerken.

Hier moet ik opmerken dat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Bouwland, het deel van de aarde waar voedsel kan groeien, raakt in een alarmerend tempo uitgeput. Tegenwoordig is minder dan 10% van het totale landoppervlak van de planeet bebouwbaar. In de afgelopen 40 jaar is bijna een derde van het akkerland in de wereld (1.5 miljard hectare) verlaten vanwege bodemerosie en degradatie. Jaarlijks verliezen we ongeveer 75 miljoen hectare aan bodemdegradatie. Het duurt ongeveer 500 jaar om 25 millimeter bovengrond te vervangen en de minimale bodemdiepte voor landbouwproductie is 150 millimeter.

Vanuit dit perspectief is productieve vruchtbare grond een bedreigd ecosysteem en het is ons industriële productiemodel dat zijn ondergang veroorzaakt. Aangezien ongeveer 30 procent van het voedsel in de geïndustrialiseerde landen daadwerkelijk wordt verspild, twijfel ik serieus aan de logica en de nadruk van het document van deze conferentie op het verhogen van de productie via intensiveringsmodellen. We weten dat honger niet alleen een kwestie is van onvoldoende voedsel; het is eerder een probleem van sociaal-politieke en economische uitsluiting waarbij toegang aan miljoenen wordt geweigerd.
Dus wat kan er gedaan worden?

Misschien wel het belangrijkste is het opvoeren van de inspanningen om de landrechten voor lokale gemeenschappen veilig te stellen. Er is ook een noodzaak om herverdelingslandhervorming in te voeren om de ongelijke verdeling van land aan te pakken die de context van zoveel van 's werelds armste mensen kenmerkt.

Collectieve grondregistratie en erkenning van gebruikelijke rechten zijn in dit opzicht van fundamenteel belang. Rechtvaardige compensatieregelingen moeten een hoeksteen vormen van elk overheidsbeleid en moeten in de nationale wetgeving worden geïntegreerd door middel van passende wettelijke kaders die juridische ondersteuning voor de lokale bevolking waarborgen en bescherming bieden aan degenen die landrechten verdedigen

In mei 2012 keurde het CFS van de Verenigde Naties de Vrijwillige Richtlijnen inzake verantwoord beheer van land, visserij en bos (VGGT) goed. Deze tekst, waarover is onderhandeld door de regeringen die hier aanwezig zijn, heeft tot doel het beheer van eigendomsrechten en regelgevingskaders te verbeteren. Deze richtlijnen kunnen de onderhandelingspositie van staten versterken bij het onderhandelen met particuliere investeerders en helpen de bescherming van lokale gemeenschappen te waarborgen

Bovendien, en in direct antwoord op deze Duurzaamheidstop, is het nodig om ons economisch model in vraag te stellen dat de industriële productie stimuleert die de hulpbronnen van de aarde plundert en de armsten onder haar volk ontneemt. Grootschalige plantages en industriële landbouw zullen de wereld niet voeden en leiden tot ernstige onherstelbare schade. Dergelijke landbouwproductiesystemen vormen in feite het probleem en horen niet thuis in de toekomst van duurzame samenlevingen.

Wij dringen er bij onze regeringen op aan een moratorium op landroof in te stellen en de VG's serieus toe te passen. We dringen er ook bij hen op aan landbouwsystemen te ondersteunen die de productiviteit van de bodem verhogen, de weerbaarheid van de gemeenschap opbouwen in het licht van de klimaatverandering en bijdragen aan de uitroeiing van armoede en honger. Zulke systemen verdwijnen - het zijn agro-ecologische modellen, die over de hele wereld zijn uitgeprobeerd en getest. De voedselcrisis was geen eenmalige gebeurtenis, maar eerder het falen van ons landbouw- en voedselproductiemodel - het was vermijdbaar en zal in feite niet verdwijnen tenzij we de kern van dit probleem aanpakken.

In plaats van valse oplossingen te verspreiden die de toekomstige capaciteit van de planeet om zichzelf te voeden, verder in gevaar brengen, zouden we graag zien dat Rio + 20 onze afnemende hulpbronnen promoot en beschermt en beleidsmakers aanmoedigt om land veilig te stellen voor degenen die het risico lopen op onteigening en hen te ondersteunen om te verbeteren voedselproductie op een manier die verder gaat dan duurzaamheid en het herstellend vermogen van de aarde opbouwt. Het is tijd om terug te geven wat we hebben meegenomen.

Gisele Henriques is de beleids- en belangenbehartiger van CIDSE voor voedsel, landbouw en duurzame handel. Ze maakte de bovenstaande interventie tijdens een Rio + 20 Conference Side Event op 19 juni, getiteld Landbouw en duurzame samenlevingen: voedselzekerheid, land en solidariteit en mede georganiseerd door CIDSE, de Heilige Stoel, Caritas Internationalis en Franciscans International.

Deel deze inhoud op sociale media