Pater Marco Arana geslagen en gearresteerd door de Peruaanse politie - CIDSE
CIDSE-credits

Pater Marco Arana geslagen en gearresteerd door de Peruaanse politie

CIDSE-credits

CIDSE partner Fr. Marco Arana, die de boerengemeenschappen verdedigt tegen het mijnmisbruik van de Yanacocha werd geslagen en gearresteerd door de Peruaanse politie op 4th. Stephanie Boyd van Asociación Guarango Cine y Vídeo schrijft over Arana en de zijne werk ter verdediging van boerengemeenschappen tegen het mijnmisbruik van de Yanacocha.

"Onder een regering die iedereen ten onrechte gevangen zet, is de echte plaats voor een rechtvaardig man ook een gevangenis." Henry David Thoreau

Beste vrienden,

In juli 4th, terwijl leidinggevenden van de Newmont Mining Corporation in Colorado de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag vierden, werd een priester geslagen en vastgehouden door de politie wegens protest tegen een uitbreidingsplan in de Peruaanse mijn van het bedrijf.

Vader Marco Arana  zat vredig op een bank op het belangrijkste plein van de stad toen ongeveer 30 politiecommando's naderden en hem de grond duwden.  Video's en  foto's op het toneel genomen laten zien dat de politie de priester slaat en hem bij de nek sleept. Omringd door een squadron agenten in oproeruitrusting, werd de beroemde milieuactivist naar het centrale politiebureau gebracht waar hij opnieuw werd geslagen en enkele uren de communicatie met zijn advocaat weigerde.

Het incident deed denken aan Thoreau's beroemde zin, 170 jaren geleden geschreven, toen de vader van Civil Disobedience naar de gevangenis ging om te protesteren tegen de slavernij. De 'gewoon mannen' (en vrouwen) van vandaag worden nog steeds achter de tralies gegooid, maar ze hebben een paar nieuwe tools van het vak opgepikt, zoals Blackberries en Facebook.

Marco slaagde erin om dit Twitter-bericht vanuit het station te sturen voordat het contact werd verbroken: “Ze hielden me vast en ze sloegen me veel. In het station bleven ze me slaan, stoten in mijn gezicht, nieren, beledigingen. " (Marco herstelt van een ernstige longontsteking en lijdt al meer dan een jaar aan nierstenen en infecties). 

Advocaten van de meest prestigieuze mensenrechtenorganisatie van Peru (CNDDHH) kwamen tussenbeide en het kantoor van de regering-ombudsman diende een klacht in dat Marco medische hulp werd geweigerd. Meer dan dertien uur nadat hij zonder bevel was vastgehouden, werd Marco vrijgelaten in de vroege uren van 5th.

Zijn vertrek van het station werd wat vertraagd, omdat Marco - zoals het hoort - weigerde zijn ontvoerders te verlaten totdat ook 22 mensen die bij een eerder protest waren vastgehouden, werden vrijgelaten. Vanaf het moment dat hij werd gedrukt, lag Marco in het ziekenhuis terwijl artsen de impact van het slaan op zijn toch al verzwakte longen en nieren evalueerden.

Vanzelfsprekend neemt geen enkele Peruaanse overheid de verantwoordelijkheid voor het incident. De minister van Justitie zei dat de zaak in handen was van de provinciale politie. De procureur-generaal van Cajamarca zei dat er geen arrestatiebevel of bevel tegen Arana was en dat de politie op eigen initiatief handelde.

Sinds wanneer nemen 30-elite-politiecommando's het op zich om een ​​gerespecteerd lid van de gemeenschap kwaadaardig te verslaan, zittend op een bankje in het park?

Wat de situatie nog bizar en twijfelachtig maakt, is het feit dat Marco op het moment van de aanval vergezeld was door een officiële politiewacht. De Peruaanse regering is door de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie verplicht om Marco politiebescherming te bieden sinds de priester het doelwit was van een massale spionageoperatie in 2006.

Er wordt dus verwacht dat het publiek zal geloven dat een schurkenbende groep politiecommando's willekeurig een katholieke priester heeft neergeslagen - hem toevallig sloeg in gebieden die al verzwakt waren door ziekte - terwijl hij werd bewaakt door een van hun collega-politieagenten. Of de speciale elitetroepen van Peru zijn in anarchie vervallen, of iemand heeft ergens een bevel gegeven.

Waarom deze Peruaanse priester?

Een maand geleden verklaarden pater Marco en andere regionale leiders voor onbepaalde tijd staatsbrede staking tegen het voorgestelde goudmijnproject 'Minas Congas', dat vier heilige meren in de provincie Celendin zou vernietigen.

Op juli 3rd, de avond voordat Marco werd aangevallen, riep de regering van Peru de noodtoestand in de regio uit, waarbij de burgerlijke vrijheden werden opgeschort. De uitspraak kwam kort na een gewelddadige ontmoeting tussen politie en demonstranten die resulteerde in de dood van 5 burgers, waaronder een 17-jarige jongen en ten minste 36 gewonden.

Sinds het conflict vorig jaar explodeerde, zijn ongeveer 100 leiders, waaronder Marco Arana, aangeklaagd op grond van de nieuwe 'criminalisering van sociaal protest'-wetten in Peru. Deze draconische wetgeving bevat straffen van maximaal 20 jaar voor het blokkeren van een snelweg.

'Minas Congas' is een vrij groot uitbreidingsproject dat eigendom is van Yanacocha, de grootste goudmijn van Zuid-Amerika, gelegen in de provincie Cajamarca. Yanacocha wordt gecontroleerd door Newmont in Colorado en Buenaventura in Peru, met minderheidsaandelen in handen van de Wereldbank. Boerengemeenschappen beschuldigen Yanacocha ervan hun watervoorziening te vervuilen en de mijn was verantwoordelijk voor het morsen van kwik dat meer dan 900 mensen vergiftigde - de focus van een documentaire die ik samen met de Peruaanse filmmaker Ernesto Cabellos regisseerde: 'Choropampa, de prijs van goud.'

Ernesto en ik ontmoetten pater Marco tijdens het filmen van Choropampa, 12 jaar geleden. In de onmiddellijke nasleep van de lekkage bezocht Marco de getroffen dorpen en publiceerde de eerste onafhankelijke studie over de verwoestende gevolgen. Maar hij stond erop achter de schermen te blijven en komt niet voor in de film. "De boeren zijn de echte helden van dit verhaal", vertelde hij ons. 

In de loop van de jaren hebben Marco en zijn groep jonge activisten, bekend als GRUFIDES, hun verdediging voortgezet van de door de mijn getroffen boerengemeenschappen en we bleven ze filmen, ook al was 'Choropampa' al klaar. In 2004 ontving Marco de meest prestigieuze mensenrechtenprijs van Peru en in 2009 werd hij uitgeroepen tot een 'Milieuheld' door TIME magazine. 

Marco's verdediging van de landbouw en inheemse gemeenschappen heeft hem ook machtige vijanden opgeleverd. In 2006 waren hij en andere Peruaanse activisten het slachtoffer van een spionage-ring genaamd 'The Devil Operation'. Een van Marco's bondgenoten werd vermoord en de priester en andere activisten werden lastiggevallen, gefotografeerd en gefilmd.

Vastbesloten geen slachtoffers te zijn, lanceerden de activisten een contraspionagecampagne en namen twee van de spionnen gevangen, samen met foto's, video's en gedetailleerde rapporten van de spionage. 

Dit bewijs werd de basis voor 'The Devil Operation', een real-life suspense documentaire die meerdere prijzen heeft gewonnen, waaronder de 'International Human Rights Film Award ' gesponsord door Amnesty International en gegeven door de Cinema for Peace Foundation tijdens een evenement parallel aan het filmfestival van Berlijn. 

Infinity bescheiden, Marco wilde niet de hoofdrolspeler van de film zijn, maar het belang van de zaak voor de boeren van Cajamarca en mensen over de hele wereld die door transnationale bedrijven worden misbruikt, overtuigde hem ervan om deel te nemen. En, zoals we hem eraan herinnerden, waren het Marco's vijanden die hem 'The Devil' noemden, waardoor hij de held van het verhaal werd.

In solidariteit met Marco tijdens deze nieuwe aanval op zijn veiligheid en vrijheid, hebben we 'The Devil Operation' op YOUTUBE gezet, voor gratis publieksweergave: in het Engels: http://youtu.be/ATM8mK9LYok en in het Spaans: http://youtu.be/PQk_U9WLHgA

Ik zal binnenkort een brief sturen, die gerechtigheid eist voor Marco en andere milieuverdedigers onder politieonderzoek. Ondertussen kunt u deze notitie en de link naar de film rondsturen.

Je kunt ook de petitie tegen het Minas Congas-project bij Avaaz ondertekenen: http://www.avaaz.org/en/petition/Stop_the_Conga_mining_project_2/

De afgelopen maanden zijn vooral zwaar geweest voor mensenrechtenverdedigers in Peru, omdat we opnieuw het doelwit zijn van brutale repressie. In deze moeilijke tijden wil ik me afmelden door de woorden te herinneren van een heel rechtvaardige man die me blijft inspireren met zijn moed en opoffering:

"Als we ons leven niet riskeren om leven te redden, wat voor zin heeft het leven dan?" (Marco Arana, The Devil Operation).

Bedankt aan iedereen die ons heeft geholpen dit belangrijke verhaal tot leven te brengen.

Stephanie Boyd
juli 5th, Cuzco, Peru

Regisseur / producent 'The Devil Operation'
Asociación Guarango Cine y Vídeo
Quisca Productions
sboyd (at) guarango.org

Dvd's, persmap, foto's en gids voor opvoeders en activisten zijn beschikbaar op: www.guarango.org/diablo

Deel deze inhoud op sociale media