Van Durban tot Doha, voor klimaatrechtvaardigheid - CIDSE

Van Durban tot Doha, voor klimaatrechtvaardigheid

Terwijl de VN-klimaatonderhandelingen deze week in Bangkok worden hervat ter voorbereiding van de Doha-top later dit jaar, is de vraag waar de Rio + 20-conferentie van juni over duurzame ontwikkeling ons heeft achtergelaten over klimaatverandering?

Na het bijna mislukken van de klimaattop in Durban aan het einde van 2011, was meer ambitie nodig op de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling, afgelopen juni in Rio de Janeiro. Vooral stijgende niveaus van CO2-emissies, de beoordelingen van de gigaton emissiekloof tussen de huidige politieke verplichtingen en de wetenschappelijke behoeften om de slechtste klimaatscenario's te voorkomen, evenals de nieuwste bevindingen van de IPCC over het verband tussen klimaatverandering en extreme gebeurtenissen en rampeneiste dringende aandacht.

De Rio + 20-conferentie was de gelegenheid om overeenstemming te bereiken over bindende toezeggingen voor koolstofarme ontwikkeling, gebaseerd op energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en schone en veilige energie, en om te erkennen dat klimaatverplichtingen niet worden nagekomen en om ambitieuzere verplichtingen na te streven. Het was ook een tijd om de ontwikkeling van modellen te ondersteunen die niet alleen groen maar rechtvaardig zijn, door de eindigheid van natuurlijke hulpbronnen te erkennen, door verspillende consumptiepatronen te heroriënteren op duurzame, en door schadelijke subsidies zoals die op fossiele brandstoffen.

Van besluitvormers werd verwacht dat zij afstand namen van niet-duurzame paden en de meest dringende oplossingen ondersteunen. Ze hebben dit niet gedaan. Het uitkomstendocument is vrij zwak, onderschat het belang van verschillende kwesties en met zeer weinig beslissingen op tafel.

Wat de klimaatverandering betreft, erkent het uitkomstendocument alleen dat klimaatverandering een ongekende uitdaging en een kwestie van zorg is, die bijna een belediging is voor degenen die de gevolgen ervan al ondervinden. De partijen in Rio riepen uiteindelijk een beroep op het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en de partijen bij het Protocol van Kyoto om "hun verplichtingen volledig na te komen". Maar dit is niet genoeg. Deze verplichtingen zetten ons op een + 3 ° C temperatuurstijging, wanneer we weten dat voor sommige landen de overlevingsdrempel a is 1,5 ° C verhogen. Wat nodig is voor de meest kwetsbaren is meer ambitie en meer urgentie om actie te ondernemen. Rio + 20 heeft deze ambitie niet waargemaakt.

Rio + 20 leverde echter een paar elementen op om op voort te bouwen, zoals de erkenning dat aanpassingsmaatregelen een urgentie zijn, de erkenning van de behoefte aan klimaatfinanciering voor aanpassings- en mitigatiemaatregelen in ontwikkelingslanden, en de identificatie van innovatieve financieringsmechanismen als een van de veelbelovende bronnen van klimaatfinanciering.

Vanaf de UNFCCC-intersessionele bijeenkomst in Bangkok zal CIDSE proberen ervoor te zorgen dat deze babystappen worden gevolgd door sterkere verplichtingen in het UNFCCC, omdat er geen tijd is voor verdere mislukte klimaattoppen.

De top van Doha, die eind november begint, moet resulteren in een tweede verbintenisperiode van het Kyoto-protocol, waarin de integriteit van het milieu wordt gewaarborgd en de ambitie wordt opgewekt. Om de emissiekloof te dichten, moet het meer ambitie van alle partijen zien en leiderschap uit ontwikkelde landen. Het moet een duidelijk werkprogramma bieden om een ​​wereldwijd klimaatakkoord te bereiken, zoals vorig jaar in Durban gepland. Ten slotte moet Doha dringend geld leveren voor klimaatactie en voor het Groene Klimaatfonds om een ​​financiële kloof na 2012 te voorkomen, omdat de zogenaamde 'Fast Start Finance' ten einde komt. Bangkok moet een constructieve stap zijn om dit in Doha mogelijk te maken.

Deel deze inhoud op sociale media