Solidariteit tonen en bescherming ondersteunen - CIDSE

Solidariteit tonen en bescherming ondersteunen

Tanja Kleibl van Trocaire beschrijft de rollen en verantwoordelijkheden van internationale NGO's bij het mogelijk maken van ruimte voor het maatschappelijk middenveld.

Eerder dit jaar ontmoette ik een Palestijnse vrouw die in de Gazastrook woonde. Ze legde uit dat ze niet langer kan slapen nadat vier van haar kinderen en haar man zijn gedood in een Israëlische militaire aanval tijdens de 2009 Gaza-oorlog; een aanval waarbij ook zij en twee van haar dochters zwaar verbrandden als gevolg van het gebruik van witte fosfor door het Israëlische leger.

De Gaza-oorlog en het daaropvolgende Israëlische beleid van 'sluiting', dat de Palestijnen de meest fundamentele rechten ontzegt en een cultuur van straffeloosheid bevordert, hebben het Palestijnse maatschappelijk middenveld verdeeld. Deze divisies zijn niet geholpen door interne divisies binnen Palestijnse politieke facties. Ze hebben de bestaande problemen verergerd en de effecten beperkt van initiatieven die eenheid en solidariteit oproepen. Helaas is Israël en het bezette Palestijnse gebied (OPT) slechts een van de vele landen waar maatschappelijke organisaties (CSO's) die zich bezighouden met governance en mensenrechtenkwesties steeds moeilijker worden. Ervaringen uit Israël en het OPT onderstrepen ook het belang van het aanpakken van vragen over solidariteit en bescherming van het maatschappelijk middenveld bij het bespreken van hoe nationale en internationale maatschappelijke organisaties moeten reageren op de inkrimpende ruimte voor acties van het maatschappelijk middenveld.

Een wereldwijd optreden tegen CSO's

In een recent bericht op zijn blog 'Van armoede naar macht' vroeg Duncan Green: is er een wereldwijd optreden tegen maatschappelijke organisaties en zo ja, hoe moeten we hierop reageren? Het antwoord op het eerste deel is eenvoudig. Trócaire's recente beleidsrapport 'Democratie in actie: bescherming van het maatschappelijk middenveld' vond aanwijzingen voor een duidelijke trend in de richting van krimpende politieke en operationele ruimte voor het maatschappelijk middenveld. Het tweede deel is waar het lastig wordt. Regeringen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de bescherming van de mensenrechten, maar er zijn overduidelijke dubbele normen die door veel regeringen worden toegepast in hun reactie op mensenrechtenschendingen in binnen- en buitenland. Er kan hier veel meer worden gezegd en er worden meer eisen gesteld aan donoren, ontvangende landen en de internationale gemeenschap als geheel. Maar hoe zit het met het maatschappelijk middenveld; hoe moeten we reageren? Wat zijn de rollen en verantwoordelijkheden van internationale niet-gouvernementele organisaties (INGO's) zoals Trócaire? Naarmate gewelddadiger optreden tegen het maatschappelijk middenveld steeds meer voorkomt, wordt de bescherming van maatschappelijke actoren en organisaties steeds belangrijker en is een gebied waarop INGO's kunnen helpen. Trócaire en haar partners ondervonden toenemende bedreigingen tegen operationele en politieke ruimte (van criminalisering van projectactiviteiten tot bedreigingen voor persoonlijke veiligheid) en besloten manieren te onderzoeken om personeel en partners die in landen werken met verhoogde spanning en onderdrukking van bestuur en mensenrechten te beschermen.

Naar aanleiding hiervan heeft Trócaire een aantal richtlijnen ontwikkeld en getest voor het werken met en beschermen van risicopartners. Hoewel de richtlijnen benadrukken dat de primaire verantwoordelijkheid voor partnerbeveiliging bij de partners zelf ligt, schetsen ze ook de rol van Trócaire bij het helpen van partners bij het voorkomen en reageren op beveiligingsgerelateerd risico. Deze assistentie kan verschillende vormen aannemen, van risicobeheer, beveiligingsplanning en ook het gebruik van belangenbehartigingsmechanismen voor personeel en vrijwilligers van partners in dreigend gevaar.

Vormen van INGO-hulp

Tijdens het regime van Bingu wa Mutharika was Malawi bijvoorbeeld getuige van een hardhandig optreden tegen het maatschappelijk middenveld dat ertoe leidde dat 20-mensen werden gedood tijdens protesten in 2011. Ondanks bedreigingen voor de persoonlijke veiligheid, kwamen Malawische CSO's samen, via een platform dat was opgezet om burgerrechten en politieke rechten te bevorderen. Trócaire ondersteunde zijn partners en andere belangrijke maatschappelijke organisaties in Malawi om plannen op te stellen om een ​​betere beveiliging van hun kantoren, personeel en gegevens te garanderen. Dit omvatte ondersteunende training, het verstrekken van fondsen om de fysieke beveiliging van kantoren en woningen te verbeteren, evenals digitale beveiligingstraining en technische ondersteuning. Na de dood van Mutharika en de aankondiging van Joyce Banda als president eerder dit jaar, is er voorzichtig optimisme dat het harde optreden tegen het maatschappelijk middenveld zal stoppen en dat er ruimte zal worden vrijgemaakt. De ervaring van Trócaire toont ook aan dat om politieke ruimte voor het maatschappelijk middenveld mogelijk te maken, onderliggende politieke oorzaken van armoede, kwetsbaarheid en ongelijkheid moeten worden aangepakt en de beste manier om dit te doen is door een op rechten gebaseerde benadering van ontwikkeling toe te passen. Dit moet worden ingebed in een brede ontwikkelingsstrategie die praktische benaderingen integreert voor de bescherming van de lokale bevolking en partners, evenals werk voor het vergroten van politieke participatie, en de bescherming en bevordering van burgerlijke en politieke en economische, sociale en culturele rechten. Het tonen van solidariteit is ook belangrijk. INGO's kunnen hun partners ondersteunen door beleid te voeren en pleitbezorgingswerk te verrichten dat gericht is op het bestrijden van de huidige machtsverhoudingen die tot onderdrukking leiden. Na ons onderzoek naar de ruimte van het maatschappelijk middenveld heeft Trócaire gewerkt aan het bevorderen van een gunstig klimaat door te lobbyen bij de VN en de EU en het internationale debat over de doeltreffendheid van hulp te beïnvloeden, zowel alleen als via de nationale en internationale netwerken van Trocaire. Een van de netwerken van Trocaire, CIDSE, een internationale alliantie van 16 katholieke ontwikkelingsagentschappen uit Europa en Noord-Amerika, heeft onlangs een werkgroep opgericht met als doel te leren van wereldwijde ervaringen, om informatie te geven over programmering en belangenbehartiging op de toenemende bedreigingen van de krimpende ruimte voor CSO's en bepalen welke rol INGO's moeten spelen bij het verminderen van die bedreigingen. Hoewel de verplichting om mensenrechten te bevorderen en te beschermen uitsluitend berust bij regeringen, andere belanghebbenden, zowel donoren als INGO's, speelt ook een belangrijke rol. Geconfronteerd met een steeds vijandiger omgeving, zijn solidariteit en bescherming van het maatschappelijk middenveld belangrijker dan ooit. Als INGO's moeten we ervoor zorgen dat we onze rol spelen, door partners ter plaatse te ondersteunen, donoren te beïnvloeden en ons uit te spreken tegen schendingen. Er is geen enkele manier om deze rol te benaderen, maar welke vorm onze steun ook heeft, deze moet worden geleid door het concept van solidariteit.

Tanja Kleibl
Teamleider, bestuur en mensenrechten Trócaire
tkleibl (at) trocaire.ie

Deel deze inhoud op sociale media