Kleinschalige en duurzame landbouw om de wereld in de greep van klimaatverandering te voeden - CIDSE
Persbericht

Kleinschalige en duurzame landbouw om de wereld te voeden in de greep van klimaatverandering

Kleinschalige en duurzame landbouw om de wereld te voeden in de greep van klimaatverandering, zegt nieuw CIDSE-rapport gelanceerd ter gelegenheid van Wereldvoedseldag. (Franse versie hieronder)

 CIDSE-persbericht - voor onmiddellijke release, 11 oktober 2012

Landbouw: van probleem tot oplossing -
Het recht op voedsel bereiken in een klimaatgerelateerde wereld

(Brussel / Rome, 11 oktober 2012) Landbouwactiviteiten vertegenwoordigen een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen (BKG), waarvan het leeuwendeel afkomstig is van de industriële landbouw. Maar boeren zijn ook een van de eersten die de gevolgen van klimaatverandering voelen, omdat oogsten mislukken door steeds extremer weer. Duurzamere voedselsystemen die op kleinere schaal werken, kunnen de emissies van de landbouw verminderen en zijn beter bestand tegen een grillig klimaat. Dit is hoe we de wereld kunnen voeden in de greep van klimaatverandering, volgens een nieuw rapport van de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsagentschappen CIDSE.

“Landbouw is zowel dader als slachtoffer van klimaatverandering. We moeten dringend de manier veranderen waarop we voedsel produceren en consumeren als we de groeiende wereldbevolking willen voeden met respect voor de natuur. Als we het maximale uit de hulpbronnen van de aarde blijven persen, zullen meer mensen honger lijden en zal de toekomst van de mensheid en de planeet in gevaar komen, "zei CIDSE Secretaris-generaal Bernd Nilles.

Volgens het rapport "Landbouw: van probleem naar oplossing", het voordeel van investeren in duurzame voedselproductiesystemen is tweeledig: reducties van broeikasgasemissies zouden de menselijke bijdrage aan klimaatverandering vertragen (mitigatie) en zouden ook de capaciteit van de landbouw vergroten om het aan te kunnen (aanpassing). Veel van de huidige technische oplossingen, zoals de opname van landbouw in koolstofmarkten, zijn valse oplossingen omdat ze buiten bereik van de meest kwetsbaren liggen. 

“Voedsel geproduceerd via geïndustrialiseerde methoden draagt ​​aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen door synthetische stikstofmeststoffen, methaan van landbouwhuisdieren, evenals grootschalige landkap en ontbossing.

“We moeten ecologische principes toepassen om de uitstoot te verminderen, maar ook om de weerstand van de landbouw tegen veranderende weersomstandigheden, zoals grillige regens, droogte en overstromingen, te vergroten. Ecologische productiesystemen zijn diverser en ondersteunen de biodiversiteit waardoor hun vermogen om te reageren op een grillig klimaat toeneemt in vergelijking met monocropped systemen die de industriële landbouw kenmerken. " zei CIDSE medewerker voedselbeleid Gisele Henriques.

Agribusiness beweert dat het vergroten van de voedselvoorziening via de intensivering van de productie de oplossing is voor de voedselcrisis, maar dit raakt de kern van de zaak niet. Ondanks de wereldwijde bevolkingsgroei produceren we vandaag 17 procent meer calorieën per dag per persoon dan 30 jaar geleden.

"'S Werelds armsten worden hongerig, ondanks dat 30% voedsel wordt verspild in rijke landen waar obesitas al een grote bedreiging voor de gezondheid vormt. We kunnen honger alleen uitroeien als we de onderliggende oorzaken ervan aanpakken, namelijk ongelijkheid en uitsluiting. Hiervoor moeten we speciale aandacht schenken aan kleine producenten, van wie velen vrouwen zijn. Ze leveren niet alleen voedsel aan de meeste mensen over de hele wereld, maar zijn ook degenen die het grootste risico lopen op voedselonzekerheid,'Zei Henriques.

-

Contact:
CIDSE Media- en communicatieofficier Roeland Scholtalbers, scholtalbers (at) cidse.org, + 32 (0) 477068384, + 32 (0) 2 282 40 73, in Brussel

CIDSE Food Policy Officer Gisele Henriques, henriques (at) cidse.org, + 32 (0) 485 144 640, in Rome

Landbouw: van probleem naar oplossing - Het recht op voedsel bereiken in een klimaatgerelateerde wereld
CIDSE roept op tot coherent sectoroverschrijdend beleid om het recht op voedsel te handhaven en doet specifieke beleidsaanbevelingen aan de twee intergouvernementele organen die zich bezighouden met voedselzekerheid en klimaatverandering, het VN-Comité voor Wereldvoedselzekerheid (CFS, bijeen in Rome 15-20 oktober ) en respectievelijk het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC, Doha 26 november - 7 december).

Lees het rapport ...

Opmerkingen voor de redactie

  • CIDSE is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus. De leden delen een gemeenschappelijke strategie in hun inspanningen om armoede uit te roeien en wereldwijde gerechtigheid te vestigen. www.cidse.org
  • CIDSE-leden: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD - Terre Solidaire (Frankrijk), Center of Concern (VS), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België), Fastenopfer ( Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), MISEREOR (Duitsland), SCIAF (Schotland), Trócaire (Ierland)
  • Landbouw: van probleem naar oplossing - Het recht op voedsel bereiken in een klimaatgerelateerde wereld, CIDSE leidende principes en aanbevelingen, oktober 2012. Beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans
  • Op de VN CVS (Rome, 15-20 oktober), CIDSE organiseert samen een debat over voedsel en klimaat, met speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier de Schutter (17 oktober) en een evenement over het wereldwijd strategisch kader voor voedselzekerheid (16 oktober, 18.30)  
  • Voedselzekerheid staat centraal in de 2012 Europese Ontwikkelingsdagen (16-17 oktober, Brussel) waar CIDSE twee paneldebatten organiseert over voedselzekerheid www.cidse.org

Communiqué de presse de la CIDSE - voor publicatie immédiate, le 11 octobre 2012

Journée mondiale de l'alimentation: le rapport de la CIDSE préconise l'agriculture duurzaam et à petite échelle pour nourrir une planète en proie aux changements climatiques


Landbouw: du Problème à la Solution -
Garantir le Droit à l'Alimentation dans un Monde de Contraintes Climatiques

(Bruxelles / Rome, 11 / 10 / 2012) - Uniers van de uitzendingen van de serre provient van de activiteiten van agricoles en général, et de l'agriculture industrielle en particulier. Les agriculteurs sont cependant parmi les premiers à être touchés par les effets des changements climatiques, face à des récoltes dévastées par des conditions météorologiques de plus en plus extrêmes. L'agriculture pourrait réduire ses émissions en optant pour des systèmes alimentaires plus durables, à plus petite échelle, résistant mieux aux caprices climatiques. C'est en tout cas la solution préconisée par le nouveau rapport de la CIDSE, une alliance internationale d'agences de développement catholiques, pour nourrir une planète en proie aux changements climatiques.

«De landbouw is een aantrekkelijke optie en het succes van de klimatologische veranderingen. Nous devons d'urgence nous tourner vers d'autres modes de production and de consommation alimentaires pour combiner l'éradication de la faim in the monde, la croissance démographique and respect de la nature. De exploitatie van middelen terrestres est telle que la hongersnood risque de s'étendre et de menacer l'avenir de l'humanité et de la planète, » zegt Bernd Nilles, Secrétaire général de la CIDSE.

Het verslag «Landbouw: du Problème à la Solution» voit deux voordelen in het systeem van productie duurzame duurzame goederen qui réduisent les emissions de gaz à effet de serre: une réduction de la contributie humaine aux changements climatiques (atténuation) et un coup de pouce à l'agriculture pour y faire face (aanpassing ). La plupart des solutionstechnieken op tafel, comme l'extension des marchés du carbone à l'agriculture, sont de fausses bonnes idées, étant hors de portée des plus vulnérables.

«De productiemethoden van de industriële industrie zijn een soortgelijk product van een effet de serre of een doorkruising van de gegraveerde synthetische synthese, de methodes van de élevages, de herbebossing en de défrichage à grande échelle.

Nous devons appliqué les principes écologiques, non seulement pour réduire ces emissions, mais aussi pour aider l'agriculture à mieux faire face à l'évolution des condition météorologiques, à des épisodes de pluie, de secheresse and d'inondation intempestifs. Les systèmes de productie ecologische sont plus diversifiés en favoriete biodiversiteit; ils résistent mieux aux caprices climatiques que les systèmes de monoculture de l'agriculture industrielle », ajouté Gisèle Henriques, chargée de mission pour l'alimentation à la CIDSE.

De agro-industrie biedt een oplossing voor het hele voedsel door de augmentatie van de productie van de voeding via de intensivering van de productie. Elle oublie le principal: malgré la croissance démographique, nous products aujourd'hui 17 for cent the calories en plus par personne qu'il y a 30 ans.

«De populaties en de pauvres van het plan zijn met 30% van de kosten van het geld in de pays rijkdom, of het probleem van de sanitaire voorzieningen. Er is geen sprake van een faim in de monde qu'en éliminant ses veroorzaakt profondes, à savoir notamment les inégalités et l'exclusion. Schenk uw aandacht, er is geen aandacht voor kleine productiemedewerkers die niet voor de vrouwelijke dames zijn. Non seulement elles nourrissent la majorité de la planète, mais ce sont elles aussi qui sont le plus exposées à l'insécurité alimentaire, » selon Henriques.

-

Contacten:
Roeland Scholtalbers, verantwoordelijke media en communicatie à la CIDSE, + 32 (0) 477 06 83 84, + 32 (0) 2 282 40 73, scholtalbers (at) cidse.org à Bruxelles

Gisèle Henriques, chargée de mission pour l'alimentation à la CIDSE, henriques (at) cidse.org, + 32 (0) 485 144 640, à Rome

Landbouw: problemen in oplossing - Garantir le droit à l'alimentation dans un monde de contraintes climatiques
La CIDSE souhaite la définition de politiques intersectorielles cohérentes afin de préserver le droit à l'alimentation et adresse des recommandations politiques spécifiques aux deux instances des Nations unies en charge de la sécurité alimentaire et des changements climatiques, à savoir le Comité de la sécurité alimentaire mondiale (CSA, qui se réunira à Rome du 15 au 20 octobre) et la Convention-cadre des Nations unies sur les changements climatiques (CCNUCC, qui se réunira à Doha du 26 novembre au 7 décembre).

Lisez le rapport…

Remarques à MM. les rédacteurs

  • La CIDSE est une alliance internationale d'agences de développement catholiques. Ses membres s'efforcent d'éradiquer la pauvreté et d'instaurer la justice dans le monde selon une stratégie qui leur est commune. www.cidse.org.
Deel deze inhoud op sociale media