Voedsel en klimaat: hoe mijn lunch verband houdt met droogte in Somalië - CIDSE
Het CIDSE-team op CFS39 (Foto CIDSE)

Voedsel en klimaat: hoe mijn lunch verband houdt met droogte in Somalië

Het CIDSE-team op CFS39 (Foto CIDSE)

Deze week (15-20 oktober) in CIDSE roept CIDSE de besluitvormers op om ecologische voedselproductiesystemen te ondersteunen om de uitstoot te verminderen en de weerstand van de landbouw tegen klimaatverandering te vergroten. Onze nieuwste publicatie analyseert het verband tussen voedsel en klimaat in detail.

Het is niet ongewoon om beelden van hongerige mensen in ontwikkelingslanden op tv of in de kranten te zien. Ongeveer een keer per jaar is er een grote humanitaire crisis in een deel van de wereld en plotseling worden we overspoeld met de gezichten van de machtelozen. Vorig jaar, de hongersnood in de Hoorn van Afrika, daarvoor de overstromingen in Pakistan ... Wat ze je niet vertellen op het nieuws is dat deze schijnbaar willekeurige milieuschokken de nieuwe norm worden vanwege de klimaatverandering. Wat ze je ook niet vertellen, is dat onze eetgewoonten hier gedeeltelijk verantwoordelijk voor zijn.

In de meest recente publicatie van CIDSE, 'Landbouw: van probleem naar oplossing - Het recht op voedsel bereiken in een klimaatbeperkende wereld”, Kijken we naar de sleutelrol van de landbouw in de klimaatcrisis; zowel als slachtoffer van de woede van de natuur als een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen (BKG). Boeren zijn de eersten die de klimaatverandering voelen, aangezien de woede van de natuur gewassen verwart en rechtstreeks van invloed is op de voedselproductie. Dit heeft op zijn beurt invloed op de prijzen, zoals blijkt uit de stijging van de voedselprijzen dit jaar als gevolg van de droogte in de Verenigde Staten. Voor degenen onder ons die geloven dat het mensenrecht op voedsel onmisbaar is, wordt klimaatverandering in snel tempo onze grootste bedreiging, omdat het de voedselzekerheid van miljoenen mensen rechtstreeks in gevaar brengt, vooral van degenen die al kwetsbaar zijn.

De manier waarop we tegenwoordig het grootste deel van ons voedsel produceren, is via geïndustrialiseerde methoden die veel broeikasgassen uitstoten vanwege hun afhankelijkheid van externe landbouwinputs, intensief gebruik van synthetische stikstofmeststoffen, methaan van landbouwhuisdieren en CO2 die vrijkomen bij gebruik van landbouwmachines en grootschalige landopheldering. Het agrofood-industriële complex gebruikt de beelden van de humanitaire crisis om ons ervan te overtuigen dat we de voedselproductie moeten verhogen om te voorkomen dat we allemaal het slachtoffer worden van eenzelfde lot. Maar honger is niet alleen een kwestie van onvoldoende productie, we produceren vandaag meer per persoon dan we ooit hadden (zelfs rekening houdend met de bevolkingsgroei). Honger is fundamenteel een kwestie van sociaal-politieke uitsluiting, waardoor de gemarginaliseerde armen arm en machteloos blijven.

Met het oog op winst, persen agrofoodbedrijven het maximale uit de hulpbronnen van de aarde om te overproduceren. Een ander ding dat ze je niet vertellen, is dat een derde van het voedsel dat in Westerse landen wordt geconsumeerd eigenlijk verspild is en dat obesitas snel de gezondheidsbedreiging van onze tijd wordt.

Deze week zijn we op de 39th zitting van de Comité van de Verenigde Naties voor wereldvoedselzekerheid (CVS) in Rome. Dit is de enige intergouvernementele instantie die expliciet een mandaat heeft om voedselzekerheid aan te pakken. Dit jaar gaat het CFS praten over klimaatverandering en de impact ervan op voedselzekerheid. In Rome zullen we hen eraan herinneren dat het de verantwoordelijkheid is van regeringen om de verwezenlijking van het recht op voedsel te beschermen, te bevorderen en te verwezenlijken en dat dit niet kan worden gedaan zonder degenen die het meest worden getroffen door voedselonzekerheid, te steunen om zich aan te passen aan klimaatverandering.

Wij geloven dat dit kan worden gedaan door het promoten van agro-ecologische modellen die ecologische principes toepassen op het ontwerp en beheer van duurzame landbouwproductie. We willen hen er ook aan herinneren dat zaken doen zoals gewoonlijk geen optie is en dat we ons hele voedselsysteem dringend moeten transformeren - niet alleen voor degenen die voedselonzeker zijn, maar voor de toekomst van de hele planeet. We mogen niet toestaan ​​dat commerciële belangen de mensenrechten of de duurzaamheid van de aarde overtreffen.

Meer over onze twee evenementen in Rome over voedsel en klimaat en het Global Strategic Framework ...

Deel deze inhoud op sociale media