De EU moet ervoor zorgen dat producenten van biobrandstoffen in Indonesië de landrechten respecteren - CIDSE

EU moet ervoor zorgen dat producenten van biobrandstoffen in Indonesië de grondrechten respecteren

Strengere EU-regels voor de productie van biobrandstoffen slagen er niet in de landrechten van de inheemse gemeenschappen in Indonesië te beschermen.

Tijdens een verhit debat op de Europese Ontwikkelingsdagen, Heb ik geleerd dat verhoogde uitstoot van broeikasgassen en afnemende voedselzekerheid zijn de belangrijkste zorgen in Europa over biobrandstoffen. Vanuit mijn perspectief verdienen schendingen van de grondrechten van mensen echter evenveel aandacht. Vorige maand, toen de Europese Commissie (EC) aankondigde strengere regels voor biobrandstoffen, Ik was in Brussel om deze regels te bespreken met vertegenwoordigers van de commissie, de ethanolindustrie en ngo's.

Helaas bevat het nieuwe EU-plan geen bindende voorschriften voor de sociale gevolgen van de productie van biobrandstoffen. Ze zijn dringend nodig om de meest getroffen mensen te beschermen, zoals inheemse gemeenschappen in mijn land, Indonesië. Hier is bos van de grootte van Schotland veranderd palmolie plantages van de afgelopen jaren, gedreven door de wereldwijde vraag naar biobrandstoffen.

Aangezien een toenemend aandeel palmolie in Europa terechtkomt, is het zeer welkom dat de EG heeft voorgesteld de bijdrage van biobrandstoffen op basis van voedsel te beperken om haar doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen. Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel van de palmolie wordt omgezet in brandstof, omdat Indonesië alleen ruwe palmolie exporteert, geen afgewerkte brandstofproducten. Maar het lijden en de wanhoop die ik in mijn dagelijkse werk zie, zijn echt.

Autoriteiten en bedrijven steunen op bosgemeenschappen om oliepalminvesteringen, veelbelovende wegen, scholen en ziekenhuizen te accepteren. Als een gemeenschap weigert, wordt het gecriminaliseerd, krijgt het bedrijf waarschijnlijk toch een vergunning en worden gezinnen uit hun land en huizen verdreven. Wanneer mensen opkomen voor hun rechten, worden ze geconfronteerd met geweld van de politie. Vorig jaar kwamen zeven mensen om het leven in één conflict in Zuid-Sumatra toen bosgemeenschappen protesteerden tegen het innemen van hun land.

Om de omvang van het probleem te begrijpen, Sawit Watch (zag het betekent palmolie in het Indonesisch) steunt kleine boeren en inheemse volkeren in meer dan 660 geschillen met palmoliebedrijven in 17 van de 33 provincies van Indonesië. Volgens schattingen van de nationale landautoriteit zijn er in heel Indonesië 3,500 gevallen in verband met palmolie.

Maar rechten zijn ook een probleem wanneer kleine boeren samenwerken met de bedrijven en hun land ruilen tegen palmbomen. Ze mogen de aankoop van de bomen met palmolie-inkomsten verdisconteren. Daarna behoren de palmbomen tot de kleine boer, althans in theorie. In de praktijk ken ik veel gevallen waarin mensen minder land krijgen dan was afgesproken, minder bomen per hectare of hun land verliezen, zelfs nadat ze hun schulden hadden afgelost. Bovendien hebben oliepalmen veel water en kunstmest nodig, en het duurt maximaal vier jaar om een ​​eerste oogst te krijgen. Zelfs als kleine boeren kunnen oogsten, moeten ze het fruit verkopen aan molens die bij het bedrijf horen - met weinig of geen onderhandelingsmacht over de prijzen.

Als arme gezinnen in Indonesië er ook baat bij hebben, moeten kleine boeren hun eigen belangen kunnen verdedigen. Ze moeten collectief worden vertegenwoordigd in de prijsvorming en om samen te werken met bedrijven in eerlijke partnerschapsregelingen. De Indonesische regering en internationale actoren moeten ook hun inspanningen opvoeren om de landrechten van deze gemeenschappen.

De EU zou kunnen beginnen met het aanstellen van een ombudsman voor de behandeling van landgeschillen, aangezien veel Europese bedrijven - zoals die van België Sipef en de UK's Cargill - exploiteren van oliepalmplantages in Indonesië. Maar de focus moet breder zijn, aangezien niet alleen telers maar ook investeerders en andere bedrijven in de toeleveringsketen een duidelijke verantwoordelijkheid hebben om landrechten te respecteren - zoals vastgelegd in de VN-richtlijnen. leidende beginselen voor het bedrijfsleven en mensenrechten (Pdf).

In 2009 bracht Sawit Watch 25 gedocumenteerde gevallen van schending van landrechten naar de ombudsman van de International Finance Corporation van de Wereldbank (IFC), wat leidde tot een wereldwijde XCN-maand IFC moratorium op leningen voor nieuwe palmolie-investeringen. Het IFC investeert niet langer in palmolie via de Indonesische regering, omdat het zijn aanpak niet voldoende coherent acht.

Dit artikel is geschreven door Rahmawati Retno Winarni, uitgegeven door de beschermer op 9 november 2012. Winarni werkt voor Sawit Watch (Sawit betekent palmolie in het Indonesisch), een partner van de Duitse lidorganisatie van CIDSE Misereor, ter ondersteuning van kleine boeren, inheemse volkeren en lokale gemeenschappen die getroffen zijn door palmolieproductie.

Deel deze inhoud op sociale media