Wanneer de stormen binnenkomen, laten we dan rekening houden met de armsten - CIDSE

Laten we, wanneer de stormen binnenstromen, rekening houden met de armsten

Enkele weken na de klimaatbesprekingen in Doha moet de EU haar beloften nakomen om ontwikkelingslanden financieel te ondersteunen om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Sandy herinnerde ons waarom, zegt bisschop Theotonius Gomes, president van Caritas Bangladesh

Aangezien de internationale klimaatonderhandelingen over enkele weken in Doha (26 november - 7 december 2012) binnenkort opnieuw worden geopend, moet de EU haar beloften nakomen om ontwikkelingslanden financieel te helpen de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.

De ogen van de wereld waren op New York gericht toen superstorm Sandy het eind oktober naderde en een spoor van verwoesting achterliet langs de oostkusten van Midden-Amerika en de Verenigde Staten. In tegenstelling tot veel van de andere getroffen landen, zijn de VS goed voorbereid om met gewelddadige natuurrampen om te gaan. Hoewel elk verloren leven er één te veel is, stierven er relatief weinig mensen in de VS. Als een soortgelijke storm de zuidelijke kusten van Bangladesh had getroffen, zouden veel levens verloren zijn gegaan en zouden nog meer mensen niet langer een dak boven hun hoofd hebben en geen diensten om op terug te vallen.

Uit onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is gebleken dat natuurrampen tussen 1980 en 2002 gemiddeld 17 doden per storm veroorzaakten in de VS, vergeleken met bijna 2,000 in Bangladesh. Stormen zijn overal even wreed; maar verlies van leven en verwoestingen kunnen worden beheerst in overeenstemming met iemands vermogen om ze onder ogen te zien. Dit omvat financiële draagkracht. Hoewel ontwikkelde landen zoals de VS het hebben, moet Bangladesh deze capaciteit nog opbouwen en heeft het ondersteuning nodig.

Hoewel er al veel inspanningen worden geleverd, zal Bangladesh nooit voldoende voorbereid zijn zonder de hulp van de EU en andere ontwikkelde landen. Overeenkomsten om ontwikkelingslanden te ondersteunen die geconfronteerd worden met steeds ernstiger gevolgen voor de klimaatverandering dateren van 2009.

Ontwikkelde landen hebben een fonds opgericht, het Green Climate Fund (GCF), dat 100 miljard per jaar door 2020 belooft voor klimaatbehoeften in ontwikkelingslanden. In december eindigt de eerste periode van klimaatfinanciering, maar er is geen zekerheid over de toekomst van financiering vanaf 2013.

Op dit moment is er een dringende behoefte om nieuw geld te betalen voor landen die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Anders zouden landen als Bangladesh vanaf januari 2013 en in de komende jaren mogelijk moeten strijden tegen de stijgende zeespiegel, grillige regens en steeds extremer weer, zonder de geschikte middelen om dat te doen.

We zijn blij dat de EU heeft erkend dat er een morele noodzaak is om op te treden, waarbij de nadruk wordt gelegd op de behoefte aan solidariteit en steun aan ontwikkelingslanden bij het aanpakken van een probleem waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn. Maar de armsten ter wereld moeten centraal staan ​​in de afrondende onderhandelingen over een nieuwe wereldwijde klimaatovereenkomst en dit vraagt ​​om duidelijke financiële verplichtingen.

Ik dring er daarom bij de EU-ministers van Financiën op aan, die op 13 november 2012 bijeenkomen, concrete actie te ondernemen voorafgaand aan de klimaattop in Doha.

Op de klimaattop van vorig jaar in Durban slaagde de EU erin samen te werken met de groepen van de minst ontwikkelde landen en kleine eilandstaten om de onderhandelingen buiten de impasse te brengen. Het zal een belangrijk pluspunt zijn voor de EU om die samenwerking te bevorderen op de klimaattop in Doha, wat moeilijk zal zijn zonder eerst serieuze vooruitgang te boeken op het gebied van klimaatfinanciering.

Een positief signaal van de EU, die verder kijkt dan de huidige moeilijke mondiale economische situatie en haar leiderschap herstelt, kan de komende klimaatbesprekingen in Doha een echte boost geven. Ik hoop en bid hiervoor.

Mgr. Theotonius Gomes is een rooms-katholieke bisschop uit Bangladesh en pleit samen voor klimaatrechtvaardigheid CIDSE sinds de internationale klimaattop van 2008 in Poznan, Polen.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in The Huffington Post

Deel deze inhoud op sociale media