Er komt een belasting op financiële transacties, maar wie profiteert er van de inkomsten? - CIDSE

Er is een belasting op financiële transacties onderweg, maar wie profiteert ervan?

Oorspronkelijk opgezet om de armsten te ondersteunen, bestaat er een reëel risico dat FTT-inkomsten worden gebruikt voor toekomstige reddingsoperaties in de financiële sector.

De Europese Commissie (EC) heeft krijgen 11 EU-lidstaten groen licht implementeren van een Belasting op financiële transacties (FTT)waaruit blijkt dat de EU niet van plan is de gevestigde belangen van de financiële sector te gijzelen. Nu de belasting eindelijk onderweg is, is de vraag of deze ten goede zal komen aan de doelen waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld was, de armste, of dat ze zal eindigen met lekkende nationale begrotingen of het vullen van een reddingsfonds voor banken en financiële instellingen.

Negen maanden geleden stelde de EC een lage EU-brede belasting voor - 0.1 procent op aandelen- en obligatiehandel, 0.01 procent op andere transacties - die naar verwachting ongeveer 57 miljard euro per jaar zou opbrengen. Nu een groep van elf personen die tweederde van de Europese economie vertegenwoordigt, waaronder Frankrijk, Duitsland en Italië, doorgaat, zullen de inkomsten uit de belasting waarschijnlijk aanzienlijk zijn.

Afgezien van het bijeenbrengen van grote bedragen, is de belasting ook bedoeld om buitensporige financiële speculatie te beperken en de financiële markten te stabiliseren. Het opzij zetten van het geld in een reddingsfonds voor een toekomstige financiële crash zou het soort onverantwoordelijk gedrag dat de belasting beteugelt, stimuleren. Dat zou hetzelfde zijn als een kind vertellen dat het niet van de trap moet springen en toch een matras op de bodem moet leggen om zijn val te breken.

In plaats van de inkomsten te gebruiken als kussen voor financiële instellingen die zich met risicovol financieel gedrag bezighouden het moet worden gebruikt om de problemen van armoede en ongelijkheid aan te pakken het was oorspronkelijk bedacht voor.

Misschien moeten we de herinneringen van onze politici op dit punt een beetje opfrissen. Al in de vroege 1970s was de Amerikaanse econoom James Tobin de grondlegger van een belasting op valutatransacties, gericht op het verminderen van speculatie op internationale valutamarkten, die hij als gevaarlijk en onproductief beschouwde. Het stond stevig op de politieke agenda dankzij de inspanningen van NGO's en ontwikkelingsdeskundigen. Regeringen in Canada en Frankrijk hebben studies en onderzoeken naar de belasting uitgegeven.

In de onheilspellende dagen van het nieuwe millennium lobbyen NGO's er hard voor dat de belasting op valutatransacties een van de pijlers is voor de financiering van een nieuw tijdperk van ontwikkeling. In 2005 heeft de Belgische regering de nodige wetgeving vastgelegd om een ​​dergelijke belasting te gebruiken om ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken. In datzelfde jaar voegden Frankrijk en Spanje zich bij Brazilië en Chili bij het benadrukken van de behoefte aan innovatieve financiering voor ontwikkeling in hun 'Actie tegen honger en armoede'. 

Met het uitbreken van de financiële crisis in 2008 nam de politieke aandacht voor de FTT snel toe. Gesteund door Duitsland en Frankrijk, gaf de G20 het IMF de opdracht om de FTT te onderzoeken als een manier waarop de financiële sector kan betalen voor de schade die ze hebben veroorzaakt. Tegelijkertijd heeft de preoccupatie met de crisis ook de aandacht voor de ontwikkelingsdimensie van de FTT afgezwakt.

Na bijna drie decennia van inspanningen van ontwikkelingsactivisten en deskundigen voor FTT's zou het duivels zijn om FTT-inkomsten het potentieel te ontzeggen om bij te dragen aan een betere toekomst van miljoenen arme mannen, vrouwen en kinderen en deze in plaats daarvan te gebruiken om de toekomst van dezelfde actoren veilig te stellen grotendeels verantwoordelijk voor de crisis waarin we ons vandaag bevinden.

Deel deze inhoud op sociale media