De Doha-top moet de basis leggen voor klimaatrechtvaardigheid, zeggen katholieke ontwikkelingsnetwerken - CIDSE

Top van Doha moet fundamenten leggen voor klimaatrechtvaardigheid, zeggen katholieke ontwikkelingsnetwerken

Katholieke ontwikkelingsnetwerken CIDSE en Caritas Internationalis over hun verwachtingen voor de Doha-klimaattop, 26 november - 7 december 2012. (Franse en Spaanse versie hieronder).

CIDSE & Caritas Internationalis persbericht - voor onmiddellijke publicatie, 22 november 2012

(Brussel / Rome, 22 / 12 / 2012) Volgens CIDSE en Caritas Internationalis, grotere bezuinigingen op de uitstoot van broeikasgassen (GHG), geld op tafel om de kwetsbare gemeenschappen te ondersteunen die het meest door klimaatverandering worden getroffen, en een duidelijk werkplan om een wereldwijde klimaatdeal in 2015 zijn de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle COP18 klimaattop in Doha, Qatar (26 november -7 december 2012).

Om de weg te effenen voor een eerlijke, effectieve en bindende nieuwe klimaatovereenkomst in 2015, CIDSE en Caritas Internationalis, die 180 katholieke ontwikkelingsbureaus uit Noord en Zuid vertegenwoordigen, zeggen dat Doha serieuze verplichtingen en concrete vooruitgang moet nakomen.

Hoewel iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen om klimaatverandering aan te pakken, moeten de meest geavanceerde economieën ter wereld het voortouw nemen en de uitstoot aanzienlijk verminderen. Het Kyoto-protocol is momenteel het enige bindende wereldwijde instrument om de uitstoot te verminderen, maar veel van 's werelds grootste broeikasgasemitters nemen er niet aan deel of trekken zich terug uit het verdrag, aangezien een tweede verbintenisperiode van het protocol begint in januari 2013.

"Te weinig met te weinig ambitie: dat is het grootste probleem. Het nieuwe rapport van de Wereldbank dat aantoont dat we op weg zijn naar een wereld van + 4 graden Celsius, is slechts het laatste van een reeks alarmbellen waarop alle landen moeten reageren. We hebben diepere emissiereducties en duurzame koolstofarme economieën nodig om de meest kwetsbare mensen te beschermen die al aan steeds extremer weer lijden en om toekomstige generaties te beschermen,”CIDSE secretaris-generaal Bernd Nilles gezegd.

In 2010 creëerden ontwikkelde landen het Green Climate Fund (GCF), waarbij 100 miljard dollar per jaar door 2020 werd toegezegd voor klimaatbehoeften in ontwikkelingslanden. In december van dit jaar eindigt de eerste periode van klimaatfinanciering, maar er is geen zekerheid over de toekomst van de financiering vanaf 2013.

"De armste en meest kwetsbare mensen ter wereld, vooral kleine boeren in ontwikkelingslanden, die de gevolgen ondervinden van een door anderen veroorzaakt probleem, moeten centraal staan ​​in de klimaatonderhandelingen. Maar hoe kunnen deze gesprekken vooruitgaan als rijke landen de beloften intrekken die ze hebben gedaan om hun inspanningen om zich aan te passen aan klimaatverandering te ondersteunen?”Caritas Internationalis secretaris-generaal Michel Roy gezegd.
-

CONTACT

Voor meer informatie of om interviews (in verschillende talen) op te zetten met CIDSE en Caritas klimaatdeskundigen uit Zuid en Noord:

Opmerkingen voor de redactie

Le sommet de Doha doit jeter les bases de la justice climatique, affirment les réseaux de développement catholiques

Communiqué van de presse van de CIDSE en de Caritas Internationalis - voor publicatie immédiate, le 22 novembre 2012

(Bruxelles / Rome, 22 novembre 2012) - Une réduction plus marquée des émissions de gaz à effet de serre, de l'argent sur la table pour venir en aide aux communityutés vulnérables victimes du changement climatique et un plan de travail clair et précis pour aboutir à un accord climatique mondial en 2015, tels sont, d'après la CIDSE et Caritas Internationalis, les ingrédients d'un COP 18 réussi. Le sommet mondial sur le climat se tiendra à Doha, au Qatar, du 26 novembre au 7 décembre 2012.

Pour ouvrir la voie à un nouvel accord climatique équitable, efficace et contraignant en 2015, Doha doit se solder par de réelles avancées et par des engagements concrets, déclarent la CIDSE et Caritas Internationalis, deux réseaux internationaux représentant 180 organisaties de développement catholiques du Nord du Sud.

S'il incombe à chacun de prendre ses responsabilités face aux changements climatiques, c'est aux économies les plus avancées de donner l'exemple en réduisant de manière significant leurs émissions de gaz à effet de serre. Pour l'heure, le Protocole de Kyoto est le seul et uniek instrument mondial contraignant en la matière. Lees meer, lees meer plus gros émetteurs de la planète ne l'ont pas ratifié ou comptent s'en retirer lorsque débutera la seconde période d'engagement, en janvier 2013.

« Manque de moyens et d'ambition: tout est là. Het nieuwe rapport van de Banque Mondiale, een enkele annonce annonce of augmentation of the Température mondiale van 4 graden Celsius, en de enige keer dat de Alarme van de Calamares is. De eerste eenmalige herkansing plus een markies van de economie en de economische ruimte, duurzame goederen en de bescherming van de bevolking vulnérables, nieuwe en nieuwe algemene en toekomstige toekomstige, » zegt Bernd Nilles, Secrétaire général de la CIDSE.

En 2010, les pays développés ont créé le Fonds vert pour le climat, qu'ils se sont engagés à alimenter à hauteur de 100 miljarden dollars in een jusque 2020 pour couvrir les besoins climatiques des pays en développement. Of la première période de financement climatique s'achève en décembre de cette année, et rien ne garantit que le Fonds sera financé à partir de 2013.

«Het aantal inwoners, plus pauvres en vulnérables in het algemeen, en petits paysans des pays en développement en particulier of subissent de effets d'un problemème qu'ils niet pas créé qui doivent être au cœur des négociations sur le klimaat. Meer commentaar les pourparlers peuvent-ils avancer si les pays riches renient leurs promesses de soutien aux effort d'adaptation au changement climatique? » toepassing Michel Roy, Secrétaire général de Caritas Internationalis.
-

CONTACT

Pour en savoir plus, ou pour convenir d'une interview (plusieurs languesmogelijkheden) avec des experts climatiques du Nord et du Sud issus de nos deux réseaux, veuillez contacter:

Remarques à MM. les rédacteurs

  • La CIDSE est une alliance internationale d'agences de développement catholiques. Ses membres s'efforcent d'éradiquer la pauvreté et d'instaurer la justice dans le monde selon une stratégie qui leur est commune. www.cidse.org


La cumbre de Doha debe establecer las bases para la justicia social, afirman las redes católicas para el desarrollo

(Bruselas / Roma, 22/12/2012) Para CIDSE en Caritas Internationalis, los ingredientes principales para que la cumbre COP18 sobre el clima, que se celebrará en Doha, Qatar (del 26 noviembre - 7 de diciembre de 2012), sea un éxito, son: mayores recortes a las emisiones de gassen de efecto invernadero (GEI), fondos disponibles para ayudar and las comunidades kwetsbaarheden más afectadas by el cambio climático y un plan de trabajo claro, con el fin de alcanzar un acuerdo mondial clima en 2015.

En el fin de allanar el camino hacia un acuerdo sobre el clima que sea justo, eficaz y vinculante, en 2015, CIDSE y Caritas Internationalis, que representan a 180 organizaciones católica para el desarrollo, del norte y del sur, afirman que Doha debe determinar compromisos serios y progresos concretos.

Aunque todos hemos de asumirnos las propias responsabilidades, para hacer frente al cambio climático, las economías más avanzadas deben tomar la iniciativa y reducir las emisiones de manera significativa. El Protocolo de Kioto es en la actualidad la única herramienta vinculante para reducir las emisiones, sin embargo, muchos de los mayores emisores de GEI o no lo han firmado o se retirarán de él, al comenzar el segundo periodo de compromisos del Protocolo, en enero 2013.

"Demasiado poco y con pocas ambiciones: ese es el problemema principal. Nu informeren over Banco Mundial demuestra que estamos llegando a un mundo de + 4º y esa es la última de una serie de sirenas de alarma, que deberían escuchar todos los países y hacer algo al respecto. Necesitamos recortes mayores y una economía sostenible, de bajo consumo de carbono, que proteja a las poblaciones más kwetsbaarheden, que sufren cada vez más las consecuencias de unas condiciones climáticas extremas y para salvaguardar las generaciones futuras", Dobbelsteen Bernd Nilles, el Secretario General de CIDSE.

En 2010, los países desarrollados crearon el Fondo Verde para el Clima (GCF), prometiendo 100 mil millones de USD al año hasta el 2020, para la necesidades vinculadas al clima en los países en vías de desarrollo. En diciembre de este año, termina el primer periodo de financiación para el clima, pero no hay certeza sobre el futuro de la financiación, a partir del 2013.

"Los más pobres y kwetsbaarheden del mundo, especialmente los pequeños agricultores de los países en vías de desarrollo, que sufren las peores consecuencias de un Problemema creado por otros, deben estar al centro de las negociaciones sobre el clima. Sin embargo, ¿cómo se supone que pueden progresar estas negociaciones si los países ricos retiran las promesas que hicieron para apoyar los esfuerzos de adaptación al cambio climático?", Dobbelsteen Michel Roy, Secretario General de Caritas Internationalis.
-

Contacten

Para más información o concordar entrevistas (en varios idiomas) con expertos sobre el cambio climático de CIDSE y Caritas, del Sur y el Norte:

Notas een los editores

Deel deze inhoud op sociale media