Vertrouwen houden in de klimaatbesprekingen - CIDSE

Vertrouwen houden in het klimaat praat

H Copenhagen lijkt een verre herinnering (foto CIDSE)

Moeten we bij de heropening van de internationale klimaatonderhandelingen in Doha blijven geloven in de mogelijkheid van een succesvol resultaat, ondanks de moeilijkheden om een ​​deal te sluiten tussen 194-landen?

Het geroezemoes rond de klimaattop in Kopenhagen is een verre herinnering. Sinds december 2009 is klimaatverandering al snel op de prioriteitenlijst van velen gekomen. Temidden van een diepe wereldwijde financiële en economische crisis maakt de aanpak van klimaatverandering helaas geen deel uit van de inspanningen van de meeste regeringen om hun haperende economieën op te lossen.

nieuwe Wereldbank rapport laat zien dat we op weg zijn naar een warmere wereld van + 4 graden Celsius. Vandaag, met een stijging van minder dan 1 in mondiale temperaturen, eist steeds meer extreem weer zijn tol op degenen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. De president van de Wereldbank Yong Kim zegt een wereld van + 4 graden "verschilt zo van de huidige wereld dat het gepaard gaat met grote onzekerheid en nieuwe risico's die ons vermogen om te anticiperen op toekomstige aanpassingsbehoeften bedreigen."

Maar na ronde na ronde van stilstandonderhandelingen, met voortdurende gevechten over elke paragraaf, zullen zelfs ingewijden van de klimaatbesprekingen van tijd tot tijd betwijfelen of het echt mogelijk is om een ​​deal te sluiten tussen 194-landen met uiteenlopende belangen en standpunten.

Ontwikkelde landen weigeren hun broeikasgasemissies aanzienlijk te verminderen, en ontwikkelingslanden hebben geavanceerde economieën nodig om hun inspanningen te leiden, aangezien hun historische verantwoordelijkheid voor het veroorzaken van klimaatverandering vereist. Het feit dat ontwikkelde landen ontwikkelingslanden snel financiële steun beloofden voor klimaatadaptatie - maar minder om daadwerkelijk geld op tafel te leggen - helpt niet om een ​​sfeer te creëren die bevorderlijk is voor constructieve klimaatactie.

Dus nu de onderhandelingen opnieuw worden geopend in Doha, Qatar (26 november - 7 december), waarom moeten we vertrouwen houden in een succesvol resultaat? Waarom is het zo belangrijk om een ​​wereldwijde klimaatovereenkomst te sluiten?

Schrijven in de Guardian, voormalig secretaris van de UNFCCC Yvo de Boer geeft aan dat een mondiale deal onder andere het voordeel zou hebben om het nationale klimaatbeleid robuuster en consistenter te maken, terwijl ervoor zou worden gezorgd dat dezelfde regels voor alle landen zouden gelden.

Bisschop Theotonius Gomes uit Bangladesh, een land dat enorm wordt getroffen door de stijgende zeespiegel en grillige regen, wijst op een andere reden om vertrouwen te houden in de klimaatonderhandelingen.

In een artikel in de Huffington Post hij schrijft dat, hoewel er al inspanningen zijn gedaan, landen als Bangladesh nooit voldoende zullen zijn voorbereid om zich aan te passen aan steeds extremer weer, tenzij de steun die door ontwikkelde landen is toegezegd, concreet wordt. Bisschop Gomes pleit al lang voor CIDSE voor klimaatbesprekingen.

Tijdens de 'COP18'-top in Doha zullen we leden, partners en andere belanghebbenden vragen ons te vertellen waarom ze denken dat we vertrouwen moeten houden in de klimaatbesprekingen. Er zijn genoeg redenen om te blijven vechten voor een eerlijke, ambitieuze en bindende klimaatovereenkomst, die kan variëren van lokaal tot mondiaal, van privé tot publiek en van politiek tot technisch.

In Deze video, onze Climate Justice Officer Emilie Johann deelt waarom CIDSE vindt dat we moeten blijven geloven in de internationale klimaatbesprekingen en geloof in klimaatrechtvaardigheid.

Samen moeten we wereldleiders eraan herinneren dat we de klimaatonderhandelingen tot een succes moeten maken als we in harmonie met de schepping willen leven, en in solidariteit met onze broeders en zusters over de hele wereld, zonder de toekomst van toekomstige generaties in gevaar te brengen.

Laat ons weten waarom u denkt dat we vertrouwen in klimaatrechtvaardigheid moeten blijven houden Facebook en gebruiken #faithcop18 on Twitter.

Meer over de Doha-gesprekken via cidse.org/cop18

Video's: Vertrouwen houden in klimaatrechtvaardigheid:

Sarah Fayolle - de landbouw in les negocations sur le climat
Colette Benoudji - Les negociations internationales et le changement climatique au Tchad
Ajay K. Jha - Het belang van landbouw en kleine boeren en de rol van India

Isaac Kabongo - Verwachtingen van Doha en de noodzaak om klimaatfinanciering te garanderen
Claudia Beltrán - Mantener in een klimaat van justicia
Emilie Johann - Geloof behouden in klimaatrechtvaardigheid

Deel deze inhoud op sociale media