Mensenrechtenonderzoeksrapport gepresenteerd bij UN - CIDSE

Mensenrechtenonderzoek gepresenteerd bij VN

Een nieuw rapport met bestaande instrumenten en beschikbare opties voor staten om te voldoen aan hun plicht om ervoor te zorgen dat bedrijven niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen, werd gepresenteerd op maandag 3 december in de Verenigde Naties in Genève.

Het rapport is het resultaat van het "Human Rights Due Diligence Project", dat CIDSE ondersteunde door het organiseren van het regionale overleg over Latijns-Amerika in Peru afgelopen oktober.

In het afgelopen jaar is een groep experts (Mark Taylor, professor Olivier de Schutter, Robert Thompson en professor Anita Ramasastry) samengebracht door de Internationale rondetafelgesprek met bedrijfsverantwoordelijkheid (ICAR), de European Coalition for Corporate Justice (ECCJ) en de Canadees netwerk over bedrijfsverantwoordelijkheid (CNCA), heeft de kwestie onderzocht van hoe staten hun plicht om te beschermen vervullen door hun regelgevende autoriteit te gebruiken om het due diligence-gedrag van mensenrechten door bedrijven aan te moedigen of op te leggen. Hun onderzoek werd geïnformeerd door privéoverleg met meer dan 50 advocaten, beoefenaars en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld van elk continent.

CIDSE heeft bijgedragen aan het project het organiseren van het regionale Latijns-Amerikaanse overleg in Lima, Peru, met partnerorganisaties die werken met gemeenschappen en inheemse volkeren die worden geconfronteerd met schendingen van rechten en criminalisering van sociaal protest in de context van winningsindustrieën.

Het rapport biedt de interpretatie van bestaande instrumenten en beschikbare opties voor staten om aan deze plicht te voldoen. Het werd begin december gelanceerd tijdens een nevenevenement van de VN-forum voor bedrijven en mensenrechten, met een Keynote-toespraak van de heer Richard Howitt, lid van het Europees Parlement.

CIDSE woonde het Forum bij met een delegatie van vertegenwoordigers van het CIDSE-secretariaat, lid- en partnerorganisaties. Felipe Burgueño van GRAANGEWAS (Mexico) en Victor Ricco van CEDHA (Argentinië) sprak op panels over respectievelijk “Toegang tot buitengerechtelijk verhaal” en “De rol van een mondiaal bestuurskader”. Aldo Caliari van het Amerikaanse Center of Concern van CIDSE sprak in een panel over "De rol van de financiële sector bij het bevorderen van de leidende principes".

Lees het rapport ..

Contact: Denise Auclair

Volg op Twitter via @CIDSE en #businessforum

Lancering van gebeurtenisuitnodigingsrapport

Deel deze inhoud op sociale media