Wat de Doha-klimaatbesprekingen deden (niet deden) - CIDSE

Wat de klimaatbesprekingen in Doha deden (niet doen)

De verwachtingen van de laatste ronde van wereldwijde klimaatbesprekingen (26 november - 7 december, Doha, Qatar) waren laag, maar regeringen hebben deze toch niet gehaald. De conferentie gaf ons vandaag geen vooruitgang, maar een iets betere kans op stappen voorwaarts morgen.

De afwezigheid van nieuw koolstofuitstortingen in Doha leidt de wereld rechtstreeks naar catastrofale klimaatverandering, zonder onderdak voor de armste en meest kwetsbare mensen die al geconfronteerd worden met de steeds gewelddadiger gevolgen.

Verschillende gezaghebbende rapporten, waaronder een rapport van de Wereldbank dat aangeeft dat we op weg zijn naar een wereld van + 4 graden Celsius, luidden de alarmbel voor de conferentie. Niettemin kwamen de regeringen met lege handen in Doha aan zonder de politieke wil of het mandaat om ambitieuze actie te ondernemen.

Overheden stuurden zo afstand van een veiliger en rechtvaardiger wereld en deden alleen het absolute minimum om op weg te blijven naar een nieuwe wereldwijde klimaatovereenkomst van 2015.

Een tweede verbintenisperiode van de Kyotoprotocol, momenteel het enige bindende internationale klimaatregime, werd in Doha overeengekomen, maar dekt slechts ongeveer 15% van de wereldwijde uitstoot. De grootste uitstoters van ontwikkelde landen ter wereld nemen niet deel aan het protocol, terwijl de Europese Unie al haar eigen doelstelling heeft bereikt om de uitstoot met 20% te verminderen tegen het jaar 2020. De achtjarige tweede verbintenisperiode heeft ook mazen in de wet die overdracht mogelijk maken , gebruik en verhandeling van 'hete lucht' of ongebruikte koolstofvergunningen. De uitkomst van Doha omvat een oproep aan de landen van het Protocol van Kyoto om hun emissiereductiedoelstelling uiterlijk in 25 te herzien in lijn met de bandbreedte van 40-2014%, wanneer een nieuw wetenschappelijk rapport van de IPCCC is vrijgegeven. Hoewel het sterker had kunnen zijn, versterkt het besluit een duidelijke morele verplichting voor landen om hun emissiereductiedoelstellingen vóór 2020 te verhogen en biedt het hen daartoe de mogelijkheid.

Klimaatfondsen aangekondigd in Doha door Denemarken, Finland, Duitsland, Zweden, Nederland en het VK zijn een eerste stap en welkome stap na een te lange stilte. Het geld dat op tafel ligt, is echter verre van nodig om aan de bestaande behoeften te voldoen en eerdere verplichtingen na te komen. Ontwikkelde landen hebben opnieuw niet aangegeven hoe ze klimaatfinanciering gaan opschalen naar 100 miljard dollar per jaar door 2020, zoals overeengekomen in 2009. Om aanpassingsinspanningen te plannen, is het voor ontwikkelingslanden die worstelen met de steeds gewelddadiger gevolgen van klimaatverandering van cruciaal belang dat financiën voorspelbaar zijn en kunnen worden gevolgd, gerapporteerd en geverifieerd.  

In Doha hebben de regeringen overeenstemming bereikt over een nieuw werkprogramma 'verlies en schade', dat verwijst naar de schade die wordt veroorzaakt door klimaateffecten wanneer mitigatie- en aanpassingsinspanningen zijn mislukt. Ze erkenden dat er al sprake is van klimaatgerelateerd verlies en schade en de getroffen landen moeten een vergoeding ontvangen. Dit is een belangrijke prestatie, hoewel details nog moeten worden uitgewerkt.

Het belang van landbouw kwam niet tot uiting in de gesprekken, hoewel de sector, en met name kleinschalige voedselproducenten, zwaar worden getroffen door de klimaatverandering. CIDSE-organisaties werken ter plaatse met kleine boeren en weten uit ervaring dat kleinschalige landbouw gemeenschappen kan helpen omgaan met voedselonzekerheid en klimaatverandering, maar besluitvormers moeten dit potentieel nog steeds erkennen.

Dus terugkijkend op Doha en vooruit naar de volgende gespreksronde in Warschau, Polen (november 2013), waar zijn we?

De ontnuchterende conclusie is dat de wereldleiders in Doha hebben toegestaan ​​dat de klimaatverandering verder uit de hand loopt, waardoor het voor de meest kwetsbare mensen ter wereld moeilijker wordt om het hoofd te bieden aan steeds extremer weer. Tegelijkertijd tasten ze in het duister over de steun die ze kunnen verwachten voor urgente aanpassings- en mitigatiemaatregelen.

Regeringen moeten hun huidige positie gaan verlaten en uiteindelijk het algemeen belang boven de kortetermijnbelangen stellen. Als klimaatkampioen moet de EU het voortouw nemen door haar eigen emissiereductiedoelstelling te verhogen, die ze al heeft bereikt, enkele jaren vóór de 2020-deadline.

De EU en andere ontwikkelde landen moeten ook dringend duidelijkheid verschaffen over hoe zij hun financiële beloften zullen nakomen. Het $ 100bn-cijfer moet uitsluitend uit openbare bronnen worden gehaald en kan worden gerealiseerd zonder budgetten verder onder druk te zetten met behulp van innovatieve bronnen zoals een belasting op financiële transacties.

In Doha werden enkele initiatieven gepresenteerd om de klimaatambitie te stimuleren. De Schotse regering, die een van 's werelds meest ambitieuze klimaatbeleidslijnen heeft aangenomen, zal in 2013 een conferentie op hoog niveau over klimaatverandering en mensenrechten organiseren. VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon kondigde aan dat hij in 2014 wereldleiders wil bijeenbrengen om ambitie inzake klimaatverandering. Deze bijeenkomst moet de weg bereiden voor de cruciale ronde van klimaatonderhandelingen die een jaar later in Frankrijk zal plaatsvinden.

Deel deze inhoud op sociale media