Davos: zakendoen zoals gewoonlijk in een veranderende wereld - CIDSE
  WEF / Monika Flueckiger

  Davos: Zaken doen zoals gewoonlijk in een veranderende wereld

  WEF / Monika Flueckiger

  Veel van hoe de wereld er in de toekomst uitziet, komt voort uit de wielen en transacties tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum dat onlangs in Davos, Zwitserland werd afgesloten. De aanzienlijke impact van het Forum vraagt ​​om meer aandacht voor zijn lidmaatschap en deelname. In de tussentijd draagt ​​CIDSE bij aan alternatieve oplossingen die worden voorgesteld in de context van het parallelle World Social Forum.

  Het World Economic Forum is goed voor 65% van zijn deelnemers en wordt gedomineerd door de particuliere sector. Volgens een recente analyse van het Belgische tijdschrift MO *, de financiële sector maakt een groot deel uit van de participatie van de particuliere sector met individuele grote banken die delegaties van maximaal zes of zeven personen naar het Forum sturen. Landen van het westelijk halfrond en met name de VS, het VK en Zwitserland zijn naar verluidt ook oververtegenwoordigd in het Forum in verhouding tot de omvang van hun bevolking en economie.

  Het Forum beschrijft zichzelf als een organisatie 'die zich inzet voor het verbeteren van de toestand van de wereld door zakelijke, politieke, academische en andere leiders van de samenleving te betrekken bij het vormgeven van mondiale, regionale en industriële agenda's'. Gezien de scheve samenstelling van de deelnemers aan het Davos Forum - 22 landen waarvan de bevolking samen meer dan 800 miljoen mensen in de wereld telt hebben nooit een uitnodiging ontvangen - is de vraag wat voor soort verbeteringen de deelnemers aan het Forum bespreken en voor wie zouden deze verbeteringen ten goede komen. .

  De mondiale economische en sociale vooruitzichten kunnen nauwelijks als 'verbeterd' worden omschreven sinds het World Economic Forum voor het eerst begon in 1971. In de jaren zeventig en tachtig werd in grote delen van de ontwikkelde en ontwikkelingslanden veel beleid van volledige werkgelegenheid en sterke sociale bescherming opgegeven. hoge kosten. Halverwege de jaren negentig waren maar liefst 1970 ontwikkelingslanden armer geworden in inkomen per hoofd van de bevolking dan 80 jaar eerder - en in sommige gevallen dan 1990 jaar eerder (Jolly, 57). Er kan geen één-op-één-relatie worden geclaimd tussen deze evolutie en het Forum. Tegelijkertijd werden hier veel van de ideeën van liberalisering en structurele aanpassing die in deze decennia de koerswijziging van veel landen veroorzaakten, naar voren gebracht en verdedigd.

  Heeft het forum met de dominantie van de financiële sector en het westen ruimte voor alternatieve theorieën over economie en verandering? Omdat veel van de landen worstelen met armoede in al zijn complexiteit grotendeels afwezig zijn, worden hun behoeften en belangen sterk meegenomen in de debatten?  

  Het antwoord was definitief nee voor velen in het maatschappelijk middenveld die besloten hun eigen parallelle Wereld Sociaal Forum op te richten, die het sociale benadrukte boven het economische en de ruimte bood om te laten zien dat er alternatieven waren voor het overheersende paradigma van groei en ontwikkeling. In maart zullen CIDSE en haar aangesloten organisaties deelnemen aan de 2013-editie van World Social Forum in Tunis, bespreking van het recht op voedsel, een post-2015-kader voor internationale ontwikkeling en alternatieve ontwikkelingsmodellen die verder gaan dan groei.  

  Met de financiële crisis is de roep om alternatieven veel luider geworden. Beleidsmakers reageren met hervormingen - de Amerikaanse Dodd-Frank Act, de verschillende stukken wetgeving om de financiële sector in de EU te reguleren, de recente overeenkomst tussen 11-landen in de EU om een ​​FTT te implementeren. Deze hervormingen zijn niet ver genoeg reikend om een ​​verschuiving van focus naar menselijk en planetair welzijn te verzekeren. Voor dit financieel reglement - en economisch beleid als geheel - moet worden omgegaan met het bevorderen van steun voor alternatieven die zullen leiden tot een betere levenskwaliteit en die mensen fatsoenlijk levensonderhoud garanderen.

  Het is onwaarschijnlijk dat dit soort verbeteringen worden besproken op het World Economic Forum. Het is tijd om de manier waarop de wereld zaken doet dringend aan te passen.

  Volg CIDSE op het 2013 World Social Forum hier ..

  Deel deze inhoud op sociale media