FTT: op volle kracht vooruit, richting justitie? - CIDSE
Foto Robin Hood Tax

FTT: volle kracht vooruit, richting gerechtigheid?

Foto Robin Hood Tax

Elf landen in de EU zijn ingesteld om een ​​belasting op financiële transacties (FTT) in te voeren dankzij het groene licht dat de EU-ministers van Financiën op 21 hebben gegeven Januari 2013

en de snelle reactie van de Europese Commissie met de presentatie van haar geactualiseerde voorstel over het ontwerp van de FTT.

De 'nauwere samenwerking inzake belasting op financiële transacties' is bijzonder opmerkelijk omdat het een nieuwe mijlpaal is in intensievere samenwerking over de nationale grenzen heen op fiscaal gebied, en omdat het een belangrijke politieke consensus vertegenwoordigt over de noodzaak om de financiële sector te belasten, een tot dusver onevenredig -belast gedeelte van de economie dat dankzij de globalisering snel is gegroeid.

Bijzonder welkom in het nieuwe voorstel van de Commissie is de aandacht die wordt besteed aan het dichten van de mazen in de wet die handelaren in staat zouden stellen de FTT te omzeilen. gebied, of handelend namens een in het belastinggebied gevestigde klant, zal het voorstel ook van toepassing zijn op transacties op basis van waar het financiële product is uitgegeven.

De openstaande vraag is hoe de door de Commissie geschatte FTT-inkomsten tussen 30 en 35 miljard euro zullen worden toegewezen. Zullen de opbrengsten ten goede komen aan de inkomsten die oorspronkelijk bedoeld waren als begunstigden, de armsten?

Ngo's lobbyden bijna drie decennia hard voor de belasting op valutatransacties als een van de pijlers van de financiering van een nieuw tijdperk van ontwikkeling. In 2005 heeft de Belgische regering de nodige wetgeving vastgelegd om een ​​dergelijke belasting te gebruiken om de ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken. datzelfde jaar voegden Frankrijk en Spanje zich bij Brazilië en Chili bij het benadrukken van de behoefte aan innovatieve financiering voor ontwikkeling in hun 'Actie tegen honger en armoede'. 

FTT-uitvoerende staten hebben hun ambitie getoond om een ​​van de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken - door gebruik te maken van de immense kracht van de financiële sector in de wereld van vandaag om bij te dragen aan het algemeen welzijn. Ze moeten nu net dat stapje verder gaan om te garanderen dat de toekomst van onze planeet en de miljoenen arme mannen, vrouwen en kinderen passen in deze vergelijking.

Lees meer over ons werk aan de belasting op financiële transacties ..

Deel deze inhoud op sociale media