Wereld Sociaal Forum 2013, Tunis - CIDSE
© cidse

Wereld Sociaal Forum 2013, Tunis

© cidse

CIDSE sloot zich aan bij maatschappelijke organisaties van over de hele wereld om plannen te maken voor een eerlijkere en meer democratische wereld op het 2013 World Social Forum in Tunis, Tunesië (26-30 maart).

CIDSE en haar aangesloten organisaties hebben een reeks workshops georganiseerd met discussies over de recht op eten, a post-2015 ontwikkelingskader en alternatieve ontwikkelingsmodellen.

Je kunt vind onze rapporten van het World Social Forum hier.

Woensdag 27 maart 2013

Welke investering voor het recht op voedsel?

WAAR: Campus El Manar- Amphi 2, Wereld Sociaal Forum, Tunis, Tunesië.

WANNEER: 13.00 - 15.30

Resultaat: het Civil Society Mechanism was in staat om het maatschappelijk middenveld en de aanwezige sociale bewegingen te bereiken om het evenement voor verantwoorde landbouwinvesteringen (rai) te introduceren. We hebben ook de gelegenheid gehad om via kiesdistricten in verschillende regio's te horen hoe de landbouwinvesteringen in hun regio's plaatsvinden. Door deze oefening konden we enkele gemeenschappelijke trends herkennen, zoals de dominantie van bedrijfsbelangen en de uitsluiting van degenen die het meest getroffen zijn door voedselonzekerheid in de beleidsprocessen die hen beïnvloeden.

De resultaten van deze bijeenkomst zullen door de CSM in aanmerking worden genomen om te helpen bij het rai-overleg dat officieel zal plaatsvinden tijdens 2013 in verschillende regio's van de wereld. De organisatoren van de workshop drongen er bij de aanwezige leden van het maatschappelijk middenveld op aan hieraan bij te dragen, om daadwerkelijk hun stem te laten horen in dit cruciale overleg.

Spreker Shamali Guttal ("Focus op het zuiden van de wereld") herinnerd aan de menselijke kosten die destructief landbouwbeleid kan hebben. “Voordat we aan deze workshop over investeringen in de voedingssector beginnen, moeten we ons herinneren dat 102 dagen geleden Sombath Somphone in Laos is verdwenen (laatst gezien in Vientiane op de avond van zaterdag 15th December). Hij is slechts een voorbeeld van veel mensenrechtenschendingen die elke week in de wereld voorkomen '.

 

Meer informatie over Sombath Somphone: http://sombath.org/

 

Donderdag 28 maart 2013

Strategiesessie op de Post-2015 en Post-Rio agenda: visie, risico's en kansen

WAAR: Campus El Manar– Room G108

WANNEER: 09.00 - 11.30

Werksessie om strategieën rond risico's en kansen te bepalen die politieke discussies over de implementatie van het Rio + 20-uitkomstdocument en een nieuw kader voor ontwikkeling na 2015 (MDG-deadline) op weg naar het bereiken van systemische oplossingen om aanhoudende crises aan te pakken en gericht op duurzame verandering.

Sprekers:

  • Rev. John Patrick Ngoyi, Commissie voor ontwikkeling en vrede en lid van het International Beyond-2015 uitvoerend comité, Nigeria
  • Sammy Gamboa, Freedom of Debt Coalition en lid van Jubilee South, Filippijnen
  • Firmin Adjahossou, secretariaat van het symposium van bisschoppelijke conferenties Afrika en Madagaskar (SECAM), Ghana

moderator:

  • Jean Letitia Saldanha, Senior beleidsadviseur, CIDSE

Resultaat: er was een algemene consensus dat de Post-Rio + 20- en Post-2015-agenda samen zouden moeten komen om één nieuw kader te vormen. De behoefte om verder te gaan dan de neoliberale conceptualisering van ontwikkeling om op een holistische manier financiën, economie, ecologie en de sociale dimensies aan te pakken, werd algemeen gevoeld. De deelnemers waren het erover eens dat een zinvolle deelname van het maatschappelijk middenveld, die verder ging dan de deelname die 'symbolisch' was en gebaseerd was op de 'gebruikelijke verdachten' van grote NGO's, een grote uitdaging was voor het proces.

JDPC Nigeria herinnerde ons eraan dat "het cruciaal is om de stemmen van de" onzichtbare "zichtbaarder te maken in het wereldwijde debat, om echt de meest kwetsbare mensen te bereiken".

Flyers

De wereld heeft belastingrechtvaardigheid en een FTT nodig

WAAR: Campus El Manar– Kamer M211

WANNEER: 09: 00 - 11: 30

De onverantwoordelijkheid van speculanten heeft geleid tot een wereldcrisis die heeft geleid tot armoede, toenemende ongelijkheid en een enorme schuldencrisis. Het is nu tijd om ze te laten betalen voor de crisis die ze hebben veroorzaakt; het is nu tijd voor een eerlijke lastenverdeling en belastingrechtvaardigheid. Het belasten van de financiële sector zou de billijkheid vergroten. Bovendien zou dit de overheidsinkomsten verhogen, wat hard nodig is om meer inclusieve en eerlijkere samenlevingen op te bouwen. - Een belasting op financiële transacties zou meer dan 500 miljard euro per jaar kunnen opleveren - een geldbedrag dat nauwelijks nodig is om de strijd tegen klimaatverandering te financieren, te betalen voor mondiale publieke goederen, de strijd tegen armoede en het creëren van banen in Europa, en om de economie weer in evenwicht te brengen van gokken en speculatie tot productie en diensten - Volgens het Tax Justice Network vertegenwoordigt de totale belastingontduiking ongeveer 5.1% van het mondiale BBP. Activa die offshore worden aangehouden, buiten het bereik van effectieve belastingheffing, zijn gelijk aan ongeveer een derde van de totale wereldwijde activa. 250 miljard dollar jaarlijks verlies aan belastinginkomsten op de inkomsten uit activa die offshore worden aangehouden door individuen: dit is vijf keer zoveel als nodig is om extreme armoede in de wereld te halveren en de gezondheid en het onderwijs in ontwikkelingslanden tegen 5 aanzienlijk te verbeteren. In Europa 2015 biljoen euro gaan jaarlijks verloren door belastingfraude, belastingontduiking en belastingontwijking, terwijl de meeste regeringen met schulden kampen. De ontwikkelingslanden hebben in 1 859 miljard dollar aan illegale uitstroom verloren. En in de meeste landen ter wereld zijn de totale verliezen door belastingontduiking groter dan het bedrag dat aan gezondheidszorg wordt uitgegeven.

Partners: Europeanen voor financiële hervorming, CNCD-11.11.11, Global Progressive Forum, Jubilee South Asia Pacific Movement on Debt and Development, Oxfam Great Britain, Robin Hood Tax campagne, War on Want, FGTB, Attac Norway, Friedrich-Ebert-Stiftung, Tax Justice Network-Africa, ETUC-CES, UBUNTU Forum, National Nurses United, SOLIDAR, Public Services International (PSI), Trades Union Congress

Meer info

Landbouwtransitie - naar een levensvatbare toekomst

WAAR: Campus El Manar– Room P19

WANNEER: 16: 00 - 18: 30

Input van leiders van boeren- en vissersorganisaties, NGO's, wetenschappers en activisten. Hoe kan niet-duurzame landbouw worden omgezet in agro-ecologische en andere vormen van duurzame landbouw? Hoe kunnen kleinschalige voedselproductie en boerenbewegingen worden ondersteund en versterkt? Welk beleid, acties en stappen zijn nodig voor een overgang naar een levensvatbare toekomst voor voedsel? Hoe de bewegingen en allianties voor transitie te versterken? Een seminar van twee sessies met verschillende initiatieven voor het versterken / bouwen van een wereldwijde beweging voor landbouwtransitie en duurzame landbouw. Sessie 1: Opening door de organisatoren; presentatie van de belangrijkste punten van de bevindingen en aanbevelingen van het landbouwtransitie-initiatief; presentatie van initiatieven en ideeën voor het opbouwen van een wereldwijde beweging voor landbouwtransformatie; panel over hoe de noodzakelijke landbouwomschakeling kan worden gemaakt; open debat. Deel 2: Agro-ecologie, veerkracht en voedselsoevereiniteit.

Partners: meer en beter netwerk

Flyers

Meer info

Eco-sociale fiscale rechtvaardigheid als onderdeel van een holistische post 2015-agenda

WAAR: Campus El Manar - Salle de lecture nr. 1

WANNEER: 16: 00 - 18: 30

Fiscaal beleid is een belangrijk instrument om een ​​op rechten gebaseerde benadering van duurzaamheid, welzijn en maatschappelijke vooruitgang in de praktijk om te zetten. Werkelijke politieke prioriteiten komen duidelijker tot uiting in de overheidsbegrotingen dan in regeringsverklaringen en actieprogramma's. Bovendien maakt de samenstelling van de begrotingen het mogelijk conclusies te trekken over de politieke invloed van verschillende belangengroepen: is het leger dominant? Zijn zakelijke belangen doorgedrukt? Of zijn de overheidsuitgaven gericht op de behoeften van de mensen en op het corrigeren van onevenwichtigheden en niet-duurzaam gedrag? Tijdens de workshop willen we ervaringen uit verschillende delen van de wereld delen met de introductie van eco-sociale budgettaire en fiscale hervormingen. We willen inzicht krijgen in hervormingen in verschillende regio's en landen. We willen uitdagingen en manieren benadrukken om deze te overwinnen. Hoe kunnen we een evenwicht vinden tussen mogelijke regressieve effecten van ecologische belastingen? Hoe kunnen we budgetten ontwerpen die tegelijkertijd sociale en milieudoelstellingen aanpakken? En hoe kunnen we zorgen voor een betere participatie van de mensen in die processen? Een ander doel van de workshop zal zijn om actoren op het gebied van budgetteringsinitiatieven samen te brengen met mensen die tot nu toe aan sociale en milieukwesties hebben gewerkt. We willen manieren verkennen voor betere samenwerking, nieuwe contacten leggen en strategieën ontwikkelen voor meer betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld op het gebied van eco-sociale fiscale hervormingen.

Partners: TJN-Africa, Friedrich-Ebert-Stiftung, War on Want, CNCD-11.11.11

Meer info

Voedselsoevereiniteit versus energiesoevereiniteit: de impact van biobrandstoffen op het recht op voedsel

WAAR: Campus El Manar– Room P15

WANNEER: 16: 00 - 18: 30

Resultaat: partners getuigden via verslagen uit de eerste hand over de negatieve gevolgen die het EU-biobrandstoffenbeleid op hen heeft. Dit omvatte niet alleen landroof, maar ook concurrentie om hulpbronnen in het algemeen. Het verband tussen voedsel / voer / brandstof was duidelijk, evenals het feit dat we ons zorgen maken over de toegang van Europa tot energie, maar niet over die van Afrika. Veel van deze biobrandstofprojecten zullen voorzien in de energiebehoefte van Europa terwijl mensen in ontwikkelingslanden in duisternis verkeren.

Paula Alvarez (Grupo Semillas, Colombia)

Partners: CNDC-11.11.11

Vrijdag 29 maart 2013

Open forum over de Tax Justice Agenda

WAAR: Université de Tunis El Manar, Faculté de droits, salle de lecture nr. 1

WANNEER: 13.00 - 15.30

Belangrijkste resultaten: Verklaring inzake belastingrecht

Lancering van een nieuwe wereldwijde alliantie: deze wordt gestuurd door een wereldwijd coördinatiecomité (onduidelijk wanneer en hoe dit zal worden gevormd) en zal dienen als de overkoepelende organisatie voor de verschillende regionale allianties voor belastingrechtvaardigheid (tijdens de Convergentiebijeenkomst nam TJN Afrika verantwoordelijkheid voor Afrika en Wolfgang Oberland van Global Policy Forum-Europe namen verantwoordelijkheid voor Europa). Het heeft 3-prioriteiten:

- Belastingontduiking door TNC's en vermogende particulieren.

- Belastingconcurrentie.

- Alternatieven promoten om het gebrek aan verantwoordingsplicht, erosie van sociale contracten in alle landen en groeiende ongelijkheden in samenlevingen aan te pakken: progressieve belastingheffing, eerlijke belastingtarieven in alle landen en gebruik van belastinginkomsten om sociale diensten te verlenen

Een Tunesische activist in het publiek zei dat “in 2010 het IMF en WB overleg hebben geopend met de regering van Ben Ali om hervormingen voor te stellen om Tunis om te vormen tot een offshore financieel centrum. Na de revolutie werden op de G8-top in Deauville Frankrijk leiders van landen uit de Arabische bronnen uitgenodigd: overeenkomst tussen nieuwe Arabische lente-regeringen en IFI's: hervormingen ter ondersteuning van de democratische overgang. Maar eigenlijk waren het precies dezelfde overeenkomsten die aan Ben Ali werden voorgesteld. De hervormingen / wetsvoorstellen die vandaag zijn aangenomen tijdens de Tunesische vergadering zijn die welke IMF / WB aan Ben Ali heeft voorgesteld (dus geen verandering). De voormalige premier huldigde de lancering van het Tunesische belastingparadijs in. à Tunesië wordt het eerste offshore financiële centrum van Noord-Afrika. Conventies werden ondertekend met andere belastingparadijzen (zoals Luxemburg), wat het ontwijken van belastingen vergemakkelijkte. Dit gebeurde allemaal terwijl nieuwe gasvelden werden ontdekt ... "

Partners: Friedrich-Ebert-Stiftung, Global Policy Forum, TJN-Africa, War on Want, CNCD-11.11.11

Bezoek de website van 2013 World Social Forum nog steeds op www.fsm2013.org

WSF_Agriculture_transition_web.pdf
WSF_Strategy_Session_flyer.pdf

Deel deze inhoud op sociale media