CIDSE beoordeelt tool om lokale gemeenschappen te helpen bij het beëindigen van mensenrechtenschendingen door bedrijven - CIDSE
Persbericht

CIDSE beoordeelt hulpmiddel om lokale gemeenschappen te helpen bij het beëindigen van mensenrechtenschendingen door bedrijven

CIDSE geeft een nieuwe briefing voor partners om lokale gemeenschappen toe te rusten om op te komen voor hun rechten wanneer ze worden geconfronteerd met mensenrechtenschendingen door bedrijven (versie française ci-dessous - versión española abajo).

Nieuwe briefing: Katholieke ontwikkelingsbureaus beoordelen hulpmiddel om lokale gemeenschappen te helpen bij het beëindigen van mensenrechtenschendingen door bedrijven

(Brussel, 05 / 3 / 2013) Vandaag (05 / 3 / 2013) geeft de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsagentschappen CIDSE een nieuwe briefing voor partners om lokale gemeenschappen toe te rusten om op te komen voor hun rechten wanneer zij worden geconfronteerd met mensenrechtenschendingen door bedrijven. CIDSE-partnerorganisaties in ontwikkelingslanden worden regelmatig geconfronteerd met mensenrechtenschendingen.

Slechts enkele weken geleden werden twee boeren op brute wijze vermoord door gewapende groepen die verband hielden met bedrijfsinvesteringen in de Bajo Aguán, Honduras. Meer dan 70-sterfgevallen hebben zich de afgelopen 18-maanden in straffeloosheid voorgedaan in deze regio, veel van de gedode boeren waren landloze boeren die samenwerkten met drie partnerorganisaties van CIDSE's Ierse lid Trócaire.

CIDSE secretaris-generaal Bernd Nilles zei: “Al te vaak passen multinationale ondernemingen die in ontwikkelingslanden werken, niet dezelfde normen toe als thuis. Het is onaanvaardbaar dat gezondheid, welzijn of zelfs het leven van mensen uit lokale gemeenschappen in gevaar worden gebracht om zakelijke belangen te dienen. Staten en bedrijven moeten de mensenrechten beschermen en respecteren, terwijl wij als katholieke ontwikkelingsbureaus en onze partners wereldwijd ook actie ondernemen. ”

Met de briefing, dat wordt gepubliceerd terwijl de EU een wetgevingsvoorstel ontwikkelt over sociale, milieu- en mensenrechtenrapportage door multinationale bedrijven die in het buitenland actief zijn, moedigt CIDSE partnerorganisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan om na te denken over de implicaties van de leidende principes voor de implementatie van de Protect, Respect and Remedy Framework for Business & Human Rights, aangenomen door de VN-Mensenrechtenraad in juni 2011.

Erkennend dat de leidende beginselen geen internationale wettelijke verplichtingen zijn, is het essentieel om de bewijzen van hoe ze in concrete situaties worden gebruikt te herzien. CIDSE slaat daarom de handen ineen met zijn partnerorganisaties om hun impact op mensenrechtenschendingen door multinationals te beoordelen en aanbevelingen te doen voor verbeteringen en verdere actie.

"De waarde van de Guiding Principles is de mate waarin zij het gedrag van staten en bedrijven ten goede veranderen. De inbreuken door bedrijven waarmee onze partners regelmatig worden geconfronteerd, zijn ernstig, dus we willen gebruik maken van alle legitieme beschikbare hulpmiddelen, ”Zei CIDSE Senior Policy Advisor Denise Auclair

De briefing biedt kansen en risico's die de leidende principes bieden voor maatschappelijke organisaties en gaat specifiek in op het terugkerende scenario, waarin legitiem protest tegen de activiteiten van multinationale ondernemingen door lokale autoriteiten wordt gecriminaliseerd.

Mgr. Francois-Xavier Maroy, die aartsbisschop is van Bukavu, Oost-Democratische Republiek Congo en een sterke mensenrechtenverdediger die herhaaldelijk mensenrechtenschendingen door bedrijven heeft aangeklaagd, verwelkomde de nieuwe CIDSE-briefing. Mgr. Maroy, die momenteel in Brussel is, zei: "We staan ​​bij de mensen die lijden aan de donkere kant van het wereldwijde kapitalisme om het algemeen belang te behouden en de menselijke waardigheid te verdedigen. Beleidsmakers en bedrijven moeten recht doen aan de getroffen lokale gemeenschappen, hun rechten handhaven door middel van wetten en verbeterd gedrag. '

Lees de volledige briefing ..

Contact

Roeland Scholtalbers, Medewerker Media & Communicatie scholtalbers@cidse.org, + 32 2 282 40 73

Opmerkingen voor de redactie

 • CIDSE is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus. De leden delen een gemeenschappelijke strategie in hun inspanningen om armoede uit te roeien en wereldwijde gerechtigheid te vestigen. www.cidse.org
  CIDSE-leden: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD - Terre Solidaire (Frankrijk), Center of Concern (VS), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België), eRko ( Slowakije), Fastenopfer (Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), MISEREOR (Duitsland), SCIAF (Schotland), Trócaire (Ierland)
 • De EU herziet momenteel haar Transparantie en boekhoudrichtlijnen, in de context waarvan wordt gesproken over 'country-by-country reporting' van betalingen aan overheden door in het buitenland opererende EU-winningsbedrijven. Volgens CIDSE is dit cruciaal om burgers, investeerders en administraties in staat te stellen te controleren of bedrijven hun eerlijke deel betalen voor het exploiteren van natuurlijke hulpbronnen in ontwikkelingslanden. De Europese Commissie ontwikkelt ook een wetsvoorstel (verwacht in het voorjaar) op niet-financiële rapportage van bedrijven over sociale, milieu- en mensenrechtenrisico's en effecten.
 • Bekijk een openbare hoorzitting over de mensenrechtensituatie in Bajo Aguan, mei 2012 (Spaans)
 • 'Het VN Protect, Respect and Remedy Framework en de leidende principes: veranderingen aandrijven?', CIDSE-briefing, maart 2013

-

Nouvelle note d'information: les agences de déoppoppement catholiques évaluent un outil qui devrait aider les community's locales à mettre un terme aux atteintes aux droits de l'homme commises par des entreprises

(Bruxelles, le 05 / 03 / 2013) - La CIDSE, une alliance internationale d'agences de développement catholiques publie ce jour (05 / 03 / 2013) une nouvelle note d'information à l'intention de ses partenaires, pour aider des communities locales faire valoir leurs droits lorsque qu'elles sont confrontées à des violations des droits de l'homme par des entreprises. Les organisaties partenaires de la CIDSE dans les pays en développement doivent régulièrement faire face à ce genre d'atteintes.

Il ya quelques semaines à peine, deux paysans ont été sauvagement assassinés par des groupes armés, sur fond d'investissements d'entreprise dans le Bajo Aguán, au Honduras. Plus de 70 personnes ont été tuées en toute impunité dans cette région au cours des 18 derniers mois, pour la plupart des paysans sans terre qui travaillaient avec trois organisaties partenaires de Trócaire, l'agence membre irlandaise de la CIDSE.

Bernd Nilles, Secrétaire général de la CIDSE, een déclaré: «Les sociétés multinationales qui opèrent dans les pays and développement oublient trop souvent d'y appliquer les mêmes normes que in leur pays d'origine. Il est ontoelaatbaar que la santé, le bien-être, voire la vie des populations locales soient mis en péril pour des intérêts commerciaux. Les Etats et les entreprises doivent protéger et respecter les droits de l'homme; notre reseau d'agences de développement catholiques s'y emploie avec ses partenaires du monde entier. »

Au travers de cette opmerking, qu'elle publie alors même que l'UE travaille à une proposition législative sur les modalités de divulgation d'information and matière social, environmentale et de droits de l'homme pour les sociétés multinationals opérant à l'étranger, la CIDSE uitnodigen ses organisaties partenaires d'Afrique, d'Asie et d'Amérique latine à analyzer les implications des Principes directeurs pour la mise en œuvre du cadre «Protéger, respecter and réparer» adoptés in juni 2011 door de Conseil des droits de l'homme des Nations verenigt.

Sachant que les Principes directeurs ne sont pas juridiquement contraignants au plan international, le recueil d'éléments probants quant à leur application dans des situaties concrètes s'avère déterminant. La CIDSE travaillera donc de concert avec ses organisaties partenaires pour évaluer l'impact des Principes sur les atteintes aux droits de l'homme commises par des sociétés multinationales et pour recommander des améliorations et de nouvelles mesures.

« Op mesurera la valeur des Principes directeurs à l'aune des changements positifs qu'ils induiront dans le comportement des États et des entreprises. Nos partenaires sont régulièrement confrontés à de graves atteintes commises par des entreprises, aussi voulons-nous nous servir de tous les outils légitimes à notre disposition, »Een déclaré Denise Auclair, conseillère politique à la CIDSE.

La note d'information décrit les opportunités et les risques que présentent les Principes directeurs pour les groupes de la société civile et analyse plus spécifiquement le scénario récurrent dans lequel les autorités locales criminalisent la contestation légIME contre les activités des sociétés multinationales.

Mgr Francois-Xavier Maroy, Archevêque de Bukavu, dans l'est de la République démocratique du Congo et fervente défenseur des droits de l'homme ayant maintes fois dénoncé les atteintes aux droits de l'homme commises par des enterprise, se réjouit de la nouvelle note d'information de la CIDSE. Mgr Maroy, actuellement à Bruxelles, a déclaré: « Nous sommes toujours aux côtés des victimes de la face sombre du capitalisme mondial pour préserver le bien commun et défendre la dignité humaine. Bepaalde politiciens en ondernemingen devraient rendre justitie aux communityutés locales affectées, et respecter leurs droits par des lois et un meilleur comportement. "

Lees meer over uitgebreide informatie ..

Contact

Roeland Scholtalbers, verantwoordelijke media en communicatie à la CIDSE, scholtalbers@cidse.org, + 32 2 282 40 73

Remarques à MM. les rédacteurs

 • La CIDSE est une alliance internationale d'agences de développement catholiques. Ses membres s'efforcent d'éradiquer la pauvreté et d'instaurer la justice dans le monde selon une stratégie qui leur est commune. www.cidse.org
 • L'UE est en train de revoir ses Richtlijnen voor transparence en les normes comptables, et discute dans ce cadre du rapport pays par pays que les sociétés extractives européennes opérant à l'étranger devraient établir pour les versements effectués à des gouvernements. D'après la CIDSE, ces rapports sont essentiels pour permettre aux citoyens, aux investisseurs et aux administrations de vérifier que les sociétés reversent une quote-part équitable aux pays en développement pour l'exploitation de leurs ressources naturelles. La Commission européenne est également en train d'élaborer une voorstel législative (attue au printemps) sur les rapports non financiers par les entreprises concernant les risques et impacts en matière sociale, environmentonnementale en de droits de l'homme.
 • Membres de la CIDSE: Broederlijk Delen (Belgique), CAFOD (Angleterre et Pays de Galles), CCFD-Terre Solidaire (Frankrijk), Centre of Concern (VS), Cordaid (Pays-Bas), Développement et Paix (Canada), Entraide et Fraternité (Belgique) , eRko (Slovaquie), Fastenopfer - Carême de partage (Suisse), FEC (Portugal), FOCSIV (Italie), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Autriche), Manos Unidas (Espagne), MISEREOR (Allemagne), SCIAF ( Écosse), Trócaire (Irlande)
 • Voyez une audition publique sur la situation des droits de l'homme à Bajo Aguan, mai 2012 (en espagnol)
 • 'Le cadre des Nations unies' Protéger, respecter, réparer »et ses Principes directeurs: Moteurs du changement? ', opmerking van de CIDSE, mars 2013

 -

Nieuwe informatieve documentatie: de organisatie van de coöperatie en de ontwikkeling van een herraming voor een boek en een gemeenschappelijke plaats een poner vin en een van de violaciones de los de mens van de wereld

(Bruselas, 05 / 03 / 2013) Hoy (05 / 03 / 2013), la alianza de organizaciones de cooperación al desarrollo católicas, CIDSE, publica un nuevo documento informativo con el fin de que las copartades puedan equipar een las comunid def sus derechos frente a las violaciones de los derechos humanos perpetrados por las empresas. En los países en desarrollo, las organizaciones copartes de CIDSE se enfrentan a menudo a violaciones de los derechos humanos.

Heb je een solo gespeeld, dan heb je het over de hele wereld en de context van de inversie van de stad en Bajo Aguán, Honduras. En los últimos 18 meses, se han producido con toda impunidad más de 70 asesinatos en esta región. Muchas de las víctimas eran campesinos sin tierra que trabajaban con tres de las copartes de Trócaire, organización irlandesa miembro de CIDSE.

El Secretario General de CIDSE, Bernd Nilles, comenta: “Con demasiada frecuencia las multinacionales que operan en los países en desarrollo no aplican las mismas normas que en casa. Resulta onaantastbaar que la salud, el bienestar o incluso la vida de los miembros de las comunidades locales corran riesgo debido a intereses empresariales. Los Estados y las empresas deben proteger y respetar los derechos humanos. Nosotros, como organizaciones de cooperación al desarrollo católicas, así como nuestras copartes en todo el mundo también actuamos ”.

Met deze informatief document - publica en un momento en el que la UE está desarrollando una propuesta wetgeving soobre los informes sociales, medioambientales y soobre los derechos humanos que deben presentar las multinacionales que operan and el extranjero - CIDSE alienta a las copartes in Latino, Asia y een overweging van de implicaties van de Principios Rectores van de Consejo de Derechos Humanos de Naciones Unidas en juni 2011.

Puesto que los Principios Rectores no constituyen obligaciones jurídicas internacionales, resulta esencial estudiar su uso en situaciones concretas. Con este fin, CIDSE se suma a sus copartes para evaluar el impacto que tienen frente a los abusos de multinacionales contra los derechos humanos y elaborar recomendaciones para conseguir mejoras y realizar acciones en el futuro.

"El valor de los Principios Rectores depende del grado en el que Estados y empresas mejoren su comportamiento. Nuestras copartes se enfrentan regularmente a graves violaciones por parte de empresas, as quuremos asegurarnos de usar todas las herramientas legítimas a nuestra disposición ”, añade la Asesora Política Principal de CIDSE, Denise Auclair

Documentaire informativo presenta las oportunidades y los riesgos que ofrecen los Principios Rectores a los grupos de la sociedad civil y analiza específicamente una situación recurrente: la criminalización de la protesta legítima contra las operaciones de las multinacionales por parte de las autoridades lokale.

Mons. Francois-Xavier Maroy, Arzobispo de Bukavu, región oriental de la República Democrática del Congo, y aguerrido defensor de los derechos humanos, cuya violación por parte de las empresas ha denunciado en numerosas ocasiones, felicita een CIDSE por su nuevo documento informativo. Mons. Maroy, actualmente en Bruselas, comentaba: “Estamos al lado de las personas que padecen el lado oscuro del capitalismo mundial, con el fin de conservar el bien común y defender la dignidad humana. Los verantwoordelijken políticos y las empresas deben asegurarse de que se haga justicia en relación a las comunidades locales y defender sus derechos a través de las leyes y un mejor comportamiento. ”

Leer el documento completo ..

Contact

Roeland Scholtalbers, Responsable de medios y comunicación scholtalbers@cidse.org, + 32 2 282 40 73

Nota's voor losse editors

 • CIDSE es una alianza internacional de organizaciones de cooperación al desarrollo católicas. Sus miembros comparten una estrategia común en sus esfuerzos por erradicar la pobreza y alcanzar la justicia mundial. www.cidse.org
 • Los miembros de CIDSE: Broederlijk Delen (Bélgica), CAFOD (Inglaterra y Gales), CCFD - Terre Solidaire (Francia), Center of Concern (VS), Cordaid (Países Bajos), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (Bélgica), eRko ( Eslovaquia), Fastenopfer (Suiza), FEC (Portugal), FOCSIV (Italia), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburgo), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (España), MISEREOR (Alemania), SCIAF (Escocia), Trócaire (Ierland)
 • Actualmente la UE está revisando las Richtlijnen voor transparencia en contabilidad. En ese contexto, se está debatiendo “informeert over de paus” van de los pagos a los gobiernos por parte de las empresas extractivas de la UE que operan en el extranjero. CIDSE opina que es cruciale permissir a los ciudadanos, a los inversores ya los administradores controlar si las empresas están pagando una cantidad justa por la explotación de los recursos naturales de los países en desarrollo. La Comisión Europea también está desarrollando una propuesta legislativa (que se espera para primavera) sobre los informeert corporativos geen financieros relativos a los riegos de impacto sociaal, medioambiental y sobre los derechos humanos.
 • Ver una audiencia pública sobre la situación relativa a los derechos humanos en Bajo Aguán, mayo de 2012
 • 'Het UN Protect, Respect and Remedy Framework en de leidende principes: veranderingen aandrijven?', Documento informativo de CIDSE, marzo de 2013
Deel deze inhoud op sociale media