Lent 2013: belofte om vandaag uw voedselverspilling te verminderen! - CIDSE

Lent 2013: beloof vandaag uw voedselverspilling te verminderen!

Nu we ons op het middelste punt van de Lenten-periode van dit jaar bevinden, ben je tevreden dat je je steentje bijdraagt ​​om bij te dragen aan een voedselveilige toekomst voor iedereen? Waarom versterkt u uw verplichtingen niet door u aan te melden voor een nieuwe online toezegging van de Ecumenical Advocacy Alliance (EAA) om de voedselconsumptie te verminderen en concrete acties tegen voedselverspilling te ondernemen tijdens de hele vastentijd en daarna?

Dit jaar, met verschillende Lenten-campagnes van de lidorganisaties van CIDSE die zich richten op de onderliggende oorzaken van honger, werpt CIDSE's zusterorganisatie EAA de aandacht op een bijzonder relevante dimensie van de voedselzekerheid en het hongerdebat: die van consumptiepatronen, voedselverspilling en post- oogstverliezen, die niet alleen vanuit landbouwperspectief niet duurzaam zijn, maar ook als belangrijke drijfveren voor klimaatverandering fungeren. Door u aan te melden bij EAA's online 2013 Fast for Life-belofte, kunnen u en uw gezin signaleren - en handelen! - uw toewijding om alles te doen om voedselverspilling te minimaliseren, niet alleen in Lent maar vanaf nu.

Zoals aangegeven in het 2012-papier van CIDSE, Landbouw: van probleem tot oplossing, bevinden we ons momenteel in een tragisch paradoxale wereld waarin bijna een miljard mensen honger ervaren, terwijl nog een miljard mensen als zwaarlijvig en met overgewicht worden beschouwd. Zoals benadrukt door onze vrienden op EAA, zijn wij, als katholieken, geroepen om te reageren op het feit dat 30% tot 50% van de geschatte vier miljard ton geproduceerd voedsel per jaar (ongeveer 1.2 tot 2.0 miljard ton) wordt verspild vanwege ontoereikende infrastructuur, verkwistende praktijken door retailers en consumenten, en het gebrek aan behoorlijk beleid en voorschriften. We mogen geen passieve getuigen zijn van het feit dat wereldwijd 15 miljoen kinderen sterven van honger per jaar, vooral als we kijken naar de hoeveelheid voedsel die verloren gaat.

In een wereld die wordt uitgedaagd door klimaatverandering, een groeiende bevolking en een wereldwijde economische crisis, moeten we slimmer, efficiënter en eerlijker zijn over de manier waarop we ons voedsel produceren, distribueren en consumeren. Door deze kleine maar beslissende en belangrijke stap te zetten om de individuele EAA-belofte te ondertekenen, kunt u een positieve verandering aanbrengen in het zeer onevenwichtige en destructieve voedselsysteem. Handel vandaag nog en verspreid de boodschap wijd en zijd onder familie en vrienden!

CIDSE is al meer dan drie jaar lid van de voedselgroep van de Ecumenical Advocacy Alliance. Recente samenwerkingen omvatten de eerder genoemde CIDSE 2012 Food and Climate paper, waaraan de EAA hun expertise op het gebied van voedselconsumptie en -verspilling heeft bijgedragen, en ook de 39th sessie van de Wereldcommissie voor voedselzekerheid in oktober 2012, waar zowel CIDSE als EAA deelnamen aan het evenement Civil Civil Mechanism Side over Klimaatverandering, agro-ecologie en veerkrachtige voedselsystemen. In 2011 verspreidde EAA ook het werk van CIDSE aan de volatiliteit van voedselprijzen.

Meer informatie over de kwestie van voedselverspilling en -consumptie, waaronder een brede selectie van recente onderzoeksrapporten, is te vinden op de EAA-website.

Deel deze inhoud op sociale media