CIDSE over de verkiezing van paus Franciscus: "We zien een kerk die zich inzet voor duurzame ontwikkeling en menselijke waardigheid" - CIDSE

CIDSE over de verkiezing van paus Franciscus: "We zien een kerk die zich inzet voor duurzame ontwikkeling en menselijke waardigheid"

CIDSE, een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsinstanties, begroette het nieuws van de eerste paus uit Zuid-Amerika, en dus uit het Zuiden. Paus Franciscus, voorheen Jorge Mario Bergoglio, SJ, kardinaal en aartsbisschop van Buenos Aires zal dienen als hoofd van de katholieke kerk.

Bernd Nilles, Secretaris-generaal van CIDSE, zei in een korte verklaring aan de vooravond van de pauselijke verkiezingen:

'Als een katholieke, door leken geleide alliantie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling, wereldwijde rechtvaardigheid en menselijke waardigheid, hopen we dat paus Franciscus de kerk een nieuw perspectief zal bieden op de uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Respect voor de natuur, gerechtigheid en de optie voor de armen zijn belangrijke waarden in het katholieke onderwijs, die veel aandacht zouden kunnen krijgen van de nieuwe Heilige Vader, die Franciscus als zijn pauselijke naam heeft gekozen. Nederigheid, respect voor de hele schepping en zelfs een zekere ascese zijn allemaal positieve boodschappen voor de kerk en de wereld van vandaag. '

De nieuwe paus heeft tijdens zijn hele bediening het belang van spiritualiteit benadrukt en heeft een zeer bescheiden persoonlijke levensstijl aangenomen - inclusief reizen met het openbaar vervoer. Hij heeft zijn steun uitgesproken voor de armen en heeft het neoliberale vrijemarktbeleid publiekelijk aangevochten. Hij behoort verder tot de jezuïetenorde die wereldwijd een sterke toewijding heeft aan sociale rechtvaardigheid. Als aartsbisschop van Buenos Aires is hij zich terdege bewust van de realiteit van arme gemeenschappen en sociaal onrecht.

CIDSE president en directeur van CAFOD (Engeland en Wales) Chris Bain verwelkomde ook van harte de verkiezing van paus Franciscus: “Het hebben van een paus uit Argentinië, uit Latijns-Amerika, is een gedenkwaardige beslissing. Dit is een tijd van grote vreugde voor katholieken over de hele wereld - het laat zien dat we een universele kerk zijn, een die begrip geeft van het feit dat het grootste deel van de kerk buiten Europa en Noord-Amerika woont. Deze keuze van paus stelt dienst aan de armen en het aanpakken van onrechtvaardigheid voorop in de missie van de Kerk in de wereld. Paus Franciscus brengt grote hoop met zich mee. "

CIDSE zal blijven werken voor wereldwijde gerechtigheid, geleid door katholieke leer, en kijkt uit naar dit nieuwe pontificaat. Al in mei bezoekt een CIDSE-delegatie de Romeinse Curia van het Vaticaan.

Neem voor alle vragen van de media contact op met CIDSE via Markus Drake, drake@cidse.org, + 32 (0) 2 2824073

Opmerkingen voor de redactie

  • CIDSE is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus. De leden delen een gemeenschappelijke strategie in hun inspanningen om armoede uit te roeien en wereldwijde gerechtigheid te vestigen. www.cidse.org
    CIDSE-leden: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD - Terre Solidaire (Frankrijk), Center of Concern (VS), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België), eRko ( Slowakije), Fastenopfer (Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), MISEREOR (Duitsland), SCIAF (Schotland), Trócaire (Ierland)
Deel deze inhoud op sociale media