Human Rights Due Diligence: het patroon van zakelijke betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen doorbreken - CIDSE

Human Rights Due Diligence: het doorbreken van het patroon van zakelijke betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen

In een nieuw rapport, CIDSE brengt wegen in kaart voor wetgevers om ervoor te zorgen dat bedrijven de mensenrechten respecteren.

CIDSE-secretaris-generaal Bernd Nilles zei: “We hebben de afgelopen jaren te veel gevallen gezien waarin zakelijke activiteiten hebben geleid tot schendingen van arbeidsrechten of rechten op land, middelen van bestaan, gezondheid en een schoon milieu. Burgers zijn geschokt door de extreme nalatigheid van bepaalde bedrijven. We roepen regeringen op om gemeenschappen tegen dergelijk misbruik te beschermen. "
De Europese Unie overweegt momenteel een wettelijke verplichting voor ondernemingen om rapporten te publiceren over de mensenrechten en de milieueffecten van hun activiteiten. Vóór het einde van het jaar moet er nog meer ontwerpwetgeving komen, die Europese bedrijven zou dwingen grondige supply chain-controles uit te voeren om te controleren of ze geen natuurlijke hulpbronnen gebruiken of verhandelen die conflicten financieren.
En een aantal regeringen bespreken nationale plannen voor de implementatie van de 2011 Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties, terwijl het Verenigd Koninkrijk zijn plan eerder deze maand heeft vrijgegeven.
Het CIDSE-rapport Human Rights Due Diligence - Beleidsmaatregelen voor effectieve implementatie documenteren talloze situaties ter plaatse, zoals de Glencore Xstrata Tampakan-mijn in de Filippijnen, die aantonen dat staten ervoor moeten zorgen dat bedrijven de mensenrechtenrisico's van hun operaties effectief beoordelen , voorkomen en verminderen van negatieve effecten, en leggen verantwoording af hoe ze deze effecten aanpakken.
"Met recent onderzoek weten we nu dat er wereldwijd veel voorbeelden zijn van due diligence-mechanismen in juridische maatregelen", zegt Denise Auclair, Senior Policy Advisor. "Regeringen moeten deze gebruiken en daarop voortbouwen om robuuste due diligence-regelingen te ontwikkelen, die een einde maken aan schendingen van mensenrechten door bedrijven."
__________
Contacten: Denise Auclair, CIDSE Senior beleidsadviseur, auclair (at) cidse.org, + 32 (0) 2 2333758

EN-Persbericht Human Rights Due Diligence
FR-Persbericht Human Rights Due Diligence

Deel deze inhoud op sociale media