Oslo is mislukt, de EU moet helpen bij het maken van een nieuw vredesmodel in het Midden-Oosten - CIDSE

Oslo heeft gefaald, de EU moet helpen een nieuw vredesmodel voor het Midden-Oosten te maken

Het is tijd dat de EU het voortouw neemt in het Midden-Oosten door elke versterking van haar banden met Israël te conditioneren op tastbare verbeteringen in de bezette Palestijnse gebieden, schrijven Bernd Nilles en Marc Schade Poulsen.

Bernd Nilles is de secretaris-generaal van CIDSE, de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsorganisaties. Marc Schade Poulsen is de uitvoerend directeur van het Euro-mediterrane mensenrechtennetwerk.

Twee decennia vruchteloze onderhandelingen sinds de goedkeuring van de interim-Israëlisch-Palestijnse akkoorden van Oslo hebben duizenden Palestijnse en Israëlische burgers het leven gekost. De Israëlische kolonistenpopulatie op het bezette Palestijnse grondgebied is verdubbeld, van ongeveer een kwart tot meer dan een half miljoen, terwijl honderden vierkante kilometers Palestijns land in beslag is genomen en Gaza strak is afgesloten van de Westelijke Jordaanoever. Ondertussen, alsof het nog steeds 1993 was, is het vredesproces dezelfde mislukte formule van ongelijke onderhandelingen blijven herhalen, zonder verwijzing naar het internationale recht, in de hoop op verschillende resultaten.

De focus van de internationale gemeenschap, inclusief de EU, op het levend houden van dit proces heeft ertoe geleid dat schendingen van het internationale recht ter plaatse zijn blijven voortduren. In de praktijk hebben de onderhandelingen als een rookgordijn gewerkt, omdat derde landen of multilaterale maatregelen om de eerbiediging van het internationale recht te waarborgen in het belang van gesprekken zijn geblokkeerd. Ondertussen, sinds de wereld de handdruk op het gazon van het Witte Huis heeft bekeken, zijn rond 14,000 Palestijnse huizen verwoest door het Israëlische leger, heeft de bouw van de scheidingsmuur van Israël (door het Internationaal Gerechtshof illegaal verklaard op bezet land) levens van bijna een half miljoen Palestijnen, en rond 5,000 blijven Palestijnen in Israëlische gevangenissen, velen voor niet-gewelddadige activiteiten. Hoewel de akkoorden het bezette Palestijnse grondgebied als een enkele territoriale eenheid erkenden, stopte dit niet het beleid van Israël om Gaza van de Westelijke Jordaanoever te isoleren en te onderwerpen aan sluiting, die in verschillende vormen heeft bestaan sinds 1991 en werd genoemd collectieve straf door het Internationale Comité van het Rode Kruis in 2010. Het overbevolkte kustgebied - met zijn bevolking blootgesteld aan vijandelijkheden, zijn watervoerende lagen en infrastructuur is aangetast en zijn toegang tot hulpbronnen en handel wordt geweigerd - dreigt te worden kan zijn bevolking niet ondersteunen door 2020.

Sinds 1993 heeft de EU meer dan 6 miljard euro aan hulp gegeven aan de Palestijnen - slechts iets meer dan de Palestijnse economie in een jaar tijd verliest als gevolg van de bezetting, aldus officiële Palestijnse figuren. Deze hulp werd gegeven ter ondersteuning van het Oslo-proces, om de instellingen van een toekomstige Palestijnse staat te bouwen en zijn economie te ontwikkelen. Dit betekende op de langere termijn echter weinig zonder parallelle vooruitgang bij het beëindigen van de bezetting en het waarborgen dat de internationale humanitaire en mensenrechtenwetten (IHL en IHRL) werden gerespecteerd. De EU, vaak bekritiseerd vanwege het geven van donaties in plaats van politieke druk, heeft haar hefboomwerking hiertoe onvoldoende gebruikt.

Integendeel, na Oslo is Israël een van de meest bevoorrechte partners van de EU geworden op het gebied van integratie in EU-markten, programma's en andere samenwerking. De EU is een van de belangrijkste handelspartners van Israël, goed voor € 33 miljard aan handel in 2012, terwijl een parallelle handelsovereenkomst tussen de EU en PLO grotendeels symbolisch is gebleven vanwege bezettingsbeperkingen. Behalve een bevriezing van de formele opwaardering na de 2008-9 operatie Cast Lead in Gaza, heeft de versterking van de betrekkingen tussen de EU en Israël bijna onvoorwaardelijk plaatsgevonden, ondanks een expliciete mensenrechtenclausule in de associatieovereenkomst. De betrekkingen tussen de lidstaten hebben grotendeels een vergelijkbaar patroon gevolgd.

Temidden van deze snelgroeiende relatie zijn de afgelopen jaren maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de Europese betrokkenheid bij de regio in overeenstemming is met de plicht van de EU en de lidstaten om zich te onthouden van het helpen, assisteren of erkennen van schendingen van het internationaal recht . De meest recente hiervan is een nieuwe reeks richtlijnen die EU-subsidies en -financiering beperken tot entiteiten en activiteiten op basis van nederzettingen. Dergelijke waarborgen zijn het noodzakelijke wettelijke minimum - in de toekomst moeten de EU en de lidstaten stevig onder druk staan, omdat er nog veel moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat hun eigen handen schoon zijn.

Gezien de investeringen die de EU tot dusverre in vredesinspanningen heeft gedaan, is het echter de plicht van de lidstaten om te zorgen voor de naleving van de Geneefse Conventies verplichtingen om "mensenrechten centraal te stellen in haar betrekkingen met alle derde landen" en "zonder uitzondering mensenrechten op alle gebieden van haar externe optreden te bevorderen", moet van de EU meer worden verwacht in de strijd om de bezetting te beëindigen en een rechtvaardige te bereiken vrede voor Palestijnen en Israëli's.

Als de EU en haar lidstaten nog eens twintig jaar van verdiepende conflicten en zinloze onderhandelingen willen vermijden, kunnen serieuze maatregelen op het gebied van eerbiediging van het internationaal recht niet wachten - zelfs niet voor nog eens acht maanden van besprekingen. Een eerste stap zou zijn om een ​​eventuele versterking van de banden tussen de EU en Israël te laten afhangen van tastbare verbeteringen ter plaatse, in reactie op de Bellen het respect van Israël voor IHL en IHRL volledig in overweging te nemen in de bilaterale betrekkingen. In lijn met verplichtingen Om straffeloosheid te bestrijden en de naleving van het internationaal recht te bevorderen, spelen de EU en haar lidstaten ook een belangrijke rol bij het bevorderen van verantwoording voor schendingen van internationale normen - onder meer door samen te werken met multilaterale organen en door de ratificatie van verdragen te bevorderen. Ten slotte, als er een echte stap vooruit wil komen uit het Oslo-tijdperk, kunnen en moeten de EU en haar lidstaten de stap zetten om toekomstige onderhandelingen te ondersteunen die multilateraal, inclusief en gebaseerd zijn op het relevante internationale recht en VN-resoluties.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd op Euractiv.

Deel deze inhoud op sociale media