COP19 - CIDSE

COP19

November 11-22 2013 de negentiende sessie van de Conferentie van de partijen (COP 19) werd gehouden in Warschau, Polen.

COP19 vond plaats op een kritiek moment voor de mensheid, en vooral voor de armsten ter wereld. Slechts een paar weken eerder lanceerde het IPCC zijn nieuwste rapport over alarmerende klimaatwetenschap. Het was ook een kans voor de internationale gemeenschap om vooruitgang te boeken met het mondiale klimaatakkoord, te worden verzegeld in 2015, dat ambitieus en eerlijk moet zijn als we de meest kwetsbare gemeenschappen willen beschermen. CIDSE bracht, als een netwerk van katholieke ontwikkelingsagentschappen, de krachten van zijn netwerk, partners en bondgenoten samen om hiervoor te pleiten, de mogelijkheid, werd grotendeels onbenut gelaten. Financiering was van cruciaal belang bij deze COP, omdat ontwikkelde landen zich ertoe hebben verbonden om nieuwe en aanvullende fondsen te mobiliseren om de totale klimaatfinanciering door 100 te verhogen tot US $ 2020 miljard per jaar. Uiteindelijk is hiervan weinig dringend behoefte aan financiering gerealiseerd.

CIDSE organiseerde samen met andere organisaties een reeks evenementen in Warschau op COP19.

Op zondag november 17 a Massa met oecumenische muziek werd gehouden in St. John's Archcathedral, afbeeldingen hiervan zijn hier te vinden.

Op maandag en dinsdag november 18-19 regelde CIDSE samen met Caritas Polen en kardinaal Stefan Wyszynski University een Internationale conferentie over klimaatverandering: geloofsactoren die werken aan klimaatrechtvaardigheid. De conferentie richtte zich op hoe lokale gemeenschappen omgaan met klimaatverandering, hoe kerken daarop reageren en op een discussie over welke rol religieuze actoren en internationale organisaties over de hele wereld spelen bij het vormgeven van klimaat- en energiebeleid dat de meest kwetsbaren dient. De conferentie omvatte sprekers op hoog niveau: Europees commissaris voor Klimaatactie Connie Hedegaard, IPCC-vice-voorzitter Prof. Jean-Pascal van Ypersele en Schotse minister van Milieu en Klimaatverandering Paul Wheelhouse, evenals prominente sprekers van de CIDSE-delegatie, zoals de hulpbisschop van het aartsbisdom van Dhaka (Bangladesh) Theotonius Gomes en uitvoerend directeur van Caritas India Vader Dr. Frederick D'Souza. De conferentie werd geopend door de directeur van Caritas Polen, vader Marian Subocz en geadresseerd door hoofd van Heilige Stoel delegatie en Nuncio aan aartsbisschop van Polen Celestino Migliore.

Als onderdeel van het COP19-programma organiseerden CIDSE en de World Council of Churches (WCC) een nevenevenement op donderdag 21 op 16: 45, getiteld Ethische en religieuze vereisten voor een rechtvaardig klimaatdeal, in het UNFCCC Center.

CIDSE Policy and Advocacy Officer for Climate Justice Emilie Johann schreef deze tekst in Warschau.

CIDSE Persbericht: COP19-klimaatonderhandelingen moeten voorkomen dat supertyfoons een permanente bedreiging worden

CIDSE Persbericht over internationale conferentie over klimaatverandering: Holy See-vertegenwoordiger herinnert COP19-klimaatonderhandelaars eraan dat het menselijke voortbestaan ​​op het spel staat, waarschuwt commissaris Hedegaard voor "business as usual"

In de aanloop naar COP20 in Lima zijn verschillende organisaties overeengekomen het hele jaar door één dag per maand te vasten. CIDSE heeft sloot zich aan bij dit initiatief.

CIDSE persbericht aan het einde van de COP19: Moeilijke weg naar klimaatrechtvaardigheid na de klimaattop in Warschau

NL - Media-informatie COP19
PL - Media-informatie COP19

Deel deze inhoud op sociale media