De opening van COP19 gekenmerkt door de Haiyan-tyfoon - CIDSE
Ricardo Navarro-CESTA

De opening van COP19 gekenmerkt door de tyfoon Haiyan

Wederom arriveerde November, en daarmee de jaarlijkse sessie van de Conferentie van de partijen (COP) van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC). De 19th sessie, die vandaag begon en tot de 22 zal durennd van november, vindt plaats in Warschau, Polen.

Ricardo Navarro-CESTA

Bij de openingsceremonie heeft de Poolse minister van Milieu, Mr. Marcin Korolec, sprak de plenaire vergadering met een ferme en ontspannen toon toe en verklaarde dat "klimaat een mondiaal probleem, mondiaal probleem en mondiale kans is". Hij benadrukte ook dat de prioriteiten van het Poolse voorzitterschap zijn "transparantie en een inclusief proces" te waarborgen. Laten we hopen dat dit de komende weken inderdaad de geest van deze COP zal zijn, en dat de Poolse regering van deze gelegenheid gebruik zal maken om haar bereidheid te tonen om verder te gaan dan haar koolstofintensieve economie, om de discussies te sturen naar het benodigde ambitieuze resultaat, en niet om haar afhankelijkheid van steenkool versterken.

Terwijl deze gesprekken beginnen, gaan onze gedachten naar de Filippijnen, waar naar verwachting afgelopen weekend 10,000 mensen om het leven zijn gekomen bij een van de meest extreme tyfonen die het land ooit hebben getroffen. En onze oren en ogen zijn bij Yeb Saño, de hoofdonderhandelaar van de Filippijnse delegatie, die een krachtige en ontroerende toespraak hield tijdens de openingsceremonie, waarin hij de regeringen van de landen aanspoorde de klimaatgekte te stoppen, en besloot te vasten totdat de onderhandelingen resultaat opleveren.

Wat is er dan nodig van deze COP?

Verwachtingen op concrete stappen om de pre-2020 emissiekloof zijn hoog, evenals een duidelijke verklaring over klimaatfinanciering  ervoor te zorgen dat een traject wordt afgesproken om de overheidsfinanciën op te schalen $ 100 miljard per jaar door 2020. Het is ook belangrijk om duidelijk te zijn routekaart voor de 2015 wereldwijde klimaatovereenkomst, om de weg te effenen voor een deal die geschikt is voor zowel de klimaatwetenschap als de behoeften van kwetsbare mensen.

Bovendien, wat echt wordt verwacht dat Warschau een keerpunt markeert voor de klimaatonderhandelingen, waar vooruitgang wordt geboekt met de bovengenoemde kwesties en waar een solide basis wordt gelegd voor aanstaande COP's in Peru en Frankrijk.

Herinnerend aan de woorden van Yeb Saño, “We kunnen niet zitten en hulpeloos blijven staren naar deze internationale impasse. Het is nu tijd om actie te ondernemen. We hebben een noodklimaatpad nodig ”.

Het CIDSE-team zal de onderhandelingen op de voet volgen en zal met zijn partners van over de hele wereld samenwerken om een ​​krachtige boodschap voor klimaatrechtvaardigheid te sturen.

Deel deze inhoud op sociale media