Europa en de inkoop van mineralen - CIDSE

Europa en de winning van mineralen

CCFD-Terre Solidair

 

 

 

Mobiele telefoons, computers, auto's: drie alledaagse producten die mineralen buiten Europa bevatten. Weten consumenten van het verband tussen conflicten en mineralen?

Al decennia lang speelt de handel in mineralen een centrale rol bij het financieren en aanwakkeren van enkele van 's werelds meest wrede conflicten. Inkomsten uit controle over deze handel kunnen gewapende groepen de middelen geven om te opereren. In veel gevallen zijn deze groepen verantwoordelijk voor ernstige mensenrechtenschendingen, zoals gevaarlijke en uitbuitende arbeidsomstandigheden en kinderarbeid.

Er is een groeiende erkenning dat Europese bedrijven die handelen in natuurlijke hulpbronnen ervoor moeten zorgen dat ze niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen of conflicten. De Europese Commissie zal binnenkort een wetgevingsinitiatief voorstellen voor een verantwoorde inkoop van mineralen. De commissaris voor handel, Karel De Gucht, wil een 'alomvattend EU-initiatief inzake mineralen afkomstig uit conflict- en risicogebieden'Voor het einde van de huidige zittingsperiode.

Een van de belangrijkste uitdagingen van het toekomstige EU-initiatief is ervoor te zorgen dat het in de praktijk toepasbaar is. Elk initiatief dat niet past bij de lokale realiteit en behoeften zal geen positieve impact hebben. Het is van het grootste belang dat besluitvormers volledig worden geïnformeerd over de complexiteit en dynamiek van de feitelijke situaties.

Om deze reden, katholieke instanties CCFD-Terre Solidaire (Frankrijk) en de Belgische Commissie voor Justitie en Vrede, samen met het Europees Netwerk voor Centraal-Afrika en het Belgische Netwerk voor Natuurlijke Hulpbronnen, organiseerden begin november een missie naar het gebied van de Grote Meren in Afrika met leden van het Europees Parlement Catherine Bearder (ALDE), Judith Sargentini (Verts / EFA) en Piotr Kaczynski (politiek adviseur van de EVP).

De missie was een kans voor de EP-leden om een ​​reeks lokale actoren in Rwanda, Burundi en de Democratische Republiek Congo (DRC) te ontmoeten, waaronder de aartsbisschoppen van Bukavu en Goma, Mgr. François-Xavier Maroy en Mgr. Théophile Kaboyi. De leden van het Europees Parlement bezochten mijnsites in Noord- en Zuid-Kivu, met het oog op een doeltreffend ontwerp van het EU-initiatief. In de Kivus werd de parlementaire missie georganiseerd door de Commissie voor natuurlijke hulpbronnen van de Bisschoppenconferentie van de DRC.

De boodschap van de bisschoppen was duidelijk: er zijn opvallende tegenstellingen tussen de slechte menselijke omstandigheden van de bevolking in deze gebieden en de minerale rijkdommen die onder de grond liggen. De rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen in de regio heeft geen voordelen voor het algemeen welzijn opgeleverd - integendeel, de handel in mineralen heeft schade berokkend en zelfs levens geëist.

Op het terrein bestaat de meerderheid van de mijnbouwactiviteiten uit ambachtelijke mijnbouw, de belangrijkste bron van inkomsten en lokale ontwikkeling. Naast mensenrechtenschendingen als gevolg van controle op de handel in mineralen door gewapende groeperingen, wordt de sector gekenmerkt door prostitutie en seksueel geweld tegen vrouwen, evenals gezinnen verlaten door mijnwerkers die ver van hun dorpen moeten werken. Een sterke vraag van mijnwerkers, hun vrouwen en lokale gemeenschappen is voor formalisering en "opruimen" van de ambachtelijke mijnbouwsector.

Tegelijkertijd heeft de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act in de Verenigde Staten uit 2010, met de bepaling van sectie 1502 voor Amerikaanse overheidsbedrijven om te rapporteren over hun minerale bronnen uit conflictgebieden, ertoe geleid dat bedrijven effectief zijn gestopt met kopen mineralen uit deze regio. Terwijl de Europese Unie haar eigen initiatief voorbereidt, doen lokale actoren een beroep op Europa in de eerste plaats om te helpen vrede en veiligheid in de regio tot stand te brengen. Hun tweede eis is om de toegang tot schone internationale delfstoffenhandel te heropenen, om zo opnieuw eerlijke prijzen voor mineralen vast te stellen ten behoeve van ambachtelijke mijnwerkers, en om de prijsprikkel om mineralen te smokkelen weg te nemen.

Een groep van 59 Europese en wereldwijde niet-gouvernementele organisaties, waaronder CIDSE, roept de Europese Commissie op om wetgeving aan te nemen die Europese bedrijfsentiteiten verplicht om due diligence in de toeleveringsketen uit te voeren om ervoor te zorgen dat ze niet bijdragen aan conflictfinanciering of mensenrechtenschendingen in de productie van en handel in natuurlijke hulpbronnen. Voor CIDSE is dit een van de essentiële maatregelen die staten moeten nemen als vervolg op hun goedkeuring in 2011 van de Guiding Principles on Business & Human Rights van de Verenigde Naties (zie CIDSE-briefing,Human Rights Due Diligence: beleidsmaatregelen voor een effectieve implementatie, 2013 september). Het moet ook deel uitmaken van een bredere alomvattende aanpak die maatregelen omvat om milieuvernietiging en bijbehorend levensonderhoud te voorkomen, en het bestuur te versterken en de veiligheidssector en mijnbouwhervorming in ontwikkelingslanden die rijk zijn aan hulpbronnen aan te moedigen.

Denise Auclair

Senior beleidsadviseur voor EU-beleid en bedrijfsleven en mensenrechten

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in EuropeInfos, Ook in Frans en Duits

 

 

 

Deel deze inhoud op sociale media