"Memo aan alle bisschoppen: neem de bus!" - CIDSE

"Memo aan alle bisschoppen: neem de bus!"

Paus Franciscus publiceerde zijn eerste apostolische vermaning, Evangelii Gaudium, eind november. CIDSE verwelkomde de tekst onmiddellijk omdat hij de armen en kwetsbaren centraal stelde in evangelisatie, en James E. Hug, SJ, vroeg om een ​​diepere analyse, die hij zo vriendelijk was om voor ons te schrijven.

Evangelii Gaudium is duidelijk een gewortelde pastorale visie van een man die de bus naar zijn werk heeft gereden en tijd heeft doorgebracht met arme mensen in barrios. Ondanks alle pogingen om erop te wijzen dat paus Franciscus in overeenstemming is met de traditionele doctrines van de kerk en de leringen van Benedictus, heeft hij de focus verlegd van doctrinaire orthodoxie naar pastorale behoefte en zorg. Hij toont buitengewone pastorale zorg voor mensen die in armoede vastzitten en groot respect voor hun ongeschoolde maar door de Geest geïnspireerde geloof. Hij verwijst naar "populaire spiritualiteit" als "de mystiek van het volk", waarbij hij erop aandringt dat de uitingen van volksvroomheid worden geïnspireerd door de Heilige Geest.

Het belangrijkste voor CIDSE-lidorganisaties en de missie die we delen: dit document moet (in ieder geval voor een tijdje) een einde maken aan de "schuld door associatie" -aanvallen voor samenwerking met internationale partners die niet alle katholieke morele standpunten delen. Onder de noemer 'niet meewerken aan het kwaad', hebben de aanvallen effectief ontwikkelings- en liefdadigheidswerk vernederd en ondermijnd, de kerkgemeenschap verdeeld en de beschikbare middelen om de meest behoeftigen te dienen ernstig verminderd. 

Franciscus neemt een zeer duidelijke en scherpe wending van de ideologie dat katholieken contact moeten vermijden met mensen en organisaties die tegengestelde opvattingen hebben. Zijn oproep voor een kerk die vuil wordt in haar betrokkenheid bij de wereld en voor openheid en respectvolle dialoog met degenen met wie we het niet eens zijn, ondersteunt de langdurige CIDSE-praktijk. Het herinnert aan de verhalen van Jezus die maaltijden deelde en bij die beschouwde zondaars logeerde die de heiligheid van Israël bedierven door de Farizeeën van zijn tijd.

Zijn aandacht voor de structurele en maatschappelijke dimensies van kwaad zoals consumentisme en ongelijkheid en zijn oproep tot een hernieuwd denken over ontwikkeling in een context van wereldwijde solidariteit zullen de boodschappen van CIDSE-lidorganisaties in hun thuisland ondersteunen. Zijn moed en directheid in het uitdagen van zaken als 'trickle-down theory' kunnen een hernieuwde discussie over deze kwesties mogelijk maken.

Franciscus maakt ook een belangrijke verschuiving van perspectief over problemen van sociaal lijden wanneer hij NIET vraagt ​​'hoe kan een goede God dit laten gebeuren / voortzetten?' MAAR 'hoe denkt u dat God de situatie beoordeelt waarin mensen lijden en mensen die kunnen helpen dat niet doen?' CIDSE-communicatiemensen moeten zich haasten om die verklaring uit te zenden!

Ten slotte vermoed ik dat een van de belangrijkste bijdragen op langere termijn aan de ontwikkeling van de Kerk de aandacht is die Franciscus geeft aan de verschillen in culturen en de noodzaak om deze te respecteren. Het is een belangrijke opening voor verdere bespreking van de inculturatie van de evangelieboodschap, waaraan de uitgebreide internationale ervaring van CIDSE een belangrijke bijdrage kan leveren.

Francis stuurt ons op een nieuw pad, een pad dat vandaag de dag hard nodig is. CIDSE-lidorganisaties doen er goed aan om met hun bisschoppen te praten en hen aan te sporen deze bus niet te missen.

James E. Hug, SJ

Vader knuffel is een auteur die schrijft over Catholic Social Teaching en voormalig President of Center of Concern, de CIDSE-lidorganisatie in de VS.

CIDSE's directe reactie op de tekst

Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE, praat met de Vaticaanse radio op Evangelii Gaudium

Deel deze inhoud op sociale media