CIDSE kiest Heinz Hödl (KOO, Oostenrijk) als president - CIDSE

CIDSE kiest Heinz Hödl (KOO, Oostenrijk) als president

Tijdens zijn jaarlijkse vergadering heeft de raad van bestuur van CIDSE Heinz Hödl tot nieuwe president gekozen. De komende drie jaar zal de heer Hödl voorzitter zijn van de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus.

De heer Hödl is directeur van KOO, het kantoor van de Oostenrijkse katholieke bisschoppenconferentie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van ontwikkelingswerk. Hij volgt Chris Bain op (directeur van CAFOD, Engeland / Wales), wiens driejarige ambtstermijn is afgelopen.

“We zijn geïnspireerd om te handelen, waarbij we de armen en kwetsbaren centraal stellen in ons ontwikkelingswerk, tegen een economie van uitsluiting en ongelijkheid. Katholiek ontwikkelingswerk staat voor grote uitdagingen, maar ook grote kansen, niet in het minst de begeleiding van paus Franciscus, " zei Heinz Hödl na zijn verkiezing in Luxemburg.

“Over de hele wereld zijn het de armen die worden geconfronteerd met de gevolgen van wereldwijde klimaatverandering, uitbuiting en onrecht. Maar ze zijn tegelijkertijd een grote inspiratie voor ons bij het werken aan een paradigmaverschuiving naar een duurzame levensstijl. Hoewel de taken waarmee we geconfronteerd worden soms onoverkomelijk lijken, liggen de oorzaken van de problemen vaak dichter bij huis dan we denken. Een verandering naar duurzaamheid en billijkheid begint met het nemen van verantwoordelijkheid voor onze acties en het openen van onze harten en geest voor verandering, " Hödl toegevoegd.

De raad van bestuur bedankte de heer Bain voor zijn leiderschap in een tijd waarin officiële ontwikkelingshulp onder druk stond als gevolg van economische crisis en bezuinigingen op de begroting. Onder zijn leiding hebben CIDSE en zijn leden zowel naar innovatieve nieuwe bronnen voor ontwikkelingshulp gekeken, maar ook kritiek geuit op de onrechtvaardige verdeling van rijkdom en de wereldwijde financiële en bedrijfsstructuren aan de kaak gesteld die samenspannen om de armen arm te houden. Bain versterkte ook het profiel van CIDSE als een katholieke profetische stem, zowel binnen als buiten de kerk.

"Het was een groot genoegen om CIDSE als president te dienen en de alliantie te vertegenwoordigen op de VN-toppen in New York, de klimaatbesprekingen in Polen en in het Vaticaan," zei Chris Bain, die zijn werk als directeur van CAFOD voortzet.

In 2014 zal CIDSE zijn campagne opvoeren voor een wereld van eerlijkere consumptie en duurzame productie, waar klimaatverandering wordt aangepakt en waar zaken worden gedaan met respect voor de mensenrechten. We kijken naar een wereld waar iedereen floreert en waardig leeft, waar in basisbehoeften zoals voedsel wordt voorzien en niemand wordt uitgesloten.

"We verwelkomen Heinz Hödl als nieuwe president van de CIDSE-familie, ” zei Bernd Nilles, Secretaris-generaal van CIDSE. “Zijn enorme ervaring met veldwerk in de kerk en het maatschappelijk middenveld zal een aanwinst zijn in ons werk voor verandering en een positief verschil maken in het leven van mensen die in armoede leven. '


Opmerkingen:

 • De raad van bestuur van CIDSE komt op 22 tot 24 januari 2014 bijeen in Luxemburg, georganiseerd door CIDSE-lid Fondation Bridderlech Deelen.
 • Tijdens de vergadering koos CIDSE ook twee nieuwe leden voor het uitvoerend comité, Simone Filippini (CORDAID) en Eamonn Meehan (Trocaire). Het uitvoerend comité bestaat ook uit Bernard Pinaud (CCFD-Terre Solidaire) en Angelo Simonazzi (Entraide et Fraternite). De heer Stanislas Lalanne is lid van het uitvoerend comité als kerkelijk assistent.
 • KOO is het coördinerende kantoor van het ontwikkelingswerk van de Oostenrijkse Bisschoppenconferentie http://www.koo.at
 • Korte biografie van Heinz Hödl
  • Geboren in 1953 in Graz, Oostenrijk
  • Agrarisch ingenieur door opleiding
  • Ontwikkelingswerk in Papoea-Nieuw-Guinea 1974-1980
  • Directeur van het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking van Katholische Jungschar - de katholieke kinderbeweging van Oostenrijk (DKA) 1981-2001
  • Mede-oprichter van organisaties en agentschappen zoals AGEZ, EU Plattform, BAOBAB, KFS, FAIRTRADE, HORIZONT3000 (voorzitter 2000-2005) en de overkoepelende organisatie GLOBAL RESPONSIBILITY - Oostenrijks platform voor ontwikkeling en humanitaire hulp
  • Directeur van KOO, het coördinerende kantoor van het ontwikkelingswerk van de Oostenrijkse Bisschoppenconferentie sinds 2002
  • Lid van het CIDSE Executive Committee en CIDSE Vice President 2006-2011

Persbericht van KOO

PR: CIDSE kiest Heinz Hödl als president
KOO PR: Heinz Hödl zum neuen Präsidenten der CIDSE gewählt

Deel deze inhoud op sociale media