De nieuwe EU-transparantiewet biedt het absolute minimum, zegt CAFOD - CIDSE

Nieuwe EU-transparantiewetgeving biedt het absolute minimum, zegt CAFOD

CAFOD heeft een nieuwe wet verwelkomd die grote EU-bedrijven transparanter moet maken, maar we zijn gefrustreerd dat bepaalde vrijstellingen betekenen dat sommige gewetenloze bedrijven nog steeds kunnen voorkomen dat ze publiekelijk rapporteren over de impact die ze hebben op mensenrechten, corruptie en het milieu.

Sinds 2011 vragen we de overheid om ervoor te zorgen dat multinationale bedrijven rapporteren over hun impact op mensenrechten, inclusief hun effecten op werknemers in wereldwijde toeleveringsketens. Meer dan 55,000 van jou hebben al actie ondernomen om deze robuuste transparantievereisten te realiseren.

Dankzij leden van het Europees Parlement die pleitten voor meer transparantie, is er enige vooruitgang geboekt: de Europese lidstaten hebben gisteren in Brussel een compromisakkoord op het laatste moment afgesproken, na weken van onderhandelingen over het wetsontwerp, dat door velen als een cruciale eerste stap wordt beschouwd om de mensenrechten te voorkomen misbruik en milieuproblemen bij de productie.

Tekortkomen
De nieuwe wet stelt een minimumnorm vast en vereist dat grote beursgenoteerde ondernemingen in alle EU-landen informatie publiceren over significante risico's en gevolgen voor het milieu en de mensenrechten, evenals maatregelen om corruptie aan te pakken. Hun toeleveringsketens vallen ook onder de rapportageverplichting.

Maar CAFOD is teleurgesteld dat verschillende maatregelen die de grootste particuliere ondernemingen hadden moeten overwegen en rapporteren over de gevolgen van hun activiteiten, werden geblokkeerd door regeringen, waaronder het VK en Duitsland. Dit betekent dat de wet betrekking heeft op 6,000 grote bedrijven, in plaats van de beoogde 18,000.

Verdere hervorming nodig
Anne Lindsay, hoofdanalist voor het beleid van de particuliere sector bij CAFOD, merkte op: “Deze nieuwe wetgeving betekent een belangrijke stap voorwaarts in de strijd voor meer transparantie, maar het besluit om zeer grote particuliere bedrijven vrij te stellen van de hervorming is zorgwekkend. In de wereld van vandaag is het volkomen redelijk om te willen weten of de praktijken van grote bedrijven het milieu schaden of werknemers in wereldwijde toeleveringsketens schaden. Burgers en consumenten willen betrouwbare informatie over de acties die bedrijven ondernemen om deze risico's te voorkomen - of ze nu op een beurs staan ​​of niet.

“De Britse regering heeft uitgebreid gesproken over het herstel van vertrouwen in het bedrijfsleven. Maar in deze onderhandelingen verzette het zich tegen enkele van de meest bruikbare nieuwe elementen van de wet. We hopen dat onze regering een realistischer beeld zal krijgen van de rol en verantwoordelijkheden van de grootste bedrijven in onze samenleving als het gaat om de hervormingen door te voeren. "

Als u zich nog niet heeft uitgesproken voor transparantie binnen het wereldwijde voedselsysteem, dan doe het nu en moedig je vrienden en familie aan om hetzelfde te doen.

Deel deze inhoud op sociale media