Wereldwijde zakelijke en mensenrechtenstandaarden toepassen op investeringen in de landbouw die het recht op voedsel ondersteunen - CIDSE

Toepassing van wereldwijde bedrijfs- en mensenrechtennormen op investeringen in de landbouw die het recht op voedsel ondersteunen

Investeringen in de landbouw zijn dringend nodig, aangezien de sector de belangrijkste bron van inkomsten is voor mensen die in ontwikkelingslanden in honger leven. De soort van de benodigde investeringen is echter een kwestie die momenteel centraal staat in veel internationale beleidsdebatten over voedselzekerheid en voeding.

Met de wereldwijde financiële crisis worstelen overheden om de middelen te vinden om de sector te ondersteunen en is afhankelijkheid van donorhulp een risicovolle strategie. Als gevolg hiervan is de particuliere sector geïdentificeerd als een belangrijke partner, wat resulteert in een grotere betrokkenheid bij de ontwikkeling van de landbouw. Maar kan hun betrokkenheid worden gebruikt om het recht op voldoende voedsel te realiseren? De meeste investeringen in landbouw voor kleine boeren is gemaakt door kleine boeren zelf, maar deze (zeker particuliere) investeringen zijn zelden die waarop wordt gezinspeeld door initiatieven voor 'betrokkenheid van de particuliere sector'. De publieke sector speelt ook een belangrijke rol bij het mogelijk maken en maximaliseren van de eigen investeringen van kleine boeren door middel van voorlichtingsdiensten, onderzoek en ontwikkeling, ontwikkeling van infrastructuur, steun voor collectieve onderhandelingen en toegang tot krediet, naast andere initiatieven. Hoewel er zeker een plaats is voor steun van particuliere investeerders, bestaat deze vaak uit een breed en divers scala aan actoren met uiteenlopende belangen die niet altijd aansluiten bij armoedebestrijding en voedselzekerheid.

De motivaties die belanghebbenden, zoals transnationale ondernemingen, ertoe aanzetten om te investeren, omvatten onder meer de financiële voordelen die ondernemingen mogelijk kunnen behalen en de winst die zij kunnen behalen door marktaandeel te veroveren, distributiekanalen uit te breiden, nieuwe zakenpartners te verzekeren en merkherkenning. Dit kan uiteindelijk leiden tot marktconcentratie en het ontstaan ​​van oligopoliesMarktconcentratie in de voedselketen is een punt van grote zorg in arme landen waar internationale bedrijven concurreren met lokaal aanbod, waardoor kansen voor lokale economische ontwikkeling in het gedrang komen.

Publiek-private initiatieven op het gebied van landbouwinvesteringen verwijzen momenteel weinig naar de bestaande mensenrechtenkaders of bedrijfsreguleringsmechanismen die het recht op voedsel in zakelijke deals willen beschermen. Helaas wijst overvloedig bewijs op de rol van agrarische investeerders bij mensenrechtenschendingen, waaronder arbeidsrechten en landrechten, levensonderhoud, gezondheid en een schoon milieu, en zelfs op het doden van mensenrechtenactivisten.

In een recente briefing, CIDSE vraagt ​​welke mondiale bedrijfs- en mensenrechtennormen moeten worden toegepast op landbouwinvesteringen om de uiteindelijke doelstellingen te bereiken: het bereiken van het recht op voedsel, het verlichten van armoede, het verbeteren van duurzame voedselproductie en het creëren van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor landarbeiders. Het biedt een overzicht van bestaande zakelijke en mensenrechtennormen die kunnen worden toegepast op een breed scala van internationale landbouwbeleidinitiatieven en schetst de verplichtingen van staten en de verantwoordelijkheden van bedrijven met betrekking tot landbouwinvesteringen. Aangezien voedselproducenten van kleine boeren de grootste risico's van deze investeringen dragen, beoogt de briefing hen hulpmiddelen te bieden om regeringen rekenschap te laten afleggen van hun plicht om deze rechthebbenden te beschermen. Wij zijn van mening dat overheidsbeleid investeringen moet reguleren om de productiesystemen van kleine boeren te versterken en het bereiken van de doelstelling van een veerkrachtig, op kleine boeren gebaseerd, duurzaam voedselsysteem te vergemakkelijken.

Gisele Henriques is adviseur over bestaansmiddelen bij het Britse katholieke agentschap voor overzeese ontwikkeling - CAFOD. (Deze blog is geschreven tijdens haar ambtstermijn als beleidsmedewerker voedsel en landbouw bij CIDSE. Het artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de blog RightingFinance.org

Deel deze inhoud op sociale media