CIDSE-reactie op Ecofin Financial Transaction Tax-verklaring - CIDSE

CIDSE-reactie op belastingafschrift Ecofin Financial Transaction

CIDSE reageert kritisch op de aankondiging van een lancering van een FTT door 2016 door landen die deel uitmaken van de verbeterde samenwerking op het gebied van belasting op financiële transacties. De aankondiging werd gedaan aan het einde van de ECOFIN-vergadering, 5-6 mei.

De aangekondigde belasting heeft alleen betrekking op aandelen en "sommige derivaten". Aandelen zijn niet het type financiële marktinstrumenten dat het meest verantwoordelijk is voor marktinstabiliteit. Door alleen aandelen en "bepaalde derivaten" te belasten, bestaat er een groot risico dat de belasting marktverstoring kan veroorzaken, aangezien actoren hun toevlucht nemen tot niet-belaste instrumenten. Het kan ook aanleiding geven tot beschuldigingen van discriminatie tussen marktspelers en de weg vrijmaken voor belastingontduiking op grote schaal. Een belasting op voornamelijk aandelen zal de gewone mensen en kleine investeerders onvermijdelijk veel zwaarder belasten dan de grootschalige financiële speculanten die het beoogde doelwit zijn.

De geplande "geleidelijke invoering" van de belasting met afweging van de economische impact bij elke stap, riskeert een slecht ontworpen belasting te creëren die slechts een deel van de markt zal beïnvloeden. Het zal lobbyisten voldoende munitie geven om een ​​massale terugdringing van de belasting in de publieke opinie veilig te stellen, zonder de grote bedragen aan inkomsten op te halen die een volledige FTT mogelijk zou kunnen opleveren. Dit kan betekenen dat de FTT verder wordt verwaterd of zelfs volledig wordt afgeschaft na de eerste stap van zijn “progressieve” realisatie.

CIDSE gelooft dat er nog steeds tijd en voldoende gelegenheid is om ervoor te zorgen dat de belasting, wanneer deze eindelijk wordt ingevoerd, in staat zal zijn haar potentieel te vervullen om de marktinstabiliteit te verminderen en aanzienlijke inkomsten te genereren. Het mobiliseert katholieke leiders uit landen die deel uitmaken van het Enhanced Cooperation Initiative om zich uit te spreken over de morele imperatief om een ​​goed ontworpen FTT te implementeren, waarvan de opbrengst wordt besteed aan het uitroeien van armoede in Europa en in het Zuiden en om klimaatverandering aan te pakken .

 Zie ook de Verklaring van Europese katholieke leiders over een belasting op financiële transacties (12 mei 2014)

CIDSE_reaction_on_Ecofin_Financial_Transaction_Tax.pdf

Deel deze inhoud op sociale media