CIDSE schriftelijke verklaring ter gelegenheid van de VN-Mensenrechtenraad - CIDSE

CIDSE schriftelijke verklaring ter gelegenheid van de VN-Mensenrechtenraad

UN Business & Human Rights Framework: ontwikkeling van een intergouvernementeel proces op weg naar een bindend instrument

CIDSE schriftelijke verklaring ter gelegenheid van de 26th-sessie van de VN-Mensenrechtenraad (Genève, 10-27 juni 2014) (ook beschikbaar in EN, FR, ES)

Discussies over de ontwikkeling van een intergouvernementeel proces naar een bindend internationaal instrument voor bedrijven en mensenrechten gaan door en evolueren, in de aanloop naar de sessie van de VN-Mensenrechtenraad in juni 2014. In deze context delen we graag onze CIDSE met u verklaring aan de Raad over deze kwestie. In deze verklaring erkennen we dat de complexe uitdaging om schendingen van de mensenrechten door bedrijven te voorkomen een reeks creatieve benaderingen vereist, niet één enkele oplossing. 

Een internationaal instrument dat nationale wetgeving vereist die wettelijke aansprakelijkheid van bedrijven voor ernstige schendingen van de mensenrechten vastlegt, zou zowel een stimulans voor bedrijven zijn om een ​​behoorlijke due diligence op het gebied van mensenrechten te ondernemen, als om schade te herstellen die is toegebracht als ze falen. Het is zeker de moeite waard om diepgaand na te denken over de voor- en nadelen van verschillende regionale en internationale instrumenten, zonder het debat eenvoudig af te sluiten.

Als we op grote schaal het aantal gevallen van schending van de mensenrechten als gevolg van bedrijfsactiviteiten willen zien, is het belangrijk om tegelijkertijd vooruitgang te boeken, zowel bij de implementatie van de leidende beginselen als bij discussies over een bindend internationaal instrument, voortbouwend op inspanningen daten.

Contactpersoon:
- Denise Auclair, Senior beleidsadviseur, CIDSE

NL - CIDSE-verklaring UN HRC 2014
FR - Verklaring van de CIDSE ONU CDH
ES - Declaracion de CIDSE ONU CDH

Deel deze inhoud op sociale media