Beloningen plukken uit dodelijke conflictmineralenhandel - CIDSE

De vruchten plukken van de dodelijke conflicthandel in mineralen

24 september 2014

Europese bedrijven die vruchten kunnen plukken van dodelijke conflicthandel in mineralen

Vandaag lanceerde een coalitie van NGO's die campagne voeren voor conflictmineralen ondersteund door CIDSE een nieuwe website.

Zie persbericht in Engels - Frans - Duits net zoals Gezamenlijke CSO-briefing (Juli 2014).

De Europese Unie slaagt er niet in een dodelijke handel in conflictmineralen te onderdrukken, een coalitie van rechtengroepen waaronder Global Witness en Amnesty International waarschuwde vandaag, weken voordat nieuwe wetgeving in het Parlement zal worden besproken.

Uit een nieuwe analyse van Global Witness blijkt dat bedrijven voor miljarden euro's aan mineralen in Europa meenemen zonder te vermelden of hun aankopen gewapende groepen of mensenrechtenschendingen financieren in door conflict geteisterde landen.

"Op dit moment weten we niet wat Europese bedrijven doen om conflicten of mensenrechtenschendingen te voorkomen," zei Michael Gibb van Global Witness.

“De Europese Commissie heeft wetgeving voorgesteld die volgens haar het probleem aanpakt, maar het wetsontwerp gaat slechts zover dat bedrijven worden voorgesteld om vrijwillig de bron van hun mineralen te controleren en aan te geven. Studies tonen aan dat bedrijven eenvoudigweg hun toeleveringsketens niet controleren, tenzij dit verplicht is. Kort gezegd zal deze wetgeving de handel in conflictmineralen niet op betekenisvolle wijze verminderen. ”

De analyse onthult de omvang van de rol van de EU in de handel in mineralen, die, als ze zonder juiste controles uit door conflicten getroffen en risicovolle gebieden worden betrokken, kan worden gebruikt om te betalen voor gewapende groepen en veiligheidstroepen die onaanvaardbaar geweld toebrengen aan lokale gemeenschappen.

De mineralen kunnen terechtkomen in producten zoals mobiele telefoons, laptops, auto's of gloeilampen. In de Democratische Republiek Congo, Colombia en de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft de handel dodelijke conflicten aangewakkerd die meer dan 9.4 miljoen mensen hebben verdreven en hebben geleid tot ernstige schendingen van de mensenrechten. In Colombia zijn de mijnbedrijven zelf in verband gebracht met mensenrechtenschendingen.

Volgens het nieuwe onderzoek heeft de EU vorig jaar bijna een kwart (€ 28.5 miljard) van de wereldhandel in tin, wolfraam, tantaal en goudertsen en metalen voor zijn rekening genomen. In hetzelfde jaar werden 240 miljoen mobiele telefoons en meer dan 100 miljoen laptops in de EU geïmporteerd, die allemaal ook deze mineralen bevatten. Momenteel zijn bedrijven niet verplicht ervoor te zorgen dat de opbrengsten van deze handel niet in verkeerde handen terechtkomen.

Enorme hoeveelheden producten worden ongecontroleerd naar landen als Duitsland, het VK en Frankrijk gebracht. Duitsland is de grootste importeur van mobiele telefoons en laptops in de EU, met ongeveer 9.6 miljoen laptops en 28.6 miljoen mobiele telefoons in 2013, ter waarde van € 18.2 miljard. Het VK is de op een na grootste importeur van mobiele telefoons en laptops, Nederland is de derde en Frankrijk is de vierde.

"Europese bedrijven profiteren waarschijnlijk van minerale transacties die de zakken vullen van gewelddadige gewapende groepen in hulpbronnenrijke landen zoals Congo en Colombia," zei Audrey Gaughran, Director for Global Issues van Amnesty International.

“De EU moet met een zinvolle wet komen die het verband tussen Europese handel en gewelddadige mensenrechtenschendingen in het buitenland effectief aanpakt. Verantwoorde inkoop van mineralen moet niet optioneel zijn, maar iets dat elk bedrijf doet. ”

De VS en een dozijn Centraal-Afrikaanse landen hebben maatregelen die bedrijven verplichten hun minerale toeleveringsketens te onderzoeken, maar de EU heeft er geen. Naarmate de wereldwijde vraag naar natuurlijke hulpbronnen toeneemt, dreigt de EU een belangrijk handelscentrum voor conflictmineralen te worden.
De nieuwe analyse wordt onthuld wanneer de NGO-coalitie in het openbaar de leden van het Europees Parlement en de EU-lidstaten oproept om de voorgestelde wet te herzien en iets te creëren dat consumenten het vertrouwen geeft dat hun aankopen niet bijdragen aan schade in het buitenland. Supporters, zoals Blood Diamond-directeur, Ed Zwick, hebben de campagne gesteund.

Specifiek roept de coalitie op tot:
• Het vrijwillige voorstel te vervangen door bindende vereisten, waardoor Europese bedrijven worden gedwongen om op verantwoorde wijze mineralen te betrekken.
• Het voorstel om meer bedrijven dekken. De huidige regeling is gericht op slechts een schamele 0.05% van in Europa gevestigde bedrijven die betrokken zijn bij de handel. Het dekt momenteel geen bedrijven die consumentengoederen importeren, zoals laptops, mobiele telefoons en auto's, die de mineralen in kwestie bevatten.
• Het voorstel om omvatten andere natuurlijke hulpbronnen met risico op de financiering van gewapende groepen of misbruik van veiligheidstroepen of in verband met ernstige mensenrechtenschendingen, zoals diamanten, steenkool en chromiet.

Europarlementsleden en lidstaten hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat bedrijven in Europa niet profiteren ten koste van lokale gemeenschappen in producerende landen. Ze moeten consumenten die zekerheid bieden door middel van robuuste, zinvolle wetgeving. Dit is een kans om dit goed te doen.

/Loopt af

Opmerkingen van experts:

Gautier Muhindo Misonia, coördinator van het Centrum voor onderzoek en onderzoek naar het milieu, democratie en mensenrechten, in de DRC, zei: “We hebben dringend behoefte aan een sterke wet in de EU die voorkomt dat bedrijven de schade aan hun aankopen in landen als Congo negeren. De ambachtelijke mijnbouwsector in Congo staat voor grote uitdagingen. Gewapende groepen en militaire controlemijnen en handelsroutes. Arbeidsomstandigheden kunnen erg slecht zijn. Maar internationaal toezicht op de sector heeft geleid tot echte vooruitgang die het vrijwillige stelsel van de EU zou ondermijnen. Hiermee zouden Europese bedrijven kunnen profiteren ten koste van de lokale bevolking. ”

Barones Helena Kennedy QC, zei: “Het is van vitaal belang dat de EU en het VK bindende wetgeving aannemen die bedrijven verplicht zich te houden aan mensenrechtennormen. Momenteel kopen te veel van onze bedrijven mineralen via toeleveringsketens die in feite conflicten in heel Afrika verzekeren, waardoor grootschalige verkrachting en moord mogelijk wordt gemaakt. Dit is een campagne die onze steun dringend nodig heeft. "

Ed Zwick, directeur van Blood Diamond en lid van de adviesraad van Global Witness, heeft de campagne gesteund. Hij zei: “In Europa kopen onze fabrikanten mineralen die de conflicten kunnen financieren die ons hulpgeld hoopt te verlichten. En al die tijd lopen we het risico producten te kopen die deze conflictmineralen bevatten, zonder ons bewust te zijn van de implicaties ... Dit is een mijlpaal om dit recht te zetten. "

Prof. John Ruggie, de auteur van de UN Guiding Principles on Business and Human Rights, verklaarde het volgende in een brief aan Commissievoorzitter Barroso: “[De leidende beginselen] maken duidelijk dat bedrijven wier activiteiten of operationele context risico's op ernstige gevolgen voor de mensenrechten inhouden, formeel moeten rapporteren over hoe ze deze aanpakken. Waar mineralen of metalen die in conflictsituaties worden gewonnen door middel van dwangarbeid, kinderarbeid en soortgelijke misbruikpraktijken deel kunnen uitmaken van de waardeketen van een bedrijf, wordt dit natuurlijk een relevante kwestie voor formele rapportage ... Een stap om rapportage volledig optioneel te maken, riskeert dat de meest verantwoordelijke bedrijven overblijven blootgesteld terwijl degenen die het minst aandacht hebben voor hun verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten hun huidige praktijken onverschrokken voortzetten. "

Kontakte:
Sarah Morrison, Londen, VK, smorrison@globalwitness.org, + 44 207 492 5840 / + 44 7912 517 126
Emily Norton, Londen, VK, enorton@globalwitness.org, + 44 207 492 5870 / + 44 7889 536 341

Noot voor de redactie:

  1. De website van de conflictmineralencampagne: http://www.globalwitness.org/conflictminerals/.
  2. De coalitie van NGO's achter de conflictmineralencampagne omvat: Amnesty International, Global Witness, Christian Aid, Commission Justice et Paix Belgique francophone, CORE, ALBOAN, Le Centre National de Coopération au Développement, EurAc, OENZ, London Mining Network, PAX, Western Sahara Resource Watch, Südwind Agentur, Save Act Mine, CODHO, Congo Calling, Jesuit European Social Centre, Info Birmanie, PowerShift, CERN / CENCO, Association pour le Développement des Initiatives Paysannes (ASSODIP), Walk Free, CIDSE, GreenIT.fr.
  3. Het voorstel van de Europese Commissie is in maart gelanceerd en is te vinden hier.
  4. Meer details over de positie van de coalitie zijn te vinden hier.
  5. Regeringen en leden van het Europees Parlement herzien het voorstel van de Commissie. EP-leden zullen de kwestie begin december bespreken tijdens een hoorzitting van de commissie. De Raad en het Parlement zullen naar verwachting begin volgend jaar over de wetgeving stemmen.

Land per land: aanvullende gegevens over belangrijke EU-importeurs

De tabel toont de top vijf importeurs van laptops en mobiele telefoons in de EU. Beide producten bevatten tin, tantaal, wolfraam en goud. Momenteel is het voor consumenten onmogelijk om te weten of de mineralen in deze producten conflicten en mensenrechtenschendingen in het buitenland hebben gefinancierd.

Duitsland

Duitsland is de derde grootste importeur van laptops en mobiele telefoons ter wereld, en de grootste in de EU.
Duitsland importeerde 64 miljoen mobiele telefoons en 15 miljoen laptops, ter waarde van € 14.4bn (US $ 18.7bn), in 2013.
In 2013 heeft Duitsland € 7.6bn (US $ 9.8bn) of 52 procent van zijn mobiele telefoons en laptops geïmporteerd uit China. (Zie het gedeelte over de Chinese invoer hieronder).

UK Het VK is de vierde grootste importeur van laptops en mobiele telefoons ter wereld, en de tweede grootste in de EU.
Het VK heeft 20 miljoen laptops en meer dan 44.5 miljoen mobiele telefoons, ter waarde van £ 11.2bn (US $ 18.2bn), geïmporteerd in 2013.
In 2013 heeft het VK £ 4.4bn (US $ 7.2bn) of 40% van zijn mobiele telefoons en laptops geïmporteerd uit China. (Zie het gedeelte over de Chinese invoer hieronder).
Nederland Nederland is de op vier na grootste importeur van laptops en mobiele telefoons ter wereld, en de op drie na grootste in de EU.
Nederland heeft 14.8 miljoen mobiele telefoons en 20 miljoen laptops, ter waarde van € 9.5bn (US $ 12.3bn), geïmporteerd in 2013.
In 2013 heeft Nederland € 7.1bn (US $ 9.2bn) of 74 procent van zijn mobiele telefoons en laptops geïmporteerd uit China. (Zie het gedeelte over de Chinese invoer hieronder).
Frankrijk Frankrijk is de zesde grootste importeur van laptops en mobiele telefoons ter wereld, en de vierde grootste in de EU.
Frankrijk heeft 16 miljoen laptops en bijna 36 miljoen mobiele telefoons, ter waarde van € 9bn ($ 11.6bn), geïmporteerd in 2013.
In 2013 heeft Frankrijk € 6.2bn (US $ 8bn) of 69 procent van zijn mobiele telefoons en laptops geïmporteerd uit China. (Zie het gedeelte over de Chinese invoer hieronder).
Italië Italië is de 11e grootste importeur van laptops en mobiele telefoons ter wereld, en de vijfde grootste in de EU.
Italië heeft 9.6 miljoen laptops en 28.6 miljoen mobiele telefoons, ter waarde van € 6.1bn (US $ 7.9bn), geïmporteerd in 2013.
In 2013 heeft Italië € 1.9bn (US $ 2.5bn) of 33 procent van zijn mobiele telefoons en laptops geïmporteerd uit China. (Zie het gedeelte over de Chinese invoer hieronder).
China's invoer Een aanzienlijk deel van de invoer van mobiele telefoons en laptops in de EU komt uit China, zoals hierboven beschreven. China importeert aanzienlijke hoeveelheden ertsen en metalen voor gebruik bij de vervaardiging van deze producten.
In 2013 heeft China meer geïmporteerd 4,000 ton van tin, wolfraam, tantaal en goudertsen en concentraten, met een waarde van meer dan € 106.6m (US $ 138m), uit Colombia, de DRC, Rwanda en Burundi.
Dit komt qua gewicht overeen met importeren 333 dubbeldekkers die, als ze zonder de juiste controles uit risicovolle gebieden waren ingekocht, oorlog hadden kunnen financieren.
In 2013 afkomstig uit China 23 procent van zijn tantaalerts en concentraten (per gewicht) uit deze vier landen.

Opmerkingen:

Alle gegevens van UN Comtrade: http://comtrade.un.org/

Gegevens over tin, tantaal, wolfraam en goudertsen, concentraten en metalen bevatten de EU-handel in de GS-codes in de tabel op p.78 van de effectbeoordeling van de Commissie, beschikbaar op: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/march/tradoc_152229.pdf

Gegevens over mobiele telefoons en laptops weerspiegelen de EU-handel in codes 851712 (mobiele telefoons) en 847130 (laptopcomputers).

 

EN-Conflict Minerals Campaign
DE-Konfliktmineralien Kampagne
FR-Campagne minerais des conflits

Deel deze inhoud op sociale media