Voedselzekerheid in de schijnwerpers: CIDSE bij CFS-41 - CIDSE

Voedselzekerheid in de kijker: CIDSE op CFS-41

CIDSE

Een CIDSE-delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van het CIDSE-secretariaat en CIDSE-ledenorganisaties CCFD-Terre Solidaire (Frankrijk), Cordaid (Nederland), Entraide & Fraternité (België), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië) en Manos Unidas (Spanje) , bundelden hun krachten in Rome voorafgaand aan de 41e zitting van het Wereldcomité voor voedselzekerheid (CFS-41, 13-17 oktober), waar de onderhandelingen - open voor belanghebbenden uit het hele spectrum en georganiseerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) - zullen uitmonden in beslissingen die van cruciaal belang zijn voor de landbouw, voedselzekerheid en voeding.

Ter voorbereiding op de uitdagingen die voor ons liggen, zijn onze vastberaden en ijverige afgevaardigden op zaterdag 11 oktober van start gegaan bij de International Food Security & Nutrition Civil Society Mechanism (CSM) Forum (11 – 12th October), waar - naast maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen die verschillende kiesdistricten vertegenwoordigen, waaronder boeren, plattelandsvrouwen, vissers, inheemse volkeren en veehouders, ze hun mouwen oprollen en aan de slag gingen aanzienlijke taken bij de hand, waaronder een algemene beoordeling van het CVS, vijf jaar na de mijlpaal hervorming; een evaluatie van de impact en effectiviteit van de CSM zelf, en - van cruciaal belang - voorbereiding van interventies van het maatschappelijk middenveld op verschillende CFS-41-sessies, om ervoor te zorgen dat kleinschalige voedselproducenten een prominente plaats innemen aan de onderhandelingstafel.

Het agenda voor CFS-41 wordt op dezelfde manier belast: een van de belangrijkste onderwerpen die dit jaar ter discussie staan, zijn landbouwinvesteringen, met een tweejarig onderhandelingsproces dat mogelijk tot een einde komt door de goedkeuring van de beginselen van verantwoorde landbouwinvesteringen (rai). Een belangrijk obstakel dat dit proces dreigt te laten ontsporen, ligt echter in handen van de Canadese regering, die - tot nu toe weigerde Free Prior Informed Consent (FPIC) te erkennen in het Rai Principedocument, ontkent internationaal overeengekomen taal - een absolute rode vlag voor CIDSE en het maatschappelijk middenveld, zoals recentelijk werd benadrukt verklaring van het maatschappelijk middenveld aangemeld bij CIDSE. Met de definitieve positie van de CSM op de rai die moet worden gevormd door de uiteindelijke positie uit Canada en de CSM's evaluatie van rai tijdens het CSM Forum, is er nog veel te spelen.

Aansprakelijkheidskwesties - oorspronkelijk een hoeksteen van het hervormde CFS-mandaat - zullen ook aan de orde zijn, waarbij de CSM het CFS roept om een ​​voorstel te ontwikkelen voor een innovatief monitoringmechanisme om ervoor te zorgen dat alle actoren die betrokken zijn bij de besluitvorming over voedsel- en voedingszekerheid verantwoordelijk gehouden voor hun daden. Voedselverlies en -verspilling in de context van duurzame voedselsystemen zullen ook in de schijnwerpers staan, met de vloer om open te staan ​​voor discussie via een beleidsronde, evenals via een door CIDSE ondersteund CSM-nevenevenement, dat zal onderzoeken hoe lokale alternatieven kan voedselverlies en -verspilling aanpakken, resulterend in systemische veranderingen op weg naar duurzamere voedselsystemen en wereldwijde voedselzekerheid. Er zullen vieringen worden gehouden - en er zullen reflecties worden gemaakt - ter ere van de Richtlijnen voor Recht op Voedsel (RtF), die dit jaar zijn 10e verjaardag viert. Welke vooruitgang is er in de afgelopen tien jaar geboekt bij het bevorderen van de geleidelijke verwezenlijking van het recht op voldoende voedsel en voeding op mondiaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau? Wat moet er nog meer worden gedaan om deze vooruitgang te bevorderen en te koppelen aan de strijd en de realiteit van mensen ter plaatse? Deze vragen zullen centraal staan ​​in de discussies voor CIDSE - en des te meer op 16 oktober wanneer we Wereldvoedseldag komen vieren, die dit jaar een thematische focus heeft op innovatie in de gezinslandbouw. Last but not least zullen alle ogen stevig gericht zijn op toekomstige plannen, met discussies over het CFS Multi-Year Program of Work (MYPOW) om details te onthullen over de langverwachte selectie van activiteiten - inclusief belangrijke werkstromen en een High Level Panelrapport - voor de CFS-biënnium 2016–2017 ... Zullen alle belangrijke kwesties zoals agro-ecologie en zaden eindelijk centraal komen te staan?

CIDSE reist ook naar Rome met een nieuwe krant, 'Climate-Smart Agriculture: de nieuwe kleren van de keizer?', waar we stellen dat er een reëel risico is met het huidige concept van' klimaatslimme landbouw '. We benadrukken de zorgen en tekortkomingen die zijn vastgesteld in de Global Alliance for Climate-Smart Agriculture, voordat we alternatieve elementen en principes voorstellen die centraal zouden moeten staan ​​in initiatieven die echt gericht zijn op het aanpakken van de klimaat- en voedselcrises.

Om op de hoogte te blijven van deze brandende vragen en meer, blijf op de hoogte via onze website, of volg onze enthousiaste oor-tot-de-grond voedselbeleidsdeskundige François Delvaux, die - wanneer hij tussen intense onderhandelingen komt - zijn best zal doen om te tweeten (#cfs41) over wat er gaande is in Rome!

Hier is ons meest recente rapport van de CVS: Ondertekend, verzegeld ... maar levert niet: Verantwoord landbouwinvesteringsdocument wordt goedgekeurd, maar roept alarmbellen op voor het maatschappelijk middenveld

U kunt ook eerdere rapporten uit Rome lezen: Recht op voedsel verandert 10: de 'juiste' oplossing terugbrengen in het voedselbeleid en Eten voor hoewel; gedacht voor actie.

Bij de CVS maakt CIDSE deel uit van het Civil Society Mechanism. Hoe werkt het Civil Society Mechanism? Wat zijn hun opvattingen over hun deelname aan kwesties met betrekking tot voedsel, landbouw en voeding? Wat is hun bijdrage aan het CVS? Ontdek het in deze video:

Deel deze inhoud op sociale media