Persbericht: Kerkleiders roepen op dat de EU-regels inzake conflicthulpmiddelen bindend en consistent zijn - CIDSE
Persbericht

Persbericht: Kerkleiders eisen dat de EU-regels voor conflictmiddelen bindend en consistent zijn

Terwijl het Europees Parlement zich voorbereidt op het debat over wetgeving over verantwoorde winning van mineralen (“conflictmineralen”), dringen 70 katholieke bisschoppen van over de hele wereld er bij de EU op aan om de vereisten van de wetgeving consistent in reikwijdte en bindend te maken voor bedrijven, in plaats van de huidige vrijwillige benadering.

In een gezamenlijke verklaring, ondersteund door CIDSE, de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsinstanties, waarschuwen ze dat Europese burgers garanties verwachten dat ze niet medeplichtig zijn aan het financieren van conflicten en mensenrechtenschendingen.

CIDSE Secretaris-generaal Bernd Nilles zei: “We zijn overweldigd door deze boodschap van solidariteit van zo'n grote groep kerkleiders uit vier continenten die de EU oproepen om garanties te geven over de moraliteit van haar handel in natuurlijke hulpbronnen. Zowel bedrijven als politici delen de verantwoordelijkheid om de financiering van gewelddadige conflicten en mensenrechtenschendingen wereldwijd te stoppen ”.

De wetgeving, voorgesteld door de Europese Commissie in maart 2014, zal worden besproken in de Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement. De bisschoppen roepen het Europees Parlement op om de huidige ontwerprichtlijn te wijzigen: in plaats van vrijwillige zelfcertificering moet voor alle stappen van de toeleveringsketen juridisch bindende zorgvuldigheid op het gebied van de mensenrechten gelden. Verder zou de wetgeving volgens de bisschoppen zich niet moeten beperken tot slechts vier mineralen, maar ook andere hulpbronnen omvatten.

"Deze wereldwijde oproep van de bisschoppen is een duidelijke boodschap aan politici in de EU dat alleen bredere, bindende vereisten het gedrag van bedrijven kunnen veranderen en mensen en gemeenschappen kunnen helpen die lijden onder geweld", zei Nilles

Momenteel zijn alleen bedrijven die de mineralen tantaal, wolfraam, tin of goud op de Europese markt importeren, het doelwit van de wetgeving. De voorgestelde richtlijn is niet van toepassing op andere natuurlijke hulpbronnen, noch op de gehele toeleveringsketen, met name de eindgebruikersbedrijven waarvan de consumptiegoederen deze middelen bevatten. CIDSE Senior beleidsadviseur Denise Auclair zei: “Het voorstel van de Commissie zoals het er nu uitziet, zal niet voldoen aan haar bewering om het gebruik van inkomsten uit de mijnbouw te stoppen om gewapende conflicten te financieren. De 70 ondertekenaars van de verklaring roepen de Europese parlementariërs op om de uitdaging aan te gaan en ervoor te zorgen dat de wetgeving de bestaande internationale benaderingen verbetert, in plaats van een lagere norm vast te stellen ”.

Lees hier de verklaring van de kerkleiders

Church_leaders_call_for_EU_rules_on_conflict_resources_to_be_binding_and_consistent.pdf
Des_dignitaires_de_lYEglise_catholique_demandent_a_lUE_de_mettre_en_place_des_regles_contraignantes_et_uniformes_portant_sur_les_ressources_naturelles_responsables_de_conflits.pdf
Dirigentes_de_la_Iglesia_Catolica_piden_a_la_UE_de_garantizar_normas_vinculantes_y_coherentes_sobre_los_recursos_naturales_que_atizan_conflictos.pdf

Deel deze inhoud op sociale media