Stof tot nadenken; gedachte voor actie - CIDSE

Stof tot nadenken; gedacht voor actie

Het geliefde idioom 'stof tot nadenken' krijgt deze week een grotere betekenis wanneer beleidsmakers en maatschappelijke organisaties samenkomen voor een week van intensieve en veel te spelen set van onderhandelingen bij de 41st zitting van de Commissie wereldvoedselzekerheid (CVS) in Rome.

Dag één van de discussies begon met een presentatie van de belangrijkste bevindingen van de veelvereerde Staat van voedselonzekerheid (SOFI) 2014-rapport. Terwijl CVS-afgevaardigden uit de eerste hand te horen kregen over de geboekte vooruitgang en de hiaten die nog moeten worden aangepakt in de wereldwijde strijd tegen honger en ondervoeding, zijn degenen die de discussies in Rome van een afstand volgen wellicht geïnteresseerd in enkele van de belangrijkste feiten en cijfers die uit de rapport online beschikbaar:

  • Volgens de FAO gaat de wereldwijde hongerreductie verder met naar schatting 805 miljoen mensen die naar schatting chronisch ondervoed zijn in 2012 – 14 (een reductie van meer dan 100 miljoen in het afgelopen decennium)
  • Sinds 1990-92 hebben 63-landen het millenniumdoel voor honger 1 bereikt - met cijfers die suggereren dat het doel om het aandeel ondervoede mensen in ontwikkelingslanden te halveren door 2015 binnen handbereik ligt.
  • Ondanks dit ogenschijnlijk goede nieuws, erkent de FAO de aanzienlijke verschillen tussen regio's over de hele wereld. Het rapport suggereert dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied stevige stappen hebben gezet in de strijd tegen honger en ondervoeding, maar benadrukt ook het beeld in Afrika bezuiden de Sahara en West-Azië is minder rooskleurig.

Als we zouden proberen deze statistieken uit te pakken, wat zouden ze dan echt betekenen voor de strijd van mensen ter plaatse? FAO wijst met de vinger naar 'rampen en conflicten' als de primaire oorzaken voor de trage vooruitgang in de strijd tegen honger in Afrika bezuiden de Sahara, maar vertelt dat echt het hele verhaal? Terwijl klimaatverandering en andere door de mens veroorzaakte en natuurrampen inderdaad hun tol eisen van de armste en meest gemarginaliseerde gemeenschappen, is CIDSE van mening dat de rol van de agribusiness, die voortdurend winstgestuurde belangen boven ecologische en sociaal rechtvaardige output duwt, tekortschiet ondersteuning van kleinschalige voedselproducenten in deze regio's, waardoor het algemene doel van uitroeiing van honger niet wordt gehaald. Deze ernstige situatie wordt alleen maar verergerd door oneerlijke internationale handelsregels en een reeks 'valse oplossingen' (zoals biochar, no-till geïndustrialiseerde landbouw en genetisch gemodificeerde organismen, om er maar een paar te noemen) die worden aangeboden door dezelfde grote bedrijfskanonnen . Deze technologische 'quick-fixes' bevorderen grootschalige landbouw en creëren afhankelijkheden van bedrijven, waardoor kleine boeren vastzitten in onhandige en vaak verwoestende cycli van schulden en armoede. Hiertoe wordt de uitkomst van de Verantwoordelijke landbouwbeleggingsprincipes onderhandelingen (ter discussie op woensdag 15th Oktober), zal van cruciaal belang zijn om ervoor te zorgen dat de potentiële schadelijke sociale en milieueffecten van door bedrijven geleide landbouwinvesteringen worden voorkomen en dat positieve investeringen en beleidsmaatregelen die prioriteit geven aan voedselzekerheid snel worden gevolgd.

Het SOFI-rapport 2014 benadrukt ook dat 'volgehouden politieke betrokkenheid op het hoogste niveau, met voedselzekerheid en voeding als topprioriteit, een voorwaarde is voor het uitroeien van honger', met een prominente schouderklop op 'Afrika, Latijns-Amerika ... en individuele landen' voor vooruitgang op dit gebied. Wat kan er echter gezegd worden van ontwikkelde landen in dit commitment-spel?

Bijvoorbeeld meer dan twee jaar later na de gedenkwaardige goedkeuring van de Vrijwillige richtlijnen voor een verantwoord bestuur, waar staan ​​overheden nu bij het implementeren van deze richtlijnen op nationaal niveau, en in Grensverkeer zowel de impact van de richtlijnen als hun bijdrage aan effectiever bestuur? Deze vragen en meer zullen woensdag door het maatschappelijk middenveld aan de orde worden gesteld tijdens een nevenevenement getiteld 'Op weg naar een innovatief monitoringmechanisme van het CVS: Monitoring van de CFS-tenure-richtlijnen en de Agenda voor actie voor voedselzekerheid in langdurige crisis. ' Verontrustend, laatste rapporten van de grond in Rome (#cfs41) suggereren dat veel deuren die direct na de 2008-voedselcrisis opengingen geleidelijk worden gesloten, waarbij het maatschappelijk middenveld gedwongen wordt te vechten voor de meest elementaire - en internationaal overeengekomen - principes en elementen. Politieke obstakels dreigen de succesvolle resultaten voor de rai-principes, het recht op voedsel, langdurige crises en voedingszekerheid te ontsporen, waardoor mogelijk de weg wordt vrijgemaakt voor een reeks lange en frustrerende processen die in toenemende mate resulteren in een stroom van ineffectieve beleidsdocumenten. Ondertussen blijft de urgentie en de ongekende omvang van de wereldwijde crises in onze handen ongecontroleerd, waarbij frontliniegemeenschappen alleen worden gelaten in hun strijd tegen honger en armoede. Zorgen dat het recht op voedsel - een hoeksteen van het hervormde CVS - de kern vormt van al het voedsel- en landbouwbeleid, is een absolute must, en het maatschappelijk middenveld zal de komende dagen veel investeren in hun inspanningen om de besluitvormers hieraan te herinneren .

Politieke wil is ook nodig van regeringen uit zowel het noorden als het zuiden van voedselverlies en -verspilling: het maatschappelijk middenveld doet een beroep op regeringen blijk geven van betrokkenheid en politieke wil om de verzameling, transparantie en uitwisseling van gegevens, ervaringen en goede praktijken met betrekking tot voedselverlies en -verspilling in alle fasen van het voedselsysteem te verbeteren. Gezien het commerciële belang van substantiële gegevens, is het van vitaal belang dat alle nodige maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de toegang tot deze gegevens transparant en niet door eigendomsrechten beschermd is. Door deze alle belangrijke stappen te volgen, kunnen onjuiste informatie en verstoringen van innovatieve en zeer effectieve voedselverlies- en afvalinitiatieven worden voorkomen die een belangrijke bijdrage leveren aan duurzamere voedselsystemen en wereldwijde voedselzekerheid. Spijtig genoeg suggereert intelligentie uit Rome echter dat maatschappelijke organisaties een flinke ruzie hebben: discussies die gisteren zijn gehouden Rondetafelbeleid on Voedselverliezen en -verspilling in de context van duurzame voedselsystemen onthul onmiddellijk een opvallende omissie in de HLPE-rapport: totdat de diepere oorzaken van niet-duurzame voedselsystemen zijn aangepakt, zullen voedselverlies en -verspilling onze samenleving en ons milieu blijven plagen. In het Side Event van vanavond over dit onderwerp zal het maatschappelijk middenveld hun eisen onder de aandacht brengen.

We hebben een paradigmaverschuiving nodig om voedselverspilling en -verlies te verminderen en echt duurzame en veerkrachtige voedselsystemen te bouwen
(Civil Society Mechanism)

In het SOFI-rapport wordt ook onderstreept dat er een "geïntegreerde aanpak" nodig is om de honger te verminderen, waarbij de FAO "openbare en particuliere investeringen voor de verhoging van de landbouwproductiviteit", verbeterde "toegang tot inputs, land, diensten, technologieën en markten", en de bevordering van plattelandsontwikkeling en 'sociale bescherming voor de meest kwetsbaren, inclusief het vergroten van hun weerbaarheid tegen conflicten en natuurrampen' als een paar essentiële onderdelen van de puzzel voor voedselzekerheid. Terwijl het potentiële positieve domino-effect van 'verhoging van de landbouwproductiviteit' werkt is niet om aan te snuffelen, CIDSE is van mening dat het net veel breder moet worden gegoten: benaderingen die alleen op productie zijn gericht, slagen er niet in een brede milieuduurzaamheid op lange termijn aan te nemen, en ook een oogje dicht te knijpen voor de structurele oorzaken van honger en onderling verbonden door het klimaat veroorzaakte ramp. Iedereen met een oor voor de grond, afgestemd op de dagelijkse strijd - en de daaruit voortvloeiende innovatieve oplossingen - van door armoede getroffen gemeenschappen en basisbewegingen zal snel inzien dat er in feite een bloeiende schatkist met hulpmiddelen, beleid, kaders, modellen en alternatieven tot onze beschikking om de voedselcrisis op een holistische, duurzame en effectieve manier aan te pakken (geïntrigeerde lezers worden uitgenodigd om zich te verdiepen in onze nieuw CIDSE-papier voor meer!) Wat nodig is om van deze visie een realiteit te maken is echter implementatie - dat is waar 'stof tot nadenken' moet leiden tot effectieve en zinvolle actie. De CFS-41 biedt in de loop van de komende week ruimschoots gelegenheid voor deze overgang ... maar zullen besluitvormers dienovereenkomstig op de plaat stappen?

Op weg naar een innovatief monitoringmechanisme van het CVS
Het lokaal houden - de sleutel tot het ontsluiten van het potentieel om voedselverspilling te verminderen

Deel deze inhoud op sociale media