Maak van de armen een prioriteit voor klimaatverandering, zeggen Caritas en CIDSE - CIDSE
Persbericht

Maak van de armen een prioriteit voor klimaatverandering, zeggen Caritas en CIDSE

Caritas en CIDSE roepen op tot een krachtig engagement van regeringen om de armen centraal te stellen in het beleid inzake klimaatverandering, voorafgaand aan de COP20 VN-conferentie over klimaatverandering van 1-12 december 2014 in Lima, Peru.

Caritas en CIDSE vertegenwoordigen 180 katholieke hulp- en ontwikkelingsorganisaties en dringen aan op een definitieve verandering in het wereldwijde economische ontwikkelingsmodel, inclusief de wereldwijde productie en consumptie van voedsel. Ze zeggen dat de rol van kleine boeren moet worden gewaardeerd en dat de armste en meest kwetsbare mensen moeten worden beschermd en een stem moeten hebben in klimaatbeslissingen.

"Ieder van ons - zowel burgers als besluitvormers in de politiek en het bedrijfsleven - heeft een rol te spelen bij het aanpakken van klimaatverandering en bij het betreden van koolstofarme wegen", zegt CIDSE-secretaris-generaal Bernd Nilles. “Dit zal in het voordeel zijn van alle mensen en voor het voortbestaan ​​van toekomstige generaties. Het bestrijden van klimaatverandering is een mensenrechtenverplichting om ervoor te zorgen dat de armen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering toegang hebben tot voedsel, onderwijs en gezondheidszorg en een stabiel leven voor hun gezin kunnen creëren. "

Caritas en CIDSE zeggen dat het drastisch verlagen van de CO2-uitstoot en het wereldwijd houden van de 2 ° C-drempel langdurige inzet vereist om de voortgang van de klimaatverandering te stoppen.

De vermindering moet worden gecombineerd met het helpen van de armste gemeenschappen ter wereld om zich aan te passen aan de klimaatuitdagingen.

Afgezien van het voldoen aan de aanpassingsbehoeften van ontwikkelingslanden, hebben degenen met de ergste impact ook financiering nodig om reeds geleden verlies en schade te compenseren om hen te helpen hun leven te reorganiseren.

Ze zeggen dat 50 procent van de publieke financiering voor klimaatverandering naar aanpassing moet gaan. Rijke landen moeten ook overeenstemming bereiken over een wereldwijde uitfasering van de hervorming van fossiele brandstoffen en subsidies om landen te helpen bij de overgang naar koolstofarme samenlevingen en een einde te maken aan de schadelijke effecten van de winningsindustrie en de mijnindustrie.

"Gemeenschappen in bepaalde delen van de wereld leven op een scherp punt", zegt Michel Roy, secretaris-generaal van Caritas Internationalis, "Ze weten niet of ze genoeg voedsel zullen hebben voor het komende seizoen, ze zijn bang dat hun huis worden vernietigd en hun kinderen zullen niet meer naar school kunnen gaan als overstromingen of droogte hun gezinsleven opnieuw verstoren. We kunnen niet blijven toekijken terwijl de armste en meest kwetsbare mensen ter wereld de zwaarste last van de klimaatverandering dragen. "

Er bestaan ​​al een aantal conventies en beleidsinstrumenten om klimaatverandering te bestrijden, duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding en rampenrisicovermindering te bevorderen. Caritas en CIDSE zeggen dat verbeterde coördinatie en samenhang met betrekking tot de ontwikkeling en implementatie van dergelijke instrumenten een belangrijke stap zou zijn om de respons op klimaatverandering te verbeteren en de levens van degenen die er het meest door worden getroffen te beschermen.

Lesen Sie hier CIDSE en CI position paper hier.

 

NL - Maak van de armen een prioriteit voor klimaatverandering
FR - Faire que les pauvres soient une priorité du changement climatique
ES - Hagamos que los pobres sean una prioridad en el cambio climático

Deel deze inhoud op sociale media