Verklaring van katholieke bisschoppen in Lima op weg naar Parijs - CIDSE

Verklaring van katholieke bisschoppen in Lima op weg naar Parijs

Bisschoppen uit alle continenten werkten samen op het evenement op hoog niveau op de COP20 in Lima en vroegen om een ​​eerlijke en juridisch bindende klimaatovereenkomst die werd ondertekend op de COP21 in Parijs, 2015. (Document beschikbaar in EN / ES / FR)

Introductie - van COP20 tot COP21

Wij katholieke bisschoppen uit alle continenten zijn samengekomen in Lima ter gelegenheid van COP20 om deel te nemen aan de inspanningen van wereldleiders bij het ondertekenen van een rechtvaardig en wettelijk bindend klimaatakkoord in Parijs in 2015.

In navolging van de evangelische optie voor de armen, werken we nauw samen met de meest kwetsbare gemeenschappen en de uitgeslotenen en zijn als zodanig nauw afgestemd op hoe het probleem van klimaatverandering hen beïnvloedt. Onze boodschap aan politieke leiders en alle mensen van goede wil is geworteld in de ervaring en het lijden van deze arme gemeenschappen.

De mensheid op de planeet aarde is geordend om te leven in billijkheid, gerechtigheid en waardigheid, vrede en harmonie in het midden van de orde van de schepping. De mensheid wordt bevolen de Schepping met respect te behandelen, die op zichzelf een waarde heeft. Wij katholieke bisschoppen erkennen de atmosfeer, regenwouden, oceanen en landbouwgrond als gemeenschappelijk goed dat onze zorg vereist.

Klimaatverandering en klimaatrechtvaardigheid vandaag
We erkennen dat er op aarde veel goeds is gebeurd door de rechtmatige en verantwoordelijke intelligentie, technologie en industrie van de mensheid onder Gods liefdevolle zorg. En toch hebben in de afgelopen decennia vele ernstige tegenslagen zoals klimaatverandering, met zijn verwoestende impact op de natuur zelf, op voedselzekerheid, gezondheid en migratie, geleid tot een groot aantal lijdende mensen wereldwijd.

We geven een antwoord op wat wordt beschouwd als Gods oproep om actie te ondernemen tegen de urgente en schadelijke situatie van de wereldwijde klimaatopwarming. De belangrijkste verantwoordelijkheid voor deze situatie ligt bij het dominante wereldwijde economische systeem, dat een menselijke creatie is. Bij het objectief bekijken van de vernietigende effecten van een financiële en economische orde die gebaseerd is op het primaat van de markt en de winst, die de mens en het algemeen welzijn niet centraal heeft gesteld in de economie, moet men de systemische tekortkomingen van deze orde erkennen en de noodzaak van een nieuwe financiële en economische orde.

We stellen met waardering vast dat in onze tijd staten, religies en groepen van het maatschappelijk middenveld en individuen op alle niveaus steeds meer de natuurlijke en ethische zorgen van deze zaak erkennen. We willen daarom een ​​verdieping van het discours op de COP20 in Lima, om ervoor te zorgen dat concrete beslissingen worden genomen op COP21 om de klimaatuitdaging te overwinnen en ons op nieuwe duurzame paden te zetten.

We erkennen dat, in overeenstemming met echt democratische principes, de arme en de armere landen, die talrijk zijn en meer worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, ook actoren zijn in de ontwikkeling van naties en het menselijk leven op aarde. Ze geven ons ook een stem en een gevoel van hoop in onze tijd waarin we geconfronteerd worden met crises zoals klimaatverandering. We hopen dat hun vriendelijke, zinvolle en actieve deelname besluitvormers zal aanmoedigen om meer gemengde systemen te ontwikkelen in plaats van "one size fits all" moderne technologisch-industriële benaderingen.

Wij als bisschoppen doen een beroep op alle partijen
1. niet alleen de technische maar vooral de ethische en morele dimensies van klimaatverandering in gedachten te houden, zoals aangegeven in artikel 3 van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC).
2. een eerlijke en juridisch bindende wereldwijde overeenkomst aan te nemen op basis van de universele mensenrechten die in 2015 op iedereen van toepassing zijn.
3. om de wereldwijde temperatuurstijging onder 1.5 graden Celsius te houden, ten opzichte van pre-industriële niveaus, om frontliniegemeenschappen te beschermen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering, zoals die op de Pacifische eilanden en in de kustgebieden.
4. om nieuwe modellen voor ontwikkeling en levensstijlen te bouwen die zowel klimaatvriendelijk zijn als mensen uit de armoede halen. Centraal hierbij staat het beëindigen van het tijdperk van fossiele brandstoffen, het geleidelijk afschaffen van de uitstoot van fossiele brandstoffen en het geleidelijk invoeren van 100% hernieuwbare energiebronnen met toegang tot duurzame energie voor iedereen.
5. om ervoor te zorgen dat de 2015-overeenkomst een aanpassingsaanpak oplevert die adequaat reageert op de onmiddellijke behoeften van de meest kwetsbare gemeenschappen en voortbouwt op lokale alternatieven. Ze moeten ervoor zorgen dat 50% van de publieke middelen naar hun aanpassingsbehoeften gaat.
6. te erkennen dat aanpassingsbehoeften afhankelijk zijn van het succes van genomen mitigatiemaatregelen. Degenen die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering hebben verantwoordelijkheden om de meest kwetsbaren te helpen bij het aanpassen en beheren van verlies en schade en om de nodige technologie en knowhow te delen.
7. duidelijke routekaarten vast te stellen over hoe landen aan voorspelbare en aanvullende financiële verplichtingen zullen voldoen en robuuste en transparante boekhoudmethoden vast te stellen.

Ons engagement
Wij katholieke bisschoppen geloven dat de schepping het leven is dat wordt aangeboden, dat het een geschenk voor elkaar is en dat iedereen het nodige “dagelijkse brood” zal hebben, dat zorgt voor duurzame voedselzekerheid en voeding.
Wij katholieke bisschoppen verbinden ons ertoe om het gevoel van 'gratuïteit'3 te ontwikkelen om bij te dragen aan een levensstijl die ons bevrijdt van een verlangen naar toe-eigening en die ons in staat stelt de waardigheid van de persoon en de harmonie van de schepping te respecteren.
Wij bisschoppen willen het politieke proces begeleiden en zoeken een dialoog om de stemmen van de armen aan de tafel van besluitvormers te brengen;
We zijn ervan overtuigd dat iedereen in staat is om bij te dragen aan het overwinnen van klimaatverandering en om een ​​duurzame levensstijl te kiezen.
Wij bisschoppen roepen alle katholieken en mensen van goede wil op om de weg naar Parijs te volgen als startpunt voor een nieuw leven in harmonie met de schepping met inachtneming van de planetaire grenzen.

BISHOPTEKENMERKEN BIJ DEZE VERKLARING:
Monseigneur Salvador Piñeiro García-Calderón, aartsbisschop van Ayacucho, Peru. Voorzitter van de bisschoppenconferentie van Peru
Monseigneur Pedro Barreto Jimeno, aartsbisschop van Huancayo, Peru. President van het ministerie van Justitie en Solidariteit van de Latijns-Amerikaanse Bisschoppenconferentie (CELAM)
Monseigneur Sithembele Antón Sipuka, bisschop van Umtata, Zuid-Afrika. Vertegenwoordiger van het symposium van bisschoppelijke conferenties van Afrika en Madagaskar (SECAM)
Monseigneur Theotonius Gomes, hulpbisschop van Dhaka (Emeritus), Bangladesh. Vertegenwoordiger van de Federatie van Aziatische Bisschoppenconferenties (FABC)
Monseigneur Marc Stenger, bisschop van Troyes, vertegenwoordiger van de bisschoppelijke conferentie van Frankrijk
Monseigneur Zanoni Demettino Castro, aartsbisschop van Feira de Santana, Brazilië. Vertegenwoordiger van de bisschoppenconferentie van Brazilië
Monseigneur Richard Alarcón Urrutia, bisschop van Tarma, president van Caritas Peru
Monseigneur Jaime Rodríguez, bisschop van Huánuco, Perú
Monseigneur Alfredo Vizcarra, bisschop van het apostolische vicariaat van San Francisco Javier de Jaén, Perú

Geschreven in samenwerking met onze katholieke agentschappen CEAS (Peru), CIDSE, Caritas Internationalis, CAFOD (VK), CCFD – Terre Solidaire (Frankrijk), Cordaid (Nederland), Ontwikkeling en vrede (Canada), MISEREOR (Duitsland), Secours Catholique (Frankrijk) en Trócaire (Ierland).

Terug naar onze COP20 overzicht

ES - Declaración de los Obispos Católicos en Lima, en Camino a Paris
NL - Verklaring van katholieke bisschoppen in Lima op weg naar Parijs
FR - Verklaring van katholieken in Lima, onderweg naar de COP21 in Parijs

Deel deze inhoud op sociale media