COP20: Mensen hebben gesproken: het is nu tijd voor regeringen om te reageren - CIDSE

COP20: Mensen hebben gesproken: het is nu tijd voor regeringen om te reageren

Gisteren eindigde de People's Summit Against Climate Change in Lima, na 4 dagen van evenementen, concerten en tentoonstellingen, bijgewoond door een mix van internationale en Peruaanse groepen, die ervaringen bespraken en deelden over echte oplossingen om klimaatverandering aan te pakken.

CIDSE organiseerde samen met CCFD-Terre Solidaire, Secours Catholique-Caritas France en met MOCICC (Movimiento Ciudadano Frente al Cambio Climatico) twee evenementen: een over landbouw, waarin mogelijke alternatieven tegen de zogenaamde "valse oplossingen" werden besproken. gepromoot, met interessante verhalen van partners in Bolivia en Zimbabwe, en de tweede over kwesties die verband houden met energietoegang en het extractivismemodel, waarin de deelname van gemeenschappen direct betrokken was bij de destructieve mijnindustrieën in Peru, zoals in Cajamarca of Cerro de Pasco-regio's.

Ter gelegenheid van Wereld Mensenrechtendag op 10 december, marcheerden ongeveer 15,000 mensen van over de hele wereld door de straten van Lima, met vreedzame gezangen en kleurrijke spandoeken om nu klimaatrechtvaardigheid te eisen. Onofficiële woorden zeggen dat dit de grootste klimaatmars in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis was: boodschappen van gerechtigheid en het recht op duurzame ontwikkeling weergalmden sterk van inheemse groepen, mijnwerkers, vakbonden en internationale sociale bewegingen, allemaal verenigd onder de slogan van de People's Summit 'Change the Systeem, niet het klimaat ”.

Aangezien de onderhandelingen op COP20 nu verhitte debatten zijn begonnen met de start van het High-Level Segment, worden ministers nu opgeroepen om te reageren op de eisen van de mensen. En ze moeten dit goed doen, want de historische benoeming van volgend jaar voor de besprekingen over klimaatverandering in Parijs mag niet ontbreken.

De van de van de mars, genaamd Cumbre de los Pueblos Frente al Cambio Climatico in het Spaans. Je kunt vinden CIDSE's foto's van de mars hier.

Ga terug naar de overzicht van CIDSE op COP20

Deel deze inhoud op sociale media