CIDSE reageert op de mededeling van de Europese Commissie over financiering voor ontwikkeling en middelen voor de implementatie van SDG's - CIDSE

CIDSE reageert op de mededeling van de Europese Commissie over ontwikkelingsfinanciering en de wijze van implementatie van SDG's

Mededeling van de Europese Commissie over ontwikkelingsfinanciering en middelen voor de uitvoering van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling: waar is het leiderschap? Waar is de urgentie?

De mededeling van de Europese Commissie “Een wereldwijd partnerschap voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling na 2015”Uitgebracht op 5 februari 2015 vormt de basis voor het standpunt van de EU over de Derde VN-conferentie over ontwikkelingsfinanciering in Addis Abeba in juli en de wijze van implementatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Een analyse van specifieke beleidskwesties volgt op een commentaar op de belangrijkste boodschappen van de mededeling.
Zie ook CIDSE heeft activiteiten gepland in de aanloop naar de Addis FfD-conferentie.

Financiering voor ontwikkeling is dood! Lang leve Post-2015!
De allereerste paragraaf verraadt de totale minachting voor de agenda voor internationale financiering voor ontwikkeling. Het roept op tot de Derde Financiering voor Ontwikkelingsconferentie (FfD3) en de "VN-top voor de goedkeuring van de post-2015 ontwikkelingsagenda om voort te bouwen op eerdere initiatieven", met name de MDG's en Rio + 20. " Het vermeldt niet de consensus van Monterrey (resultaat van de eerste FfD-conferentie) of de verklaring van Doha (het resultaat van de tweede FfD-conferentie). Er is ook geen enkele vermelding van de toezeggingen die de EU had gedaan tijdens de eerste FfD-conferentie in Monterrey (de Verplichtingen van Barcelona). Dit ondanks het feit dat deze mededeling de basis moet vormen voor het EU-standpunt voor FfD3.

Wij wel, als u dat doet!
Zelfs op gebieden die tot op zekere hoogte overlappen met de verbintenissen van Barcelona van de EU: mobilisatie en effectief gebruik van binnenlandse en internationale overheidsfinanciën; Door de binnenlandse en internationale particuliere sector te mobiliseren en handel te stimuleren om armoede uit te bannen en duurzame ontwikkeling te bevorderen, is er een dramatische verschuiving ten opzichte van het verleden. Om het nieuwe standpunt te parafraseren, zegt de EU dat ze haar deel zal doen, op voorwaarde dat anderen dat ook doen. De bijlage waarin concrete acties worden voorgesteld die moeten worden vastgelegd, begint met een lijst van voorgestelde acties die iedereen kan ondernemen en wordt pas daarna gevolgd door een lijst met EU-acties. Een duidelijk voorbeeld van "doen we als u dat doet" is de voorgestelde toezegging inzake officiële ontwikkelingshulp (ODA) (4.1. Iii): "De EU zou bereid zijn om verder te gaan en sneller vooruitgang te boeken (om een ​​tijdschema vast te stellen voor het bereiken van 0.7), op voorwaarde dat de bovengenoemde landen (hoge inkomens, hogere middeninkomens en opkomende landen) ook bereid zijn om even ambitieuze verplichtingen aan te gaan). "

Jij doet omdat wij het doen
In de mededeling worden geen nieuwe toezeggingen of acties op tafel gelegd. De genoemde acties zijn eerder de acties die al worden ondernomen en waarvan de EU zou willen dat andere "hoge-inkomenslanden, middeninkomenslanden en opkomende economieën" ook ondernemen. Wat betreft beleidscoherentie voor ontwikkeling (PCD), benadrukt het bijvoorbeeld de juridisch bindende toezegging van de EU om rekening te houden met de doelstellingen van ontwikkelingssamenwerking in beleidsmaatregelen die de EU uitvoert en die waarschijnlijk gevolgen zullen hebben voor ontwikkelingslanden (zonder daarbij de feitelijk EU-beleid). Het begint echter met te zeggen: “alle ontwikkelde landen, landen met een hoger middeninkomen en opkomende economieën zouden zich moeten committeren aan het opzetten van systemen om de impact van het aannemen van nieuw beleid op armere landen te beoordelen. Evenzo in het gedeelte over handel in de bijlage: "Alle ontwikkelde landen en opkomende economieën moeten, zoals de EU al doet, belastingvrije en quotavrije toegang bieden tot alle producten uit alle MOL's, behalve wapens en munitie." Voor een mededeling waarin het standpunt van de EU over financiering voor ontwikkeling en middelen voor de uitvoering van een nieuwe universele agenda wordt voorgesteld, is het interessant dat daarin geen maatregelen worden voorgesteld die de EU zal ondernemen om niet-duurzame consumptie en productie binnen haar grenzen te bestrijden en bedrijven en beleid beïnvloeden niet-duurzame consumptie- en productiepatronen in andere landen. Evenmin stelt het maatregelen voor om de gevolgen voor duurzame ontwikkeling van Europese financiële markten en actoren te versterken of om problemen aan te pakken. Het zou bijvoorbeeld niet veel hebben gekost om een ​​belasting op financiële transacties in te voeren, aangezien elf EU-lidstaten momenteel gezamenlijk overleggen over de uitvoering ervan onder auspiciën van een EU-initiatief.

Opkomende economieën moeten net zoveel doen als wij
De belangrijkste boodschap van de mededeling is de opkomende economieën op te roepen in de rij te gaan staan:
Op ODA: Landen met een hoger middeninkomen en opkomende economieën moeten zich ertoe verbinden hun bijdrage aan internationale overheidsfinanciering en aan specifieke doelstellingen en tijdlijnen hiervoor te vergroten.
Over handel: Alle ontwikkelde landen en opkomende economieën moeten belastingvrije en quotavrije toegang tot hun markten verlenen aan MOL-producten, hun Aid for Trade aan MOL's verhogen en deze verstrekken volgens de beginselen van de ontwikkelingseffectiviteit.
Dit is een verrassende onderhandelingslijn, gezien het potentieel om de discussie te polariseren. Dit geldt des te meer omdat de mededeling er niet in is geslaagd de hervorming van het mondiale bestuur aan te pakken.

In het oog springende afwezigheid van problemen met wereldwijd bestuur
Voor een mededeling getiteld "Een wereldwijd partnerschap voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling" wordt weinig gezegd over het huidige mondiale partnerschap en de noodzaak om de huidige onevenwichtigheden in mondiaal bestuur te hervormen. Er is geen enkele vermelding van de oproep om een ​​nieuw intergouvernementeel belastingorgaan binnen de VN op te richten om de huidige opzet van internationaal fiscaal bestuur te corrigeren die nog steeds wordt geleid door de OESO, een instelling die eigendom is van en wordt gecontroleerd door geïndustrialiseerde landen. Evenzo is er geen woord over de noodzaak om de structuren en organen die momenteel de controle hebben over staatsschuldkwesties te hervormen en een multilateraal wettelijk kader op te zetten om de herstructurering van de staatsschuld aan te pakken, zoals gevraagd door de Algemene Vergadering van de VN.

Er rijzen ook vragen over de exacte aard van de nieuwe "multistakeholder-partnerschappen" die in de mededeling worden genoemd, die moeten worden uitgevoerd "op alle niveaus en waarbij de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld worden betrokken." De specifieke aandacht voor behoeften en kwesties die verband houden met de particuliere sector in het bijzonder het ontbreken van specifieke aanbevelingen voor het creëren van een gunstig klimaat voor het maatschappelijk middenveld, met name voor degenen die de rechten van gemarginaliseerde personen en groepen vertegenwoordigen of verdedigen, is zorgwekkend.

Genderkwesties worden slechts marginaal aangepakt
Ook genderrechtvaardigheidskwesties worden in de mededeling aan de kant geschoven. Hoewel in de mededeling wordt opgeroepen tot het aanpakken van uitsluiting en ongelijkheid, ook op basis van geslacht, is de bijlage met concrete maatregelen teleurstellend zwak. Naast een oproep om "gendergelijkheid" op te nemen als een van de principes in het beleid en de noodzaak om "genderkwesties" op de werkplek aan te pakken, bevat de bijlage geen maatregelen die genderrechtvaardigheid zouden kunnen versterken.

Analyse van specifieke problemen
1. belasting: Rapportage per land wordt herhaaldelijk naar voren gebracht als een belangrijke maatregel die moet worden genomen om de transparantie van transnationale ondernemingen te vergroten. Desondanks vermeldt de bijlage met voorgestelde maatregelen alleen de herziening van de Transparantie- en boekhoudrichtlijn, die per land en per project transparantievereisten vaststelt voor grote TNC's die zich bezighouden met houtkap en winningsindustrieën en die zijn geregistreerd in de rechtsgebieden van de EU-lidstaten . De voorgestelde maatregel geeft niet aan of het doel van de herziening moet zijn om de reikwijdte van de rapportagevereisten per land te vergroten of te verkleinen! Het is teleurstellend dat het de uitbreiding van de transparantievereisten tot andere sectoren, in overeenstemming met de vereisten voor banken door de richtlijn kapitaalvereisten IV, niet als een voorgestelde maatregel noemt.
2. Natuurlijke bronnen: Voor een mededeling waarin de EU-actieagenda voor de uitvoering van duurzame ontwikkeling wordt uiteengezet, is de aandacht voor de kwestie van natuurlijke hulpbronnen teleurstellend zwak. Het beschouwt natuurlijke hulpbronnen alleen als een 'motor voor ontwikkeling'. Het vraagt ​​echter in ieder geval meer inspanningen om legale, verantwoorde, duurzame en transparante inkoop, handel en gebruik van natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen te bevorderen, onder meer door middel van wetgeving. De verwijzing naar het voorstel van de Europese Commissie over verantwoorde winning van mineralen uit conflict- en hoogrisicogebieden is welkom. Het staat echter niet in de bijlage als een voorgestelde maatregel.
3. Klimaatverandering en klimaatfinanciering: Klimaatverandering kenmerkt zich maar slechts zwak. Het wordt vooral aangepakt met betrekking tot klimaatfinanciering en migratie. Met betrekking tot klimaatfinanciering beperkt de mededeling zich tot de mededeling dat "de EU al voor de periode 2014-2020 heeft besloten 20% van haar begroting, ook voor externe maatregelen, te besteden aan klimaatgerelateerde projecten en beleid."

Contactpersoon: Jean Saldanha, Senior beleidsadviseur: saldanha (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media