Persbericht: 125 kerkleiders vragen de EU om vóór cruciale stemmen een einde te maken aan conflictmineralen - CIDSE
Persbericht
Verantwoord sourcing netwerk

Persbericht: 125 Kerkleiders vragen de EU een einde te maken aan conflictmineralen vóór cruciale stemmen

Verantwoord sourcing netwerk

Laptops, mobiele telefoons en veel elektronische apparaten die dagelijks door de meeste mensen worden gebruikt en door Europese bedrijven worden verkocht, bevatten vaak natuurlijke hulpbronnen waarvan de winning en handel het geweld en het lijden van de handel in de hand werken. Om hierop te reageren, hebben 125 kerkleiders uit 37-landen op 5-continenten een verklaring ondertekend waarin ze de EU vragen om conflictmineralen te stoppen.

Het gewricht verklaring, voor het eerst uitgebracht in oktober 2014, blijft steun krijgen van Europese en andere bisschoppen, vooral nu voor de cruciale stemmen in het Europees Parlement. Op 23-24 februari zal de Commissie internationale handel (INTA) van het Europees Parlement van gedachten wisselen over haar ontwerpverslag over verantwoorde winning van mineralen, en andere belangrijke stemmen zullen spoedig volgen (zie de politieke tijdlijn in de toelichting bij de redactie voor meer informatie) details).

"Omdat ik weet in welke ellende onze mensen leven, en hoe de anarchistische, niet-gecoördineerde en zelfs illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen heeft bijgedragen tot de verarming van onze mensen, aarzelden we niet om te tekenen '', zei de Congolese bisschop Fridolin Ambongo. Voorzitter van de bisschoppelijke commissie voor natuurlijke hulpbronnen. Hij voegde eraan toe: “We hopen dat er een duidelijke wet komt die de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen reguleert en dat dit grote bedrijven zal verplichten de regels te volgen en transparant te zijn.t ”.

De ondertekenaars waarschuwen dat Europese burgers garanties verwachten dat ze niet medeplichtig zijn aan financieringsconflicten bij het kopen van producten voor dagelijks gebruik. Mensen aan beide uiteinden van de huidige wereldwijde toeleveringsketens hebben garanties nodig over de moraliteit van onze handelssystemen. En het Europees Parlement, dat het geweten van het Europese volk weerspiegelt, zou deze uitdaging moeten aangaan.

Een nieuwe wetgeving die de inkoop van conflictmineralen in de EU zou reguleren, is in maart 2014 door de Europese Commissie voorgesteld en wordt momenteel door het Europees Parlement overwogen. Maar de ontwerpverslag net vrijgegeven door rapporteur EP-lid Iuliu Winkler kan nog worden verbeterd, omdat het niet voldoende strikte regels voorstelt om een ​​kwestie als conflictmineralen te regelen.

Kerkleiders door hun verklaring te vragen voor de wetgeving:

• Voer verplichte vereisten in voor bedrijven om de eerbiediging van de mensenrechten te waarborgen, in plaats van een vrijwillige aanpak te volgen zoals momenteel wordt voorgesteld.
• Dekt een breder scala aan bedrijven: niet alleen de importeurs van ruwe mineralen, zoals momenteel wordt voorgesteld, zouden door de wet moeten worden getroffen, omdat dit de grote hoeveelheid mineralen zou uitsluiten die in het buitenland worden verwerkt en al in afgewerkte producten in de EU-markten worden ingevoerd.
• Dek meer natuurlijke hulpbronnen af: de voorgestelde wetgeving heeft alleen invloed op tin, tantaal, wolfraam en goud. Maar de exploitatie van andere natuurlijke hulpbronnen zoals koper en diamanten kan ook worden gekoppeld aan mensenrechtenschendingen.

Volgens Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE: "De handtekeningen van de bisschoppen zijn een krachtige oproep om rekening te houden met de urgentie van gemeenschappen die worden getroffen door geweld in verband met natuurlijke hulpbronnen“. Dit is een concrete gelegenheid om gehoor te geven aan de woorden van de paus aan het Europees Parlement afgelopen november, toen hij zei: "[T] de tijd is gekomen om samen te werken aan de opbouw van een Europa dat niet draait om de economie, maar om de heiligheid van de menselijke persoon, om onvervreemdbare waarden. '

In deze video-, twee bisschoppen uit de Democratische Republiek Congo, ondertekenaars van de verklaring van de kerkleiders - Mgr. Fridolin Ambongo, voorzitter van de Episcopale Commissie voor Natuurlijke Hulpbronnen en bisschop van Bokungu-Ikela, en Mgr. Fulgence Muteba, bisschop van Kilwa-Kasenga in - leggen uit waarom een ​​sterkere EU-regelgeving nodig is om tastbare veranderingen teweeg te brengen in gemeenschappen die lijden.

 

Lees de verklaring van de kerkleiders hier.

Persbericht_Conflictmineralen_Februari 2015

Deel deze inhoud op sociale media