Persbericht: een nieuwe video toont de verhalen van lijden die in veel alledaagse producten verborgen zijn - CIDSE
Persbericht

Persbericht: een nieuwe video toont de verhalen van lijden die zijn verborgen in veel alledaagse producten

CIDSE, Commission Justice & Paix en EurAc lanceren een videocampagne. Na het bekijken van de video kunnen burgers hun eisen voor effectieve wetgeving richten aan de leden van het Europees Parlement.

Op 18-19 maart 2015 zullen leden van het Europees Parlement die zitting hebben in de Commissie Internationale Handel (INTA) stemmen over verantwoorde winning van mineralen (de zogenaamde "conflictmineralen" -verordening). Dit zal worden gevolgd door de stemming in een plenaire vergadering van het Europees Parlement op 18-21 mei (exacte dag nog te bevestigen). Deze stemmen zullen cruciaal zijn voor de uitkomst van een wetgeving die een enorme impact heeft op het welzijn van veel gemeenschappen in het Zuiden.

Deze video-, gemaakt door CIDSE, EurAc en Commissie Justice & Paix, laat zien wat er werkelijk in onze mobiele telefoons zit en legt een verhaal van leed en geweld bloot. Het script van de video zegt: “De mijn wordt bestuurd door een groep gewapende mannen. Uitgerust met machinegeweren vragen ze een "belasting" om hem te laten graven. Binnenkort zal een andere gewapende groep de plaats innemen van de eerste. Als Bienvenu niet wordt gedood tijdens de aanval, zal hij zeker worden onderworpen aan afpersing. "

Door de verhalen van Bienvenu en Félicité, de protagonisten van de film, we kunnen zien hoe het leven van mensen in landen als Colombia, Myanmar en de Democratische Republiek Congo kan worden beïnvloed door de winning en handel van natuurlijke hulpbronnen die worden gebruikt voor dagelijkse producten. De video maakt deel uit van een bredere campagne waarin leden van het Europees Parlement worden gevraagd de wetgeving inzake conflictmineralen bindend en alomvattend te maken.

Door middelen aan te schaffen die afkomstig zijn uit door conflicten of risicovolle gebieden, lopen Europese bedrijven het risico geweld aan te wakkeren ten koste van mensenrechten, vrede en ontwikkeling. Op deze manier vinden ‘conflictmineralen’ hun weg naar onze computers, onze telefoons, onze auto's. CIDSE's secretaris-generaal, Bernd Nilles, benadrukt dat “door middel van deze video en de bijbehorende e-mailactie, Europese burgers in staat zullen zijn om te handelen en aan hun vertegenwoordigers te laten zien dat ze niet medeplichtig willen zijn aan deze dodelijke exploitatie en handel van natuurlijke hulpbronnen. We hopen dat de e-mails van de burgers aan enkele belangrijke leden van het Europees Parlement hen zullen aanmoedigen om in opstand te komen om krachtig op te treden tegen deze verordening, wat de bezorgdheid van veel Europese burgers weerspiegelt. "

De Europese Commissie is door de Europese burgers en het maatschappelijk middenveld gewaarschuwd voor de kwestie van "conflictmineralen" en heeft al de positieve stap gezet door een verordening voor te stellen die erop gericht is te zorgen voor een verantwoorde inkoop van mineralen door bedrijven die afkomstig zijn uit door conflicten getroffen gebieden. Het doel is om de banden tussen natuurlijke hulpbronnen en conflicten te verbreken, zoals het geval is in het oosten van de Democratische Republiek Congo gedurende de laatste 15 jaar, waar bevolkingsgroepen het slachtoffer worden van verminking, bloedbaden, verkrachting, slavernij en massale ontheemding gepleegd door gewapende groepen waarvan de financiering voornamelijk gebaseerd is op de rijkdom van de ondergrond.

De door de Europese Commissie voorgestelde tekst kan nog worden verbeterd, vooral op deze punten:
• Het vereist niet dat de betrokken bedrijven hun toeleveringsketens onderzoeken, maar is alleen bedoeld om hen te “aanmoedigen” om dit te doen.
• Het beperkt de wet tot vier mineralen (tin, tantaal, wolfraam en goud). Dit negeert het feit dat er eigenlijk veel andere natuurlijke hulpbronnen zijn die bijdragen aan misbruik over de hele wereld, zoals koper, jade en robijnen, steenkool en diamanten.
• De verordening beperkt het toepassingsgebied tot alleen Europese bedrijven van 480. De impact op de grond en dus op de getroffen bevolking kan minimaal zijn.

De roep om strengere en betere regels voor conflictmineralen wordt ook onderschreven door meer dan 130 kerkleiders uit 37-landen, uitgedrukt in een verklaring ondersteund door CIDSE. De gezamenlijke verklaring, die voor het eerst werd uitgebracht in oktober 2014, heeft nog steeds steun gekregen van Europese en andere bisschoppen, vooral nu de cruciale stemmingen in het Europees Parlement aflopen. In deze video, twee bisschoppen uit de Democratische Republiek Congo, ondertekenaars van de verklaring van de kerkleiders - Mgr. Fridolin Ambongo, voorzitter van de Episcopale Commissie voor Natuurlijke Hulpbronnen en bisschop van Bokungu-Ikela, en Mgr. Fulgence Muteba, bisschop van Kilwa-Kasenga in - leg uit waarom een ​​sterkere EU-regelgeving nodig is om tastbare veranderingen teweeg te brengen in gemeenschappen die lijden.

Politieke tijdlijn

Contactgegevens:
Valentina Pavarotti, CIDSE Media- en Communicatiemedewerker
+ 32 (0) 2 282 40 73, pavarotti (AT) cidse.org

CIDSE_press_release_conflict_minerals_March_2015.pdf

Laten we in 2015 ambitieuze wetgeving van de Europese Unie eisen om een ​​einde te maken aan conflictmineralen!

Deel deze inhoud op sociale media