Reflecties van de tweede dag van het World Social Forum 2015 - CIDSE
10999977 kleine

Reflecties van de tweede dag van het World Social Forum 2015

CIDSE op het 2015 World Social Forum in Tunesië 2

Vandaag begon het CIDSE-team in Tunis de dag allemaal samen, na te denken over hoe “verder te gaan dan ontwikkeling en hoe rechtvaardige en duurzame samenlevingen kunnen worden opgebouwd”. Tijdens de workshop, georganiseerd door onze jarenlange partner ABONG uit Brazilië, hadden we de kans om te luisteren naar Mercia Andrews uit Zuid-Afrika, Marcus Aruda uit Brazilië, Soummy Doutta uit India, Pablo Solon uit Bangkok en Denise Auclair van het CIDSE-secretariaat.

Dit zeer 10999977 kleineinspirerend debat daagde ons uit om over ontwikkeling te heroverwegen en opnieuw te definiëren; over hoe we ervoor kunnen zorgen dat we bijdragen aan de verandering die we willen zien. In de kamer heerste een algemeen gevoel dat we allereerst 'walk the talk' moesten zijn. Dit houdt in dat we de consumptie aanpakken, de reeds bestaande alternatieven opschalen, de macht terugwinnen en steeds meer mensen aanmoedigen om deel te nemen aan uitwisselingen om te identificeren hoe we een systeemverandering kunnen bewerkstelligen. 

Drie hoofdgedachten rondom dit wekten:

-Het concept van groei werd sterk in twijfel getrokken. Marcos Aruda benadrukte dat “we economische groei in het Noorden nodig hebben voor een eerlijkere mondiale samenleving. Maar aan de andere kant hebben we zeker geestelijke groei nodig voor onze geest. " Laten we moedig stellen dat de alternatieven die we willen niet alleen economische alternatieven moeten zijn.

-Soummy Doutta herinnerde ons eraan dat “de verandering zijn die we willen zien niet voldoende is. We moeten onze samenlevingen beter begrijpen en hoe we de lokale alternatieven die we zien kunnen opschalen. "

-Denise Auclair twijfelde aan het doel van het bedrijf zoals het in de afgelopen jaren is geëvolueerd, en stond erop dat het aandeel voor aandeelhouders veel te veel is gegroeid.

Later op de dag moest het CIDSE-team uit elkaar gaan om zoveel mogelijk workshops bij te wonen. Sommigen bleven uitwisselen over manieren om schendingen van het milieu en de mensenrechten door bedrijven te voorkomen. Een bijzonder interessante workshop in deze geest ging over "bedriegen van moeder aarde" en de valse oplossingen die door veel transnationale energiebedrijven worden gepromoot, zoals de koolstofmarkten, de geo-engineering en de biobrandstoffen.

Voor het CIDSE-team is het World Social Forum ook een geweldige kans om contact te maken met andere grassroots-bewegingen en om contact te maken met onze kiesdistricten, maar ook om nieuwe mensen uit andere continenten te leren kennen. Morgen is alweer de laatste dag van het forum. We zullen ervoor zorgen dat we er het beste van maken.

     

Meer foto's zijn beschikbaar hier.

Contact ter plaatse: Stefan Reinhold, Reinhold@cidse.org
Contact op het CIDSE-secretariaat in Brussel: Valentina Pavarotti, Pavarotti@cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media