Persbericht: plenaire stemming van het Europees Parlement over conflictmineralen: een grote stap voorwaarts voor de eerbiediging van de mensenrechten - CIDSE
Persbericht

Persbericht: plenaire stemming van het Europees Parlement over conflictmineralen: een grote stap voorwaarts voor de eerbiediging van de mensenrechten

“Bij de bespreking van het voorstel van de Europese Commissie over“ conflictmineralen ”in maart 2014, betekent de stemming van vandaag in het Europees Parlement een grote overwinning voor gemeenschappen die getroffen zijn door mensenrechtenschendingen die worden aangewakkerd door de winning van natuurlijke hulpbronnen. "

CIDSE verwelkomt, samen met bisschoppen en burgers van over de hele wereld, de krachtige boodschap die het Europees Parlement naar de Europese Commissie en de Raad heeft gestuurd ”, zegt Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE. “De stemming van het Parlement betekent dat alle Europese fabrikanten en importeurs van componenten en eindproducten die de vier mineralen bevatten, zoals mobiele telefoons of auto's, hun toeleveringsketens moeten controleren om er zeker van te zijn dat ze geen conflicten veroorzaken. Dit is een grote stap voorwaarts voor het respecteren van mensenrechten! De Europese lidstaten kunnen hier tijdens de laatste onderhandelingen niet op terugkomen. "

De stemming van het Europees Parlement vereist wettelijk dat alle EU-bedrijven die tin, tantaal, wolfraam en goud (3TG) verwerken, importeren en gebruiken, verantwoordelijk handelen en de nodige zorgvuldigheid betrachten. Dit gaat veel verder dan het voorstel van de commissie Internationale Handel (INTA) dat op 14 april werd gestemd, waardoor alleen Europese smelterijen en raffinaderijen hun toeleveringsketens moesten controleren.

Deze evolutie is een duidelijke overwinning, hoewel er nog enkele hiaten zijn. De eis moet beter worden gedefinieerd, om ervoor te zorgen dat deze in aanmerking komt als echte due diligence. En veel natuurlijke hulpbronnen die conflicten over de hele wereld voeden, zoals koper of kolen, worden in deze verordening niet in aanmerking genomen. Maar de boodschap aan de Europese Raad en de Europese Commissie is duidelijk: een vrijwillig opt-in-systeem voor importeurs van grondstoffen is onaanvaardbaar.

De tekst gaat nu naar Trialogue. Stefan Reinhold, coördinator van CIDSE's belangenbehartiging voor conflictmineralen, zei: “Europese lidstaten zullen nu de kans krijgen om deze wetgeving te ondersteunen en verder te versterken. Er zijn veel voorbeelden uit heel Europa, zoals de Due diligence-wetgeving in Frankrijk of de Modern Slavery Act in het Verenigd Koninkrijk, die een duidelijke trend laten zien om de activiteiten van bedrijven beter te reguleren, om hun betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen te voorkomen en tegelijkertijd de burgers de garantie te geven dat ze niet medeplichtig zijn door hun aankopen. "

CIDSE, de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsinstanties, heeft een verklaring gecoördineerd die is ondertekend door 146 kerkleiders uit 38-landen op 5-continenten, met het verzoek om krachtige regelgeving om de doelstelling te bereiken om de link tussen natuurlijke hulpbronnen en conflicten te verbreken.

CIDSE heeft samen met Commissie Justice & Paix en EurAc ook een videocampagne-actie gecoördineerd, waarbij meer dan 8.000 Europese burgers een brief hebben ondertekend waarin ze de leden van het Europees Parlement aansporen om het zwakke voorstel van de Europese Commissie in maart te versterken 2014. "

EINDE

Contactgegevens:
Stefan Reinhold, CIDSE Advocacy-coördinator voor conflictmineralen
+ 32 (0) 2 233 37 51, opnieuw vasthouden (at) cidse.org

Opmerkingen voor de redactie:
CIDSE maakt deel uit van een grotere coalitie van NGO's achter de campagne voor conflictmineralen

Over CIDSE
CIDSE is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus. Haar leden delen een gemeenschappelijke strategie in hun pogingen om armoede uit te bannen en mondiale rechtvaardigheid te bewerkstelligen. www.cidse.org

CIDSE-leden zijn: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD - Terre Solidaire (Frankrijk), Centre of Concern (VS), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België) ), eRko (Slowakije), Fastenopfer (Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), MISEREOR (Duitsland), SCIAF (Schotland), Trócaire (Ierland)

Voor meer informatie, zie ook belangrijke referenties van onze aangesloten organisaties:

Action de Carême / Fastenopfer: Classement des marques du hightech / High Tech Ranking

CCFD-Terre Solidaire
: Natuurlijke hulpbronnen in het hart van een conflict

Commissie Justice et Paix Franstalige telefoon: Composition de nos appareils électroniques: des entreprises en crise… de moralité?

MISEREOR : Für eine wirksame EU-Gesetzgebung zu Konflikt rohstoffen

CIDSE_PR_EP_vote_on_conflict_minerals_1.pdf

Deel deze inhoud op sociale media